to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

20:37 | 24.07.2014

Διεθνή

Γάζα: Πάνω από 730 οι νεκροί - Χτυπήθηκε σχολείο-καταφύγιο του ΟΗΕ

Πάνω από 730 οι νεκροί, μετά και τις αεροπορικές επιθέσεις τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης - Εκτός των εκατοντάδων νεκρών και των δεκάδων χιλιάδων τραυματιών οι επιθέσεις του Ισραήλ έχουν οδηγήσει στον εκτοπισμό σχεδόν 110.000 κατοίκους της Γάζας - 35 ισραηλινοί, 32 στρατιώτες και τρεις πολίτες έχουν σκοτωθεί - Έρευνα για παραβιάσεις του Ισραήλ στη Γάζα αποφάσισε ο ΟΗΕ - Χτυπήθηκε σχολείο-καταφύγιο του ΟΗΕ


Oι εξελίξεις των προηγουμένων ημερών, ως το βράδυ της Τρίτης 22 Ιουλίου 2014 (5η ημέρα της χερσαίας ισραηλινής επέμβασης)

Το hashtag στο Twitter: #GazaUnderAttack και #Gaza - Η συνεχής ενημέρωση από τον βρετανικό Guardian, την ισραηλινή Haaretz και επίσης από το live blog του Αλ Τζαζίρα

Επιστολή του ήρωα Νορβηγού γιατρού που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Γάζα, Dr. Mads Gilbert MD PhD - Βίντεο-ντοκουμέντο: Ισραηλινός ελεύθερος σκοπευτής σκοτώνει τραυματισμένο πολίτη στα ερείπια της Σετζάγια - Ο Μαχμούντ Αμπού Ράχμα από τη Γάζα στο left.gr: Η Χαμάς δεν χρησιμοποιεί τους αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες - Ακροδεξιός ραββίνος κηρύττει: Αν χρειαστεί, το Ισραήλ μπορεί να ισοπεδώσει τη Γάζα

Σύνοψη των γεγονότων ως το πρωί της Πέμπτης - Ακολουθεί η συνεχής ενημέρωση:

Ξεπέρασαν τους 700 οι Παλαιστίνιοι που έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των ισραηλινών επιχειρήσεων στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι εχθροπραξίες συνεχίζονται για 17η ημέρα.

Επισήμως ο αριθμός των νεκρών ανερχόταν το βράδυ της Τετάρτης στους 714 χωρίς να προσμετρώνται τα θύματα από τις αεροπορικές επιθέσεις τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης που -σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης- είναι 18 νεκροί. Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, η πλειονότητα των θυμάτων είναι κυρίως άμαχοι, κάτι που επιβεβαιώνει και ο ΟΗΕ.

Στη διάρκεια βομβαρδισμού σήμερα το πρωί δυτικά της Χαν Γιούνις, σκοτώθηκαν έξι Παλαιστίνιοι –μεταξύ των οποίων δύο μικρά παιδιά της ίδιας οικογένεια.  «Έξι μέλη της οικογένειας αλ Αφτάλ μεταξύ των οποίων ήταν ένα πεντάχρονο κοριτσάκι και ένα τρίχρονο αγοράκι σκοτώθηκαν», ανέφερε εκπρόσωπος των υπηρεσιών εκτάκτων αναγκών.

 

Από το Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη όπου συναντήθηκε με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον παλαιστίνιο πρόεδρο Αμπάς, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, έκανε λόγο για πρόοδο στις προσπάθειες για μια εκεχειρία και τον τερματισμό της αιματοχυσίας. «Έχουμε κάνει σίγουρα κάποια βήματα προς τα εμπρός. Υπάρχει ακόμη δουλειά να γίνει», δήλωσε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, ο οποίος επέστρεψε στο Κάιρο για συνομιλίες με τους αιγύπτιους διαμεσολαβητές.

Ένας αιγύπτιος αξιωματούχος είπε επίσης ότι μια ανθρωπιστική εκεχειρία μπορεί να τεθεί σε ισχύ μέχρι το Σαββατοκύριακο, εγκαίρως δηλαδή για τον εορτασμό του Έιντ αλ- Φιτρ της μεγαλύτερης ετήσιας γιορτής του Ισλάμ που ακολουθεί το μήνα νηστείας του Ραμαζανιού.

 
 

ΟΗΕ: Έρευνα για παραβιάσεις του Ισραήλ στη Γάζα

Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ συμφώνησε να ξεκινήσει διεθνής έρευνα για τις παραβιάσεις που ενδέχεται να έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επέμβασης του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι- μουν εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά μαχητών της Χαμάς στη Γάζα, εκφράζοντας την «οργή και τη θλίψη» του καθώς βρέθηκαν ρουκέτες μέσα σε ένα σχολείο του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, για δεύτερη φορά στη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης.

Στο μεταξύ, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ δεν έδωσε στη δημοσιότητα την απόφαση μετά από τη συνάντηση που έγινε αργά τη νύχτα για την προτεινόμενη ανθρωπιστική εκεχειρία με την οποία οι συγκρούσεις θα σταματήσουν αμέσως. Εντούτοις ακόμη και αν υπάρξει προσωρινή κατάπαυση του πυρός, οι διαπραγματεύσεις για μια οριστική συμφωνία τερματισμού των συγκρούσεων θα αρχίσουν σε διάστημα αρκετών ημερών, όπως αναφέρουν ειδικοί αναλυτές.

Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ναβί Πιλάι ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για εγκλήματα πολέμου που ενδεχομένως έχει διαπράξει το Ισραήλ στη Γάζα, ενώ κατήγγειλε ταυτόχρονα τις επιθέσεις με ρουκέτες και όλμους που πραγματοποιεί η Χαμάς αδιακρίτως εναντίον κατοικημένων περιοχών του Ισραήλ, θέτοντας σε κίνδυνο ζωές αμάχων.

Το Ισραήλ δέχτηκε πίεση για να τερματίσει τις επιχειρήσεις ειδικά αφότου οι αμερικανικές αρχές πολιτικής αεροπορίας απαγόρευσαν τις πτήσεις αμερικανικών εταιρειών προς το Τελ Αβίβ για τις δύο τελευταίες ημέρες. Ο εκπρόσωπος της Χαμάς Σάμι Αμπού Ζούχρι χαρακτήρισε τις απαγορεύσεις πτήσεων «μεγάλη νίκη» για την ισλαμική οργάνωση. Την απαγόρευση πτήσεων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών από και προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ ήρε αργά χθες το βράδυ η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) αλλά προειδοποίησε κατά «της πολύ ασταθούς κατάστασης» στην περιοχή.

Συνεχής ενημέρωση

Πέμπτη 24/7/2014 - 7η μέρα της χερσαίας επέμβασης

23.55: Μεγάλη διαδήλωση στην Καλάντια της Δυτικής Όχθης - Ενας νεκρός και δεκάδες τραυματίες από πυρά του ισραηλινού στρατού

Φωτογραφία από τη διαδήλωση στην Καλάντια - συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις λαμβάνουν χώρα αυτή την ώρα (πηγή: iFalasteen) - εικόνα από τα γεγονότα εδώ: http://www.almayadeen.net/live

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του σήμερα στο χωριό Qalandia - κοντά στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης - και πάνω από 55 έχουν τραυματιστεί από τις ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με την Παλαιστίνη τηλεόραση. 

Ο Mohammed Al-Aaraj σκοτώθηκε κατά την επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις με δακρυγόνα και σφαίρες από καουτσούκ σε διαδηλωτές κοντά στο σημείο ελέγχου της Καλάντια, όπως ανέφερε η κρατική τηλεόραση.

Μια ακόμα φωτ. από τη διαδήλωση στην Καλάντια:

22:20 Lufthansa: Ακυρώνει για αύριο Παρασκευή τα δρομολόγιά της προς το Τελ Αβίβ

H γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε σήμερα ότι παρατείνει κατά 24 ώρες, δηλαδή ως και αύριο Παρασκευή, την ματαίωση την πτώσεων που πραγματοποιεί προς και από το Τελ Αβίβ στο Ισραήλ.

21:36 Ο ηγέτης του πολιτικού γραφείου της ΧαμάςΧαλίντ Μεσάλ, δήλωσε ότι η Χαμάς είναι έτοιμη να υπογράψει κατάπαυση του πυρός, με την προϋπόθεση ότι το Ισραήλ θα υπαναχωρήσει από τη Λωρίδα της Γάζας. 

"Ζητάμε την πλήρη δέσμευση της διεθνούς κοινότητας για τον σταματημό της επιθετικότητας και του αποκλεισμού της Γάζας - μια  αληθινή δέσμευση", δήλωσε σε αραβικά μέσα ενημέρωσης. "Δε μας ενδιαφέρει ο μηχανισμός, μας ενδιαφέρουν πραγματικές εγγυήσεις ότι ο αποκλεισμός της Γάζας θα σταματήσει. Είχαμε τέτοιες υποσχέσεις ξανά, αλλά τίποτα δεν έγινε".

"Θέλουμε ένα διεθνές αεροδρόμιο, θέλουμε ένα λιμάνι, θέλουμε ένα άνοιγμα στον έξω κόσμο, και όχι αυτήν την κατάσταση στην οποία ελεγχόμαστε από τα ισραηλινά σημεία ελέγχου, που μετατρέπουν τη Λωρίδα της Γάζας σε μια τεράστια φυλακή, όπου κανένας δεν μπορεί να βγει, ούτε για ιατρική βοήθεια ή εργασία […] Όταν θα έχουμε μια ξεκάθαρη πρόταση που θα εγγυάται τα παραπάνω, με τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίζει αυτήν την πρόταση, τότε τα πυρά μπορούν να σταματήσουν, ακόμα και σήμερα".

21:32 Ανοιχτή επιστολή επιστημόνων για τη Γάζα

Στη βάση της ηθικής και της πρακτικής τους αποστολής, 24 γιατροί και επιστήμονες καταδικάζουν όσα παρακολουθούν στη Λωρίδα της Γάζας.

21:15 Αστροναύτης φωτογραφίζει από το διάστημα τους βομβαρδισμούς στη Γάζα: Τους βομβαρδισμούς της Γάζας από το Ισραήλ φωτογράφισε από το Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ο Γερμανός αστροναύτης Αλεξάντερ Γκερστ. (περισσότερα εδώ)

 
Embedded image permalink
 

20:46 Γάζα: Και εργαζόμενοι του ΟΗΕ σκοτώθηκαν στον βομβαρδισμό σχολείου της UNRWA

Εργαζόμενοι του ΟΗΕ σκοτώθηκαν από τον βομβαρδισμό από τον ισραηλινό στρατό ενός σχολείου της UNRWA στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του οργανισμού Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος καταδίκασε «έντονα» την επίθεση αυτή.

20:00 Καταδίκασε την επίθεση στο σχολείο του UNRWA ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, η οποία άφησε πίσω της δεκάδες νεκρούς και τραυματίες. Ο Μπαν ξαναζήτησε από το Ισραήλ και τη Χαμάς να σεβαστούν τις διεθνείς συμβάσεις σχετικά με την προστασία του άμαχου πληθυσμού και των κτιρίων των Ηνωμένων Εθνών.  

"Οι συνθήκες της επίθεσης είναι ακόμα αδιευκρίνιστες", δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο ΟΗΕ προσπαθεί να κανονίσει μια παύση των εχθροπραξιών για ανθρωπιστικούς λόγους, ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να εκκενώσουν την περιοχή".

"Η σημερινή επίθεση υπογραμμίζει την επιτακτική έκκληση για να σταματήσουν οι σκοτωμοί - και να σταματήσουν τώρα", τόνισε ο Μπαν Κι Μουν. 

18:47 Ήρε την προειδοποίηση για πτήσεις προς το Ισραήλ ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας

Ήρε σήμερα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας την προειδοποίησή του προς τις αεροπορικές εταιρείες να αποφεύγουν να πετούν στο Ισραήλ.

18:25 Ο επικεφαλής του UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) στη Γάζα, Robert Turner, μιλάει στο Al Jazeera για την επίθεση στο σχολείο.

17:40 "Σε αναδίπλωση οδηγείται το Ισραήλ": Ανταπόκριση του Π. Χαρίτου από τη Γάζα

Για τις τελευταίες εξελίξεις των κρίσιμων διαβουλεύσεων για εκεχειρία μεταξύ του Ισραήλ και των δυνάμεων της Χαμάς και το επιχειρησιακό σκέλος της ισραηλινής επίθεσης, μιλά στην AvgiOnline ο ανταποκριτής της "Αυγής" Πάνος Χαρίτος, από την Ιερουσαλήμ.

Επιπλέον, μας μεταφέρει εικόνες από την πυρπολημένη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ιδιαίτερη μνεία κάνει και στη διάψευση των προσδοκιών του Ισραήλ από την στρατιωτική επίθεση, καθώς και στο πώς διαμορφώνεται η ατζέντα στον ισραηλινό Τύπο και την κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας.

17:30 15 νεκροί και τουλάχιστον 200 τραυματίες είναι ο μέχρι στιγμής τραγικός απολογισμός της επίθεσης στο σχολείο του ΟΗΕ, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση του Al Jazeera

17:15 "Δε θα ξεχάσω ποτέ το σοκ στο πρόσωπο αυτών των παιδιών που νόμιζαν ότι είναι ασφαλή στο καταφύγιο", έγραψε στο tweeter ο Dan Rivers, ανταποκριτής του βρετανικού ITV στη Γάζα.

Embedded image permalink

Children are treated after being hit in an Israeli airstrike.

Btue6y5cqaeh_pf

16:55 Και πάλι παιδιά θύματα στο σχολείο του ΟΗΕ που χτυπήθηκε από τους Ισραηλινούς.

Οι φωτογραφίες του Sean Swan

Ένα μωρό 3 μηνών δέχεται τις πρώτες βοήθειες μετά την επίθεση στο σχολείο

Τραυματισμένα παιδιά μετά την επίθεση στο σχολείο του ΟΗΕ

 

16:40 Τουλάχιστον τρεις δάσκαλοι σκοτώθηκαν από την επίθεση του ισραηλινού στρατού στο σχολείο-καταφύγιο του ΟΗΕ.

 

16:30 Σύμφωνα με τον επικεφαλής του UNRWA (United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East) στη Γάζα, Robert Turner, δεν υπήρξε προειδοποίηση από τον ισραηλινό στρατό για την επίθεση στο σχολείο. Είπε ότι βρισκόταν σε επαφή με τον ισραηλινό στρατό για την εκκένωση του σχολείου.

"Το σχολείο έχει ορισθεί ως καταφύγιο έκτακτης ανάγκης", είπε.

Δεν υπήρχαν πληροφορίες για στρατιωτική δράση κοντά στο σχολείο , πρόσθεσε.

"Αυτή ήταν μια εγκατάσταση που λειτουργούσαμε, προσέχοντας ώστε να διασφαλίζεται η ουδετερότητά της".

 

16:15 Τουλάχιστον 30 οι νεκροί και 100 οι τραυματίες από την επίθεση σε σχολείο-καταφύγιο του ΟΗΕ στη Γάζα σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες ενημερώσεις. 

 

 

16:05 Χτυπήθηκε σχολείο του ΟΗΕ στη Γάζα

Ισραηλινό τανκ βομβάρδισε σχολείο-καταφύγιο του ΟΗΕ στη βόρεια πλευρά της Λωρίδας της Γάζας, στην πόλη Beit Hanoun. Σύμφωνα με το ιατρικό προσωπικό τουλάχιστον δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες είναι οι τραυματίες. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι είναι στη διαδικασία επιβεβαίωσης του περιστατικού.

 

15:48 Στους 736 οι νεκροί στη Γάζα

Παλαιστίνιος υπουργός στη Γάζα ανακοίνωσε ότι οι νεκροί από την ισραηλινή επίθεση έφτασαν τους 736. (Πηγή Haaretz)

 

15:35 Ο Κέρι στην Αίγυπτο πιέζει για εκεχειρία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι βρίσκεται στο Κάιρο, στο πλαίσιο μεσολαβιτικής πορσπάθειας για την επίτευξη εκεχειρίας. Σήμερα συνομίλησε τηλεφωνικά με τους ομολόγους του του Κατάρ και της Τουρκίας, χώρες φίλα προσκείμενες στη Χαμάς. Ο στόχος του Κέρι είναι να πειστούν το Κατάρ και η Τουρκία για να πιέσουν τη Χαμάς ώστε να δεχτεί το σχέδιο κατάπαυσης του πυρός, που μέχρι τώρα απορρίπτει.Ο Κέρι τηλεφώνησε επίσης στον πρωθυπουργό του Ισραήλ Νετανιάχου. (Πηγή: AFP)

 

14:50 Περισσότεροι από 50 πρώην Ισραηλινοί στρατιώτες αρνήθηκαν να υπηρετήσουν στις στρατιωτικές δυνάμεις της χώρας όταν κλήθηκαν από την εφεδρεία, καθώς λένε πως αρνούνται να έχουν ρόλο στην καταστολή  των Παλαιστινίων, επικαλούμενοι λόγους συνείδησης.

 

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ εδώ

 

 

14:40 Ψήφισμα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το Παλαιστινιακό

 

14:22  ΟΗΕ: Τραγική η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα

Οριακή από ανθρωπιστικής πλευράς χαρακτηρίζει την κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί στη Λωρίδα της Γάζας η επικεφαλής των ανθρωπιστικών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών Βαλερί Άμος, εκφράζοντας έντονη ανησυχία.

 

12:50 22 βλήματα σε 4 λεπτά - Συγκλονιστικό βίντεο από τη σφαγή στη Σατζίγια

Το βίντεο που τράβηξε ο Sami Kishawi στη Σατζίγια στις 20/7/14

 

 

12:34 Το Ιράν ζητεί τη διάλυση του "δολοφονικού" ισραηλινού καθεστώτος

Ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ ζήτησε την Τετάρτη τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος- σφυγμομέτρηση μεταξύ των αράβων και των εβραίων που ζουν στο Ισραήλ, προκειμένου να διαλυθεί το «σιωνιστικό κράτος», αλλά είπε ότι μέχρι να γίνει αυτό, η ένοπλη αντίσταση είναι απαραίτητη.

 

11:55  Απαγορεύτηκε σποτ που απαριθμεί τα νεκρά παιδιά στη Γάζα

 

11:25 Η Βραζιλία ανακαλεί τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ.

Μετά το Εκουαδόρ και η Βραζιλία ανακαλεί τον πρεσβευτή της από το Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους βομβαρδισμούς στη Γάζα. Στη σχετική ανακοίνωσή της η κυβέρνηση της Βραζιλίας τονίνζει ότι "θεωρεί απαράδεκτη την κλιμάκωση της βίας μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης. Καταδικάζουμε με κατηγορηματικό τρόπο τη δυσανάλογη χρήση ισχύος από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, από την οποία έχει προκληθεί μεγάλος αριθμός απωλειών αμάχων, συμπεριλαμβανομένων γυναικών και παιδιών. Η κυβέρνηση της Βραζιλίας επαναλαμβάνει την έκκληση της για άμεση κατάπαυση του πυρός. Με δεδομένη τη σοβαρότητα της κατάστασης, η κυβέρνηση της Βραζιλίας υπερψήφισε το σχετικό ψήφισμα στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και ανακάλεσε για διαβουλεύσεις τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ."

(πηγή Haaretz)

 

11:09 Άλλα τρία παιδιά σκοτώθηκαν σήμερα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς.

Τρία παιδιά είναι ανάμεσα στους 25 Παλαιστίνιους που σκοτώθηκαν σήμερα από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Τα περισσότερα από τα σημερινά θύματα αναφέρονται στην πόλη Κα Γιούνις. Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Al Jazeera, τα ασθενοφόρα δυσκολεύονται να προσεγγίσουν την περιοχή όπου διεξάγονταις σκληρές συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών στρατιωτών και μαχητών της Χαμάς.

 

 

10:48 Μάλλον απίθανη είναι σύμφωνα με υπουργό του Ισραήλ η επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα και η απόσυρση των ισραηλινών χερσαίων δυνάμεων από τα παλαιστινιακά εδάφη μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

«Δεν βλέπω εκεχειρία μέσα στις επόμενες ημέρες», δήλωσε συγκεκριμένα στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα Walla ο ισραηλινός υπουργός Επιστημών Γιαακόβ Πέρι, ο πρώην αρχηγός της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφαλείας Σιν Μπετ, προσθέτοντας ότι τα στρατεύματα χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν την αποστολή τους και να καταστρέψουν τις σήρραγες στη μεθόριο που χρησιμοποιεί η Xαμάς.

«Μπορώ να δηλώσω επισήμως ότι δύο ή τρεις ημέρες δεν αρκούν για να ολοκληρωθεί η επιχείρηση στις σήραγγες», τόνισε. «Ακόμη κι αν υπάρξει ανθρωπιστική εκεχειρία, θα συνεχίσουμε την επιχείρηση στις σήραγγες», πρόσθεσε.

 

9:45 Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανσιμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν ο οποίος βρίσκεται στη Μέση Ανατολή σε μια πολύπλευρη διπλωματική αποστολή με στόχο την επίτευξη κατάπαυσης του πυρός στη σοβούσα σύγκρουση Ισραηλινών και Παλαιστινίων, έφτασε την Τετάρτη στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπου συναντήθηκε με τον βασιλιά Αμπντάλα. 

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας SPA, οι δύο άνδρες αξιολόγησαν τη «διεθνή και περιφερειακή κατάσταση και τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών στη Λωρίδα της Γάζας» η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο του ισλαμιστικού κινήματος της Χαμάς. 

Ο Μπαν Κι μουν ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας Φίλιπ Χάμοντ είναι στη Μέση Ανατολή και έχουν εμπλακεί σε μια έντονη διπλωματική δραστηριότητα με την ελπίδα να τερματιστεί η πλέον φονική σύγκρουση μεταξύ των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων από το 2009.

 

 

8:31 Ήρθη η απαγόρευση πτήσεων των αμερικανικών εταιρειών από και προς Τελ Αβίβ

Την απαγόρευση πτήσεων αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών από και προς το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ ήρε αργά χθες το βράδυ η αμερικανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας (FAA) αλλά προειδοποίησε κατά «της πολύ ασταθούς κατάστασης» στην περιοχή.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)