to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:36 | 27.07.2014

Διεθνή

Γάζα: Ο Ομπάμα ζητάει άμεση κατάπαυση του πυρός- Ξεθάβουν νεκρούς απ' τα ερείπια οι Παλαιστίνιοι (συνεχής ενημέρωση)

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 1.061 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί και 42 στρατιώτες και τρεις πολίτες από την πλευρά του Ισραήλ. Nέες επιθέσεις ξεκίνησε το πρωί της Κυριακής το Ισραήλ, σπάζοντας την εκεχειρία που μονομερώς είχε κηρύξει. Απέρριψε ο Νετανιάχου νέα πρόταση της Χαμάς για 24ωρη εκεχειρία από το μεσημέρι της Κυριακής.


Oι εξελίξεις των προηγουμένων ημερών, ως το βράδυ του Σαββάτου 26 Ιουλίου 2014 (9ης ημέρας της χερσαίας ισραηλινής επέμβασης - 1ης 24ωρης εκεχειρίας)

Το hashtag στο Twitter: #GazaUnderAttack και #Gaza - Η συνεχής ενημέρωση από τον βρετανικό Guardian, την ισραηλινή Haaretz και επίσης από το live blog του Αλ Τζαζίρα

Σύνοψη των γεγονότων ως το πρωί της Κυριακής 27 Ιουλίου (19η ημέρα της ισραηλινής επίθεσης)

Μια οσμή θανάτου πάνω από τη Γάζα...

Η 10η μέρα της χερσαίας επίθεσης του Ισραήλ στη Γάζα σηματοδοτήθηκε από την κατάρρευση της κατάπαυσης του πυρός. Οι πολεμικές επιχειρήσεις ξανάρχισαν με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να ανταλλάσσουν κατηγορίες για το ποιος  φέρει την ευθύνη της επανάληψης των εχθροπραξιών.

Το Ισραήλ κατηγορεί τη Χαμάς ότι έριξε 25 ρουκέτες τη στιγμή που το ίδιο είχε δεχτεί εικοσιτετράωρη παράταση της κατάπαυση του πυρός. Από τη  πλευρά της η Χαμάς απαντάει ότι η κατάπαυση του πυρός δεν έχει νόημα όσο οι ισραηλινές δυνάμεις βρίσκονται μέσα στη Γάζα εμποδίζοντας τα σωστικά συνεργεία να έχουν πλήρη πρόσβαση στις κατεστραμμένες γειτονιές και συνεχίζοντας το έργο της καταστροφής των τούνελ. Η Χαμάς δηλώνει ότι δεν θα δεχτεί εκεχειρία που δεν θα προβλέπει άρση του αποκλεισμού της Γάζας. Αντιθέτως, το Ισραήλ ζητάει τον αφοπλισμό της Χαμάς.

Μετά από ένα φρενήρη κύκλο διαπραγματεύσεων στη Μέση Ανατολή, ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι επέστρεψε στις ΗΠΑ, όπως άλλωστε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κιν Μουν. Παρά την αποτυχία του σχεδίου του, ο Κέρι θα συνεχίσει τις μεσολαβητικές προσπάθειές του. Τα ισραηλινά ΜΜΕ εγκαλούν τον Κέρι ότι το σχέδιο εκεχειρίας που πρότεινε, ικανοποιούσε πιο πολύ τις απαιτήσεις της Χαμάς από αυτές του Ισραήλ.

Η χτεσινή ανάπαυλα των εχθροπραξιών ανέδειξε σε όλη του την έκταση το σκηνικό τρόμου που έστησε το Ισραήλ στη Γάζα. Από τα ερείπια ανασύρθηκαν γύρω στα 150 πτώματα. Περιοχές όπως η Σετζάιγια έχουν ισοπεδωθεί, θυμίζοντας τη Χομς στη Συρία. Όπως έγραψε ρεπόρτερ που βρέθηκε στον τόπο της καταστροφής, «παντού απλωνόταν η οσμή του θανάτου, την οποία δεν μπορώ να ξεκολλήσω από τα ρουθούνια μου.»

