to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:17 | 25.07.2014

Διεθνή

Γάζα: 12ωρη εκεχειρία από το πρωί του Σαββάτου - Απέρριψε το Ισραήλ την πρόταση Κέρι, νέες διαβουλεύσεις

Εκατοντάδες νεκρούς, στην πλειονότητά τους παιδιά και γυναίκες, μετρούν οι Παλαιστίνιοι, περισσότερους από 840 από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης - 38 ισραηλινοί, 35 στρατιώτες και τρεις πολίτες έχουν σκοτωθεί - Βομβαρδισμός σχολείου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Μπέιτ Χανούν χθες - Ογκώδεις διαδηλώσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη το βράδυ της Πέμπτης, δυο νεκροί από τις συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία - Απέρριψε το Ισραήλ την πρόταση Κέρι για εκεχειρία στη Γάζα - Η δημοσίευση ανανεώνεται περιοδικά


Oι εξελίξεις των προηγουμένων ημερών, ως το βράδυ της Πέμπτης 24 Ιουλίου 2014 (7η ημέρα της χερσαίας ισραηλινής επέμβασης)

Το hashtag στο Twitter: #GazaUnderAttack και #Gaza - Η συνεχής ενημέρωση από τον βρετανικό Guardian, την ισραηλινή Haaretz και επίσης από το live blog του Αλ Τζαζίρα

We are no longer here, do you care? Τα παιδιά της Ολλανδίας για τα δολοφονημένα παιδιά της Γάζας (ένα εξαιρετικό βίντεο) - Βίντεο-ντοκουμέντο: Ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής σκοτώνει τραυματισμένο πολίτη στα ερείπια της Σετζάγια - Ο Μαχμούντ Αμπού Ράχμα από τη Γάζα στο left.gr: Η Χαμάς δεν χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδεςΑκροδεξιός ραββίνος κηρύττει: Αν χρειαστεί, το Ισραήλ μπορεί να ισοπεδώσει τη Γάζα - Επιστολή του ήρωα Νορβηγού γιατρού που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Γάζα, Dr. Mads Gilbert MD PhD 

 
 

 

Συνεχής ενημέρωση

Σάββατο 26/7/2014 - 1 π.μ.

Σύμφωνα με τα ισραηλινά ΜΜΕ,  Ισραήλ και Χαμάς θα προχωρήσουν σε 12ωρη κατάπαυση του πυρός από τις 7 το πρωί του Σαββάτου

Σύμφωνα με την ισραηλινή εφημερίδα Χααρέτζ, ο Νετανιάχου ανέφερε στον Τζον Κέρι και τον Μπαν Κι Μουν πως το Ισραήλ θα προχωρήσει σε κατάπαυση του πυρός από το πρωί του Σαββάτου. H Tζερούσαλιμ Ποστ με τη σειρά της έγραψε πριν λίγο πως η Χαμάς συμφώνησε στην 12ωρη εκεχειρία (διαβάστε αναλυτικά)

Παρασκευή 25/7/2014 - 8η μέρα της χερσαίας επέμβασης

10.10 μ.μ.

Η Ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε την Παρασκευή το βράδυ ότι το υπουργικό συμβούλιο απέρριψε την πρόταση του Τζον Κέρι στη σημερινή της μορφή γιατί θα σήμαινε ότι το Ισραήλ θα σταματήσει την τρέχουσα επιχείρηση καταστροφής των τούνελ στη μεθόριο Γάζας Ισραήλ.  

Σύμφωνα με το Associated Press η πρόταση προέβλεπε κατάπαυση του πυρός μιας εβδομάδας, κατά τη διάρκεια της οποίας οι δύο πλευρές θα άρχιζαν άμεσες συνομιλίες για την χαλάρωση του αποκλεισμού της Γάζας.

10.00 μ.μ. 

Η κυβέρνηση Νετανιάχου απέρριψε την πρόταση εκεχειρίας στη Λωρίδα της Γάζας, ζητώντας τροποποιήσεις επί του σχεδίου που έχει υποβάλλει στις δύο πλευρές ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Τζον Κέρι.

Δεκαοκτώ ημέρες «κλείνει» η σύγκρουση με τους Παλαιστινίους να μετρούν περισσότερους από 800 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους. Η βία επεκτείνεται στη Δυτική Όχθη, όπου έξι Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί και δεκάδες τραυματιστεί το τελευταίο 24ωρο στις χειρότερες συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις εδώ και αρκετά χρόνια.

Ισραηλινός κυβερνητικός αξιωματούχος δήλωσε κατόπιν συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας ότι η μεσολαβητική πρόταση στην παρούσα της μορφή απορρίφθηκε ομόφωνα και το Ισραήλ επιδιώκει τροποποιήσεις πριν συμφωνήσει σε παύση των εχθροπραξιών.

Εκ μέρους της Χαμάς δεν έχει υπάρξει επί του παρόντος επίσημη απάντηση στην πρόταση Κέρι.

Η απάντηση αναμένεται να δοθεί από τον πολιτικό ηγέτη της Χαμάς Χαλέντ Μεσαάλ, ο οποίος βρίσκεται στη Ντόχα του Κατάρ, όπου και είχε συνάντηση την Παρασκευή με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου.

8.50 μ.μ.

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο δε δέχεται την πρόταση Κέρι για εκεχειρία και ζητάει βελτιώσεις στο σχέδιο. Οι συζητήσεις συνεχίζονται.

8.45 μ.μ.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας επιβεβαίωσε ότι ο αριθμός των νεκρών παλαιστινίων έχει ανέλθει στους 848. Περισσότεροι από 5.694 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από την έναρξη των συγκρούσεων.

Από τους 848 νεκρούς, 40 ήταν ηλικιωμένοι/ες (20 άνδρες, 20 γυναίκες), 600 ήταν ενήλικοι/ες (518 άνδρες, 82 γυναίκες) και 208 παιδιά (138 αγόρια, 70 κορίτσια).

7.21 μ.μ.

Εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε το θάνατο ισραηλινού στρατιώτη το απόγευμα της Παρασκευής στη Λωρίδα της Γάζας, ανεβάζοντας των αριθμό των νεκρών ισραηλινών φαντάρων στους 35.

7.05 μ.μ.

Στους 5 έφτασαν οι νεκροί Παλαιστίνιοι διαδηλωτές σε επεισόδια σήμερα στη Δ. Όχθη - Συνολικά 7 σε 24 ώρες

Σύμφωνα με το Al Jazeera, οι δύο σκοτώθηκαν στη Hawara, κοντά στη Νάμπλους, και οι άλλοι τρεις στο Μπέιτ Ουμάρ έξω από τη Χεβρώνα.

6.50 μ.μ.

Κύκλους πάνω από το Τελ Αβίβ έκανε καναδικό αεροπλάνο λόγω ρουκετών της Χαμάς: Αεροσκάφος της αεροπορικής εταιρείας Air Canada που είχε απογειωθεί από το Τορόντο αναγκάστηκε να κάνει κύκλους πάνω από το Τελ Αβίβ, περιμένοντας τη στιγμή που το αεροδρόμιο του Ισραήλ, το οποίο είχε βρεθεί στο στόχαστρο ρουκετών, θα είναι ασφαλές, ανέφερε εκπρόσωπος Τύπου του αερομεταφορέα. (περισσότερα εδώ)

6.40 μ.μ.

Παλαιστίνιοι αξωματούχοι προσέφυγαν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εναντίον του Ισραήλ για εγκλήματα πολέμου.

Ο παλαιστίνιο υπουργός δικαιοσύνης Saleem Al-Saqqa και ο εισαγγελεάς της Γάζας Ismail Jabr ξεκίνησαν τις νομικές διαδικασίες μέσω γαλλικού δικηγορικού γραφείου για την ισραηλινή επίθεση στη Γάζα

(Πηγή: Assoiciated Press)

5.35 μ.μ.

Ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε ότι ο στρατιώτης που είχε κηρυχτεί αγνοούμενος την Κυριακή, είναι τελικά νεκρός.

5.10 μ.μ.

Οι γαλλικές αρχές απαγόρευσαν προγραμματισμένη για το Σάββατο διαδήλωση ενάντια στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα.

* * *

Τα γεγονότα ως τις 5 μ.μ. της Παρασκευής (δείτε αναλυτικά στη συνεχή ενημέρωση παρακάτω): 4 ακόμα παλαιστίνιοι διαδηλωτές σε διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη - Νεκρός ένας ακόμα ισραηλινός στρατιώτης, ο 33ος από την αρχή της ισραηλινής επίθεσης - Στους 826 τουλάχιστον οι νεκροί, περισσότεροι από 5.200 τραυματίες - 3 ρουκέτες έφτασαν ως περιοχές κοντά στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ σήμερα - Εικόνα έντασης των διπλωματικών εξελίξεων, πρόταση για εκεχειρία στο τραπέζι από τον Τζον Κέρι που βρίσκεται στην τελευταία (μάλλον) μέρα της αποστολής  του στη Μέση Ανατολή - Αναμένονται δηλώσεις του αργότερα από την Αίγυπτο

* * *

5.00 μ.μ.

Το Αλ Τζαζίρα αναφέρει και  4ο νεκρό στις σημερινές διαδηλώσεις στη Δυτική Οχθη. Πρόκειται για έναν ακόμα διαδηλωτή στη Χεβρώνα. Κάποιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο ένας από τους νεκρούς στη Χεβρώνα δούλευε στο διεθνή φιλανθρωπικό οργανισμό Defence for Children...

Ισραηλινοί μυστικοί αστυνομικοί συλλαμβάνουν παλαιστίνιο διαδηλωτή κατά τις διαδηλώσεις μετά τις προσευχές της Παρασκευής στην Ανατολική Ιερουσαλήμ

4.40 μ.μ.

Τρεις παλαιστίνιοι νεκροί στις σημερινές διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη

Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα: Επιβεβαιώθηκε ο θάνατος τριών παλαιστινίων σε διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη ενάντια στην ισραηλινή επέμβαση στη Γάζα, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων τις τελευταίε δύο ημέρες στη Δυτική Όχθη σε πέντε. 

 

Συγκεκριμένα: Κοντά στην πόλη της Ναμπλούζ, στην Huwara, ένας ισραηλινός έποικος άνοιξε πυρ εναντίον των διαδηλωτών,  σκοτώνοντας εναν 18χρονο και τραυματίζοντας τρεις ακόμα, όπως είπε πηγές στο Αλ Τζαζίρα.

Περίπου δύο ώρες μετά, στην ίδια διαδήλωση, ισραηλινοί στρατώτες άνοιξαν  πυρ εναντίον της ίδιας διαδήλωση και σκότωσαν έναν 22χρονο διαδηλωτή.

Τέλος, στη Χεβρώνα,  ισραηλινοί στρατώτες άνοιξαν επίσης πυρ εναντίον άλλης διαδήλωσης και σκότωσαν έναν ακόμα διαδηλωτή. [Al Jazeera]

4.30 μ.μ.

Με συνεχή tweets την τελευταία ώρα η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ενημερώνει για την τραγική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.

Ανθολογούμε:

-> Οι μετακινήσεις στη Γάζα έχουν περιοριστεί δραματικά καθώς ο ισραηλινός στρατός έχει επιβάλλει μια «νεκρή ζώνη» (buffer zone) που καλύπτει περί το 43% της Λωρίδας της Γάζας!

Embedded image permalink

->  Ο αριθμός των εκτοπισμένων στη Γάζα είναι 3 φορές μεγαλύτερος από εκείνον του 2008/9 

-> Η εκτεταμένη «νεκρή ζώνη» και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις περιορίζουν σοβαρότατα την μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας και τη μετακίνηση των αμάχων στη #Gaza

->  Η εκτεταμένη «νεκρή ζώνη» και οι σφοδρές μάχες έχουν προκαλέσει τέτοιες ζημιές στις υποδομές ύδρευσης, αποχέτευσης και υγεινής, που τις έχουν καταστήσει άχρηστες/μη προσβάσιμες.

-> Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού στη #Gaza δεν έχει πλέον πρόσβαση σε  νερό, εγείροντας σοβαρες ανησυχίες για τη δημόσια υγεία. 

->Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν πάντα σοβαρό πρόβλημα ζήτημα στη Γάζα. Το πρόβλημα έχει επιδεινωθεί από τότε που χτυπήθηκε το Εργοστάσιο Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας στη Γάζα στις 22 Ιουλίου

Embedded image permalink

To μοναδικό εργοστάσιο παραγωγής ρεύματος στη Γάζα

->  #Gaza: Ρεύμα παρέχεται σε περιοδική βάση στα σπίτια (εναλλάξ) και τα σπίτια μένουν χωρίς ρεύμα για περίπου 20 ώρες κάθε μέρα.

(όλα τα παραπάνω, από το twitter της UNRWA την τελευταία ώρα)

4.00 μ.μ.

2 νεκροί από νέες συγκρούσεις παλαιστίνιων διαδηλωτών με την ισραηλινή αστυνομία, μεταδίδει το Αλ Τζαζίρα - περισσότερα σε λίγο 

Oι πρώτες πληροφορίες λένε πως ένας παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά ισραηλινών στρατιωτών, ενώ ο δεύτερος από ισραηλινούς εποίκους, σύμφωνα με παλαιστινιακές ιατρικές και αστυνομικές πηγές.

Σήμερα έγιναν οι κηδείες των χθεσινών 2 θυμάτων της ισραηλινής καταστολής της μεγάλης διαδήλωσης κοντά στην Καλάντια (διαβάστε εδώ: Walking-to-qalandia  ένα μικρό χρονικό της διαδήλωσης - και πώς οι ισραηλινοί χτυπούσαν με πραγματικά πυρά και σφαίρες καουτσούκ - από εθελοντή του Διεθνούς Κινήματος Αλληλεγγύης)

 
3.00 μ.μ.
 

Η ισραηλινή Χααρέτζ αναφέρει «σε εξέλιξη εντατικές διπλωματικές προσπάθειες για τη σύναχη εκεχειρία. Ο Κέρι εντείνει τις προσπάθειες για ανακοίνωση σύντομα μιας εκεχειρίας» - η οποία πιθανότατα θα σημάνει κατόπιν την έναρξη διαπραγματεύσεων. Θυμίζουμε ότι η συνεδρίαση του ισραηλινού Συμβουλίο Ασφαλείας έχει μετατεθεί για αυτή την ώρα (3 μ.μ.)

 

2.41 μ.μ.

  Νέα Υόρκη: Εβραίοι ακτιβιστές συνελήφθησαν στα γραφεία των φίλων του IDF, διαμαρτυρόμενοι εναντίον της επίθεσης στη Γάζα

2.15 μ.μ.

33ος ισραηλινός στρατιώτης νεκρός

Ο IDF, o ισραηλινός στρατός, ανακοίνωσε πριν λίγο πως ένας ακόμη, ο 33ος, ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε στη Γάζα. Πρόκειται για τον 36χρονο Yair Ashkenazy, που υπηρετούσε σε μονάδα εφέδρων.  Αγνοείται, θυμίζουμε, ένας ακόμη στρατιώτης, που θεωρείται νεκρός.

Την ίδια ώρα, στη Δυτική Όχθη:

Οργή και θλίψη στην κηδεία σήμερα του 17χρονου Mohammad A'raj, του 17χρονου Παλαιστίνιου που σκοτώθηκε από πυρά της ισραηλινής αστυνομίας κατα τις χθεσινές διαδηλώσεις κοντά στην Καλάντια της Δυτικής Όχθης.

Στο πόστερ, που σηκώθηκε σήμερα στον προσφυγικό καταυλισμό της Καλάντια, απεικονιζεται ο 17χρονος Μοχάμεντ Α'ράτζ που σκοτώθηκε χθες (πηγή για όλα τα παραπάνω: Αλ Τζαζίρα)

1.50 μ.μ.

Διπλωματικές εξελίξεις

Ο Τζον Κέρι είχε συνάντηση περίπου μισής ώρα με τον Μπαν Κι Μουν, γ.γ. του ΟΗΕ, και τον αιγύπτιο υπουργό εξωτερικών στο Κάιρο, όπως έγινε γνωστό πριν λίγο. Ο Κέρι αναμένεται αργά σήμερα να κάνει δηλώσεις, καθώς αναμένεται να εγκαταλείψει την περιοχή στο τέλος της αποστολής του για σύναψη μιας εκεχειρίας στη Γάζα. Πληροφορίες από διπλωμάτες λένε πως ο Κέρι εργάζεται για μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός πριν ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για τα κρίσιμα ζητήματα. Πηγές κοντά στον Κέρι λένε πως μίλησε επανειλημμένα με τους υπ. Εξωτ. του Κατάρ και της Τουρκίας, χώρες που θεωρείται πως ασκούν επιρροή στη Χαμάς.

-> Στους 826 ο αριθμός των νεκρών...

 

1.30 μ.μ.

Ταξιαρχίες Κασάμ: Ρίξαμε 3 ρουκέτες στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ

Oι Ταξιαρχίες Αλ Κασάμ, η στρατιωτική πτέρυγα της Χαμάς, ανακοίνωσε ότι έπληξε το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ με τρεις ρουκέτες, τη δεύτερη επίθεση μέσα σε μια εβδομάδα στο κύριο διεθνές αεροδρόμιο του Ισραήλ.  Επιβεβαίωση και από το Ισραήλ για αναχαίτιση 2 ρουκετών στην περιοχή του μητροπολιτικού Τελ Αβίβ (Πηγή: Αλ Τζαζίρα)

ΠΟΥ: Έκκληση για δημιουργία ανθρωπιστικού διαδρόμου στη Γάζα

12.30 μ.

Σύμφωνα με την Ισραηλινή αστυνομία, κατά τις χθεσινές διαδηλώσεις στην πόλη 39 «ύποπτοι» συνελήφθησαν και 27 αστυνομικοί και συνοριοφύλακες τραυματίστηκαν ελαφρά.

Qalandia checkpoint, July 24, 2014.

Παλαιστίνιος διαδηλωτής χθες στο τσεκπόιντ της Καλάντια (είναι το κυριότερο σημείο ελέγχου ανάμεσα στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης και την Ιερουσαλήμ)

Φωτ. από την Ιερουσαλήμ. Στη σχετκή ανάρτηση στο Τουίτερ αναφέρεται: Η ισραηλινή αστυνομία κάνει ελέγχους κάθε 100 μ. στην Ιερουσαλήμ

Από το πρωί σήμερα, χιλιάδες αστυνομικοί και συνοριοφύλακες έχουν πάρει θέσεις στο κέντρο της Παλιάς πόλη της Ιερουσαλήμ (όπου το εβραϊκό Τείχος των Δακρύων και το μουσουλμανικό τζαμί του Αλ Ακσα). Μόνο άντρες άνω των 50 καθώς και γυναίκες επιτρέπεται να εισέλθουν στον χώρο ως προσκυνητές.  (όλα από τη Χααρέτζ)

 

12.00 Οταν η αλήθεια λέγεται μισή...

Δείτε στο προηγούμενο ποστ πως η Τζ. Ποστ ανακοινώνει απλώς τον «θάνατο ενός τρομοκράτη» - φυσικά δεν κανει κουβέντα για το γεγονός πως μαζί σκοτώθηκαν και τα 3 παιδιά του...

Η ίδια είδηση λοιπόν, από το παλαιστινιακό Maan:

Ο φονικότερος ισραηλινός αεροπορικός βομβαρδισμός της προηγούμενης νύχτας έγινε σε σπίτι στη Ράφα, όπου κατοικούσε ο 45χρονος Σάλαχ Άχμαντ Αμπού Χασανίν, σκοτώνοντας εκείνον και τρεις από τους γιούς του, τον 15χρονο Αμπντελ Αζίζ, το 12χρονο Χάντι και τον 9χρονο Αμπντελ Χάντι, και τραυματίζοντας 14 άλλους. Ο Αμπού Χασανίν ήταν στέλεχος στις Ταξιαρχίες Αλ Κουντς της Ισλαμικής Τζιχάντ. (πηγή της μετάφρασης: το σχετικό ρεπορτάζ στη σελίδα του Συλλόγου Ιντιφάντα)

11.45

Η είδηση από την δεξιά Τζερούσαλιμ Ποστ πριν από λίγο - κρατάμε τη διατύπωση χωρίς άλλο σχόλιο: «Ο ισραηλινός στρατός και η Σιν Μπετ [η ισραηλινή υπηρεσία πληροφοριών] σκότωσαν το ηγετικό στέλεχο της Ισλαμικής Τζιχάντ,  Salah Abu Hasnin, την Παρασκευή το πρωί, χτυπώντας από αέρος το σπίτι του στη Ράφα. Από την Πέμπτη το πρωί, ο IDF έχει σκοτώσει περίπου 40 τρομοκράτες στη Γάζα».

Εννοείται ότι η Τζερούσαλιμ Ποστ δημοσιεύει κυρίως ειδήσεις στη συνεχή της ενημέρωση για το άκουσμα των σειρήνων σε διάφορες περιοχές του Ισραήλ που προειδοποιούν για την εκτόξευση ρουκετών και ελάχιστα ως καθόλου για όσα συμβαίνουν μες στην πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας, όπου  1,8 εκατομμύρια άνθρωποι στριμώχνονται σε 365 τ. χλμ.

 

11.30 «Ημέρα Οργής»

Το Ισραήλ επέβαλε αυστηρούς περιορισμούς στην περιοχή της κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ εν αναμονή νέων διαδηλώσεων μετά τις μεσημεριανές προσευχές της Παρασκευής

Παλαιστινιακές οργανώσεις έχουν καλέσει σε μια  «Ημέρα Οργής» ενάντια στην αιματηρή εκστρατεία του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Η PLO (Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης) έχει εκδώσει σχετική ανακοίνωση, καλώντας τους Παλαιστίνιους μεσα κι έξω από τα Κατεχόμενα να διαμαρτυρηθούν για τον «πόλεμο-γενοκτονία» που  το Ισραήλ έχει εξαπολύσει εναντίον του «ακλόνητου λαού της Γάζας»

 

Ρεπορτάζ του Αλ Τζαζίρα από το νοσοκομείο της Χαν Γιούνες, περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο της ισραηλινής επίθεσης το τελευταίο 24ωρο:

 

10.40 

Aegean: Επαναφέρει τις πτήσεις της προς Τελ Αβίβ

-> Διεθνής καμπάνια συλλογής υπογραφών για μια διαρκή ειρήνη στη Γάζα: https://www.thunderclap.it/projects/14413-ceasefire4gaza

10.15 

Για να είμαστε σαφείς: Δεν υπάρχει καμιά απολύτως απόδειξη ότι υπήρχαν ρουκέτες στο σχολείο του ΟΗΕ στην Μπέιτ Χανούν στη Γάζα χθες. 

Ο  Κρις Γκούνες, εκπρόσωπος τύπου της υπηρεσίας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNRWA), διαψεύδει κατηγορηματικά οποιονδήποτε ισχυρισμό περί ύπαρξης οπλισμού από παλαιστίνιους μαχητές στο σχολείο που χτυπήθηκε χθες από το Ισραήλ στη Γάζα

10.00 Απολογισμός ως αυτή την ώρα

Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, στις 17 ημέρες ισραηλινής επίθεσης έχουν χάσει τη ζωή τους 816 παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους εκατοντάδες παιδιά, και έχουν τραυματιστεί περισσότεροι από 5.200. Ρουκέτες από τη Γάζα σκότωσαν 2 ισραηλινούς πολίτες και ένα μετανάστη εργάτης γης από την Ταϊλάνδη.

->Συνάντηση αυτή την ώρα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ισραήλ με θέμα την πρόταση εκεχειρίας που έχει καταθέσει ο Τζον Κέρι, υπ. Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Γάζα, βομβαρδισμός στις 9.30 το πρωί της Παρασκευής (φωτ. TamerElG)

9.30 Ογκώδεις διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη το βράδυ της Πέμπτης - Αναμένονται νέες μετά τις προσευχές της Παρασκευής

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν χθες από πυρά των ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας σε τεράστιες διαδηλώσεις στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Οι διαδηλωτές προσπάθησαν να φτάσουν στο τζαμί Αλ Ακσας της Ιερουσαλήμ για τον εορτασμό της Laylat αλ-Qadr, μιας από τις ιερότερες νύχτες του Ισλάμ - σημειώνεται ότι για πρώτη φορά οι ισραηλινές αρχές απαγόρευσαν στους παλαιστίνιους να εισέλθουν στο ιερό τέμενος για τη συγκεκριμένη γιορτή. Μεγάλες διαδηλώσεις έγιναν και σε άλλες περιοχές στα Κατεχόμενα.

Ο Πάνος Χαρίτος έγραψε ενδεικτικά στο Τουίτερ, ότι τόσο μαζική διαδήλωση στη Ραμάλα δεν είχαμε δει ούτε κατά τη διάρκεια της 2ης Ιντιφάντα.

Οι διαδηλώσεις συνεχίζονται και ο πολιτικός αναλυτής του Αλ Τζαζίρα, Marwan Bishara, αναφέρει ότι θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σήμερα, μετά την προσευχή της Παρασκευής.

Νεαρός παλαιστίνιος ...ποζάρει με λάφυρα από τις συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία, ένα γκλομπ και μια ασπίδα

Παλαιστίνιοι καταστρέφουν ένα τμήμα του Τείχους του Απαρτχάιντ που έχει (παράνομα) υψώσει το Ισραήλ στην περιοχή του Αμπου Ντις δίπλα στην Ιερουσαλήμ (πηγή: http://www.twitter.com/HK2307)

-> Δ. Παπαδημούλης: "ΗΠΑ και Ε.Ε. υποθάλπουν τα εγκλήματα του Ισράηλ στη Γάζα" 

8:15 Τα ξημερώματα της Παρασκευής ισραηλινά πυρά έπληξαν ένα αυτοκίνητο στη Χαν Γιούνις στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν άνθρωπο, όπως επιβεβαίωσε παλαιστινιακή ιατρική πηγή. Τα θραύσματα του πυραύλου κατέστρεψαν ένα σπίτι στην ίδια περιοχή.

-> Στο MEGA όλα είναι αλλιώς... Aκόμα και η τραγωδία στη Γάζα

* * *

Μια περίληψη των γεγονότων ως το πρωί της Παρασκευής: 

Εκατοντάδες νεκρούς, στην πλειονότητά τους παιδιά και γυναίκες, μετρούν οι Παλαιστίνιοι, με τους τελευταίους υπολογισμούς να μιλούν για περισσότερους από 800 νεκρούς από την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης, την 8η Ιουλίου.

gaza-car-home


Τα ξημερώματα της Παρασκευής ισραηλινά πυρά έπληξαν ένα αυτοκίνητο στη Χαν Γιούνις στα νότια της Λωρίδας της Γάζας, σκοτώνοντας τουλάχιστον έναν άνθρωπο όπως επιβεβαίωσε παλαιστινιακή ιατρική πηγή.

Τα θραύσματα του πυραύλου κατέστρεψαν ένα σπίτι στην ίδια περιοχή μετά από μια ιδιαίτερα αιματηρή ημέρα για τους Παλαιστινίους, όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος των υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης αλ-Ασράφ Κούντρα.

Την Πέμπτη η διεθνής κοινότητα έμεινε… άφωνη από τον βομβαρδισμό σχολείου του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Μπέιτ Χανούν, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, όπου έχασαν τη ζωή τους 15 άνθρωποι και τραυματίστηκαν άλλοι 200.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι νιώθει «σοκ και αποτροπιασμό» για τη σφαγή και χαρακτήρισε τον βομβαρδισμό «απολύτως απαράδεκτο».

Βϊντεο από την ογκώδη διαδήλωση στη Ραμάλα το βράδυ της Παραασκευής - οι περισσότερες από τις εκρήξεις που ακούγονται οφείλονται σε βεγγαλικά, σημειώνει το AP. Διαβάστε περισσότερα παρακάτω (στο σημείο με ένδειξη ώρας 9.30 π.μ.)

Προσπάθειες για την επίτευξη εκεχειρίας

Νέο σχέδιο με στόχο την κατάπαυση πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας έχει εκπονήσει ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Τζον Κέρι, όπως γράφει ισραηλινή εφημερίδα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Χααρέτζ, η οποία επικαλείται ανώτερο ισραηλινό αξιωματούχο, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας παρουσίασε την πρότασή του και στις δύο πλευρές και αναμένει την απάντηση από τον ηγέτη της Χαμάς Χαλέντ Μασάαλ ο οποίος βρίσκεται στο Κατάρ μέχρι την Παρασκευή.

Η πρόταση την οποία ο Κέρι παρουσίασε στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπένιαμιν Νετανιάχου την Τετάρτη, προβλέπει προσωρινή κατάπαυση του πυρός για μία εβδομάδα με τα ισραηλινά στρατεύματα να αποχωρούν μερικώς από τη Λωρίδα της Γάζας στη διάρκεια αυτής της περιόδου εκεχειρίας. Καλεί επίσης το Ισραήλ και τη Χαμάς να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για μια πιο μόνιμη διευθέτηση της κρίσης με αιγυπτιακή διαμεσολάβηση. Στις συνομιλίες θα πάρει μέρος και η Παλαιστινιακή Αρχή.

Το σχέδιο του Αμερικανού ΥΠΕΞ καλεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παράσχουν εγγυήσεις ότι οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνονται στον αφοπλισμό της Γάζας από τις ρουκέτες, τον τερματισμό του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας και την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί ο παλαιστινιακός θύλακας.

Ο Κέρι μίλησε την Πέμπτη τηλεφωνικά με διεθνείς αξιωματούχους οι οποίοι μπορούν να ασκήσουν πιέσεις στη Χαμάς, και ιδιαίτερα στον ηγέτη της Χαλέντ Μεσάαλ, γράφει η ισραηλινή Χααρέτζ. Επιπλέον, ο Τζον Κέρι συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν και συνομίλησε τηλεφωνικά με τους υπουργούς Εξωτερικών της Γερμανίας, της Βρετανίας και της Γαλλίας αλλά και με την επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Άστον.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών αναμένεται να αναχωρήσει από το Κάιρο την Παρασκευή το απόγευμα.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Οι συνεχείς ενημερώσεις των προηγούμενων ημερών, με μια ενδεικτική σημείωση κάποιων από τα σημαδιακά γεγονότα κάθε ημέρας:

Πέμπτη 24/7 Χτύπημα σε σχολείο του ΟΗΕ, 15 νεκροί - Διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη το βράδυ

Τετάρτη 23/7 Αναστολή των πτήσεων προς το Ισραήλ για λόγους ασφαλείας - Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ - Στους 658 οι νεκροί από τις ισραηλινές επιθέσεις

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)