Η Σετζάιγια πριν και μετά τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς

Συνεχής ενημέρωση

Κυριακή 27/7/2014

11:50 Ο Ομπάμα ζητάει άμεση κατάπαυση του πυρός

Σε τηλεφώνημα του στον Νετανιάχου, ο αμερικανός πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ επιθυμούν άμεση και χωρίς όρους ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, η οποία θα οδηγήσει σε μόνιμη διακοπή των εχθροπραξιών στη βάση της εκεχειρίας του Νοεμβρίου του 2012.

(Πηγή: Al Jazeera)

11:30: Το πρακτορείο Reuters μεταδίδει ότι οι εχθροπραξίες είναι σε ύφεση και πιθανώς βαίνουμε σε de facto κατάπαυση του πυρός.

9.55 μ.μ. Ισραηλινός στρατός: Εμείς χτυπήσαμε το σχολείο, αλλά ήταν άδειο... 

Μετά από έρευνα, ο ισραηλινός στρατός αποδέχθηκε ότι αυτός χτύπησε το σχολείο-καταφύγιο του ΟΗΕ στη Γάζα, το έκανε όμως επειδή "η αυλή εκείνη την στιγμή ήταν άδεια από κόσμο". (περισσότερα εδώ)

7.00 μ.μ. 11 ακόμα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους μετά από βομβαρδισμούς του ισραηλινού πυροβολικού, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών παλαιστίνιων στους 1.061. Την ίδια ώρα ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπ. Νετανιάχου, κατηγορεί τη Χαμάς ότι η ίδια παραβίασε την εκεχειρία που είχε εξαγγείλει από τις 14:00 του μεσημεριού της Κυριακής. "Κάτω από αυτές τις συνθήκες το Ισραήλ θα κάνει ότι πρέπει για να προστατέψει τους ανθρώπους του", πρόσθεσε, εξαγγέλοντας τη συνέχιση των επιθέσεων του ισραηλινού στρατού στη Γάζα.

5.50 μ.μ. Έκκληση του πάπα Φραγκίσκου για τερματισμό της βίας στη Γάζα: Έκκληση για τον τερματισμό των συγκρούσεων στη Λωρίδα της Γάζας έκανε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος απευθυνόμενος στους πιστούς κατά την προσευχή της Κυριακής στο Βατικανό. (περισσότερα εδώ)

5.42 μ.μ.Ένα κορίτσι ψάχνει τα βιβλία της στα ερείπια του βομβαρδισμένου σπιτιού της

5.05 μ.μ. Χιλιάδες διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ εναντίον του Πολέμου στη Γάζα

4.45 μ.μ. Γκιντεόν Λεβί: Το Ισραήλ δεν θέλει την ειρήνη: Άρθρο του ισραηλινού δημοσιογράφου Γκιντεόν Λεβί που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Haaretz

 

4.10 μ.μ.

Haaretz: Ο Νετανιάχου απέρριψε το αμερικανικό σχέδιο για εκεχειρία στη #Gaza αποδεχόμενος ως μόνη πρόταση προς συζήτηση αυτή των Αιγυπτίων. (πηγή: ΕφΣυν)

 

4.25 μ.μ.

Ο Νετανιάχου αποκαλεί την οργή για τους νεκρούς άμαχους... «πόλεμο δημοσίων σχέσεων»

Μιλώντας στην εκπομπή «Face the Nation» του αμερικάνικου CBS o ισραηλινός πρωθυπουργός είπε πως καταλαβαίνει πως με κάθε θάνατο παλαιστίνιου άμαχου η διεθνής κοινή γνώμη στρέφεται εναντίον της χώρας του, αλλά «δεν μπορούμε να βάλουμε πάνω από την ασφάλεια του Ισραήλ τον πόλεμο των δημοσίων σχέσεων» («He also said that he realizes world opinion might be shifting away from his nation with every Palestinian civilian's death, but added that the public relations battle cannot supersede Israel's security», η διατύπωση στο σχετικό δημοσίευμα στη συνεχή ενημέρωση της Χααρέτζ)

 

3.50 μ.μ.

Οι εξελίξεις την τελευταία μιάμιση ώρα

-> Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ Robert Serry καλεί το Ισραήλ να "αποδεχθεί το αίτημα της Χαμάς μέσω του ΟΗΕ" να επεκτείνει μια ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός μέχρι τις 14:00 τη Δευτέρα.  "Ελπίζω ότι η ισραηλινή κυβέρνηση θα επαναλάβει τη δέσμευσή της για μια ανθρωπιστική παύση τώρα που η Χαμάς είναι έτοιμη για μια άνευ όρων παύση,"  είπε ο Ρόμπερτ Σέρι στη Haaretz.

"Ανέφερα [την πρόταση της Χαμάς] στον επικεφαλή του COGAT, στρατηγό Mordechai. Ζήτησα από την ισραηλινή κυβέρνηση να επιδείξει αυτοσυγκράτηση και να δεχθεί το αίτημα για περαιτέρω ανθρωπιστική παύση. Κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ σημαντικό σήμερα, λόγω της μουσουλμανικής γιορτής [του τέλους του Ραμαζανιού].  «Θέλω να τονίσω ότι η ανθρωπιστική παύση δεν αποτελεί υποκατάστατο για μια εφικτή και μακροπρόθεσμη κατάπαυση του πυρός που θα αντιμετωπίσει όλα τα βασικά ζητήματα. Ελπίζω ότι και τα δύο μέρη θα επωφεληθούν από την παύση για να ξεκινήσει τη διαπραγμάτευση. Δεν θα μπορούμε να συνεχίσουμε αυτή την τακτική των ανθρωπιστικών παύσεων για καιρό ακόμα» (ρεπορτάζ: Barak Ravid για τη Χααρέτζ)

-> Σύμφωνα με τον απεσταλμένο του Αλ Τζαζίρα στη Γάζα, οι πρωινοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί σκότωσαν 11 ακόμα ανθρώπους, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών σε 1.061 από το ξεκίνημα της ισραηλινής επέμβασης πριν από 20 μέρες. Περισσότεροι από 6.000 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί στην ίδια περίοδο. Η Χααρέτζ προσθέτει ότι δύο από τα σημερινά θύματα προκλήθηκαν από χτύπημα σε μοτοσικλέτα σκοτώνοντας τους δύο επιβαίνοντες.

2.00 μ..μ.

 

Οι ένοπλοι μαχητές της Χαμάς συμφώνησαν σε νέα 24ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία στη Γάζα, η οποία θα ξεκινήσει μέσα στην επόμενη ώρα, ανακοίνωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της οργάνωσης.

 

beit2.jpg

Παλαιστίνιοι περπατούν πάνω στα ερείπια, καθώς εισέρχονται στη βόρεια περιοχή της Μπέιτ Χανούν για να ελέγξουν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της ανθρωπιστικής εκεχειρίας, στις 26 Ιουλίου 2014. (AFP Φωτογραφία / Mohammed Abed)

1.00 μ.μ.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο της Χααρέτζ, Ανσελ Πφέφερ, η Χαμάς ζητάει νεα «ανθρωπιστική εκεχειρία» στη Γάζα μέσω αντιπροσώπου του ΟΗE. 

11.25 π.μ.

Η Χααρέτζ είχε μεταδώσει στη 1.08 το πρωί της Κυριακής ότι εκπρόσωπος της Χαμάς απάντησε στην είδηση ότι το Ισραήλ συμφώνησε σε παράταση της ανθρωπιστικής κατάπαυσης των μαχών λέγοντας “κάθε κατάπαυση πυρός που δεν διασφαλίζει ότι οι ισραηλινές δυνάμεις αποσύρονται από τη Γάζα και την εκκένωση των τραυματιών δεν είναι αποδεκτή από τη Χαμάς” (Haaretz) - πηγή της μετάφρασης, η σελίδα του Συλλόγου Ιντιφάντα

Διαβάστε ακόμα:

 

Σάββατο βράδυ: Άγρια επίθεση σε δύο παλαιστίνιους από νεαρούς Εβραίους στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ

 
Kαι από το Twitter:
Embedded image permalink
Τι έκαναν ισραηλινοί και παλαιστίνιοι τη μέρα της εκεχειρίας (χθες, Σάββατο) 
 

10.30 π.μ.

Κάτοικοι της Γάζας αναφέρουν ότι ξεκίνησαν ξανά οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού, καθώς μετά την ρίψη τριών ρουκετών από τη Χαμάς -που δεν προκάλεσαν θύματα ή ζημιές, αφού έπεσαν σε ανοιχτές περιοχές - ανακοίνωσε πως δεν θα κρατήσει την κατάπαυση του πυρός που είχε εξαγγείλει για σήμερα.

Ο ανταποκριτής του BBC μεταδίδει: Πριν ακόμη βγει η ανακοίνωση του στρατού, ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν ανατολικά και βόρεια της πόλης της Γάζας καθώς ξεκίνησαν τα πυρά από τανκ.

Το ρεπορτάζ του Κρις Μόρις από την Σετζάγια - την γειτονιά που ισοπέδωσαν οι ισραηλινές επιθέσεις, εδώ: http://www.bbc.com/news/world-middle-east-28495282

10.15 π.μ.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι «εξαιτίας της ρίψης ρουκετών από τη Χαμάς κατά τη διάρκεια του 'ανθρωπιστικού παραθύρου" (εκεχειρίας), επαναλαμβάνουμε την από αέρος, θάλασσας και εδάφους δραστηριότητά μας στη Γάζα»

9.00 π.μ.

Οι σειρήνες ήχησαν στο νότιο και το κεντρικό Ισραήλ σήμερα προειδοποιώντας για εισερχόμενα πυρά, λίγες ώρες αφού οι αρχές της χώρας ανακοίνωσαν ότι παρατείνουν μονομερώς την ανθρωπιστική εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας ως σήμερα τα μεσάνυχτα.

 

Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι δύο ρουκέτες έπληξαν ανοικτές περιοχές και ακόμη μία αναχαιτίστηκε από το αντιπυραυλικό σύστημα Σιδηρούς Θόλος.  (Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

 

Η ενημέρωση από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, 8.10 το πρωί της Κυριακής 27/7:

Το Ισραήλ δέχθηκε να παρατείνει μονομερώς και σήμερα την ανθρωπιστική εκεχειρία που τέθηκε σε ισχύ χθες Σάββατο, κάτι που όμως απέρριψε η Χαμάς η οποία επανέλαβε τις ρίψεις ρουκετών καθώς θέτει ως όρο την απομάκρυνση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας.

Παρόλα αυτά ισραηλινοί υπουργοί άφησαν να εννοηθεί ότι μια οριστική συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων με τη Χαμάς και τις άλλες ένοπλες παλαιστινιακές οργανώσεις στη Γάζα, που πλέον μαίνονται για 20η ημέρα, δεν είναι πιθανή.

Μέχρι στιγμής τουλάχιστον 1.050 Παλαιστίνιοι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, έχουν σκοτωθεί και 42 στρατιώτες και τρεις πολίτες από την πλευρά του Ισραήλ. 

«Έπειτα από αίτημα του ΟΗΕ, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε μια ανθρωπιστική εκεχειρία ως αύριο (σ.σ. σήμερα Κυριακή) τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας)», δήλωσε ένας ισραηλινός αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του μετά το πέρας ενός υπουργικού συμβουλίου στο Τελ Αβίβ. «Οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις θα δράσουν εναντίον κάθε παραβίασης της εκεχειρίας», πρόσθεσε.

Εξάλλου ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι τα ισραηλινά στρατεύματα θα συνεχίσουν να καταστρέφουν τις υπόγειες στοές της Χαμάς καθ’ όλη τη διάρκεια της εκεχειρίας.

Από την πλευρά της η Χαμάς αρνήθηκε να συμφωνήσει στην εκεχειρία και ήδη εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον του εδάφους του Ισραήλ στις οποίες ήδη ο ισραηλινός στρατός απάντησε με «πυρά του πυροβολικού».

«Καμία ανθρωπιστική εκεχειρία δεν μπορεί να ισχύσει χωρίς την απομάκρυνση των ισραηλινών αρμάτων μάχης από τη Γάζα, χωρίς οι κάτοικοι να μπορούν να επιστρέψουν στα σπίτια τους και τα ασθενοφόρα που μεταφέρουν τις σορούς να είναι ελεύθερα να κυκλοφορούν στη Γάζα», δήλωσε ο Φάουζι Μπάρχουμ, εκπρόσωπος της Χαμάς. 

Οι ισραηλινοί αξιωματούχοι αποκλείουν το ενδεχόμενο μιας απομάκρυνσης του στρατού από τη Γάζα έως ότου έχει εκμηδενιστεί η δύναμη πυρός της Χαμάς και κυρίως έχει καταστραφεί το υπόγειο δίκτυο με στοές και σήραγγες όπου κρύβει το οπλοστάσιό της, βρίσκονται τα επιχειρησιακά της κέντρα και απ’ όπου οι μαχητές της εξαπολύουν επιθέσεις με ρουκέτες εναντίον του Ισραήλ. 

Το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ αναμένεται να συναντηθεί σήμερα το πρωί για «να αποφασίσει τη συνέχιση της επιχείρησης».

Ξεθάβοντας νεκρούς

Χθες Σάββατο οι κάτοικοι της Γάζας επωφελήθηκαν της εκεχειρίας για να περισυλλέξουν τους νεκρούς τους και να εφοδιαστούν σε τρόφιμα. Βγαίνοντας στους δρόμους μόλις τέθηκε σε ισχύ η εκεχειρία χθες στις 8 το πρωί βρέθηκαν μπροστά σε ένα σκηνικό καταστροφής σε πολλές περιοχές. 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα Άσραφ αλ Κούντρα, τουλάχιστον 147 σοροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια. Ο Νάσερ Τάταρ, διευθυντής του Σίφα, του κεντρικού νοσοκομείου της Γάζας, σημείωσε ότι οι περισσότερες σοροί εντοπίστηκαν στις συνοικίες Μπέιτ Χάνουν, Σατζάγια και Χαν Γιουνές. 

Παράλληλα η Χαμάς συμβούλευσε τους εκτοπισμένους, περισσότεροι από 160.000 εκ των οποίων έχουν αναζητήσει καταφύγιο στις εγκαταστάσεις του ΟΗΕ, να μην πλησιάζουν τα βομβαρδισμένα σπίτια και τις περιοχές όπου έχουν σημειωθεί συγκρούσεις καθώς υπάρχει ο κίνδυνος να παραμένουν εκεί εκρηκτικοί μηχανισμοί που δεν έχουν εκραγεί, ή ακόμη να είναι παγιδευμένα τα κτίρια. 

Στο διπλωματικό πεδίο, γίνονται διεθνείς προσπάθειες για τερματισμό των συγκρούσεων και τη διασφάλιση μιας μακροπρόθεσμης εκεχειρίας υπό τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Την Παρασκευή το συμβούλιο ασφαλείας του Ισραήλ είχε απορρίψει μια πρόταση του Κέρι για επταήμερη εκεχειρία ώστε να γίνουν έμμεσες διαπραγματεύσεις.

Ο αμερικανός υπουργός προσπάθησε να υποβαθμίσει τη σημασία της απόρριψης αναφερόμενος σε προβλήματα «ορολογίας», όμως το Ισραήλ χαρακτήρισε, σύμφωνα με τα ισραηλινά ραδιόφωνα, την πρόταση πολύ ευνοϊκή προς τη Χαμάς. 

Ακαρπη η σύνοδος στο Παρίσι

Επιπλέον, η χθεσινή σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Βρετανίας, της Γερμανίας, της Τουρκίας και του Κατάρ, στο Παρίσι δεν κατέληξε σε κάποιο αποτέλεσμα.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε μετά το πέρας της συνόδου ότι η ισραηλινή κυβέρνηση απέρριψε μια συμφωνία που πρότειναν οι υπουργοί για επταήμερη κατάπαυση του πυρός. 

Ο Νταβούτογλου επεσήμανε ότι οι συμμετέχοντες στη σύνοδο έφτασαν «πολύ κοντά στη συμφωνία μιας εκεχειρίας, όμως το Ισραήλ απέρριψε την πρόταση την τελευταία στιγμή», πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν.

«Η Τουρκία θα ενισχύσει τις προσπάθειές της έως ότου τεθεί σε ισχύ μια εκεχειρία (...) Μπορώ να πω στους συμμάχους μας, σε όλες τις πλευρές ότι η Τουρκία εργάζεται σκληρά για μια μακροπρόθεσμη εκεχειρία», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ο ισραηλινός υπουργός Πολιτικής Άμυνας Γκιλάντ Ερντάν δήλωσε χθες ότι μια οριστική συμφωνία μοιάζει μακρινή, ενώ κανένας εκπρόσωπος του Ισραήλ, της Αιγύπτου ή της Παλαιστινιακής Αρχής δεν συμμετείχε στη σύνοδο του Παρισιού.

Ο αναπληρωτής ηγέτης του Ισλαμικού Τζιχάντ, μιας ένοπλης παλαιστινιακής ομάδας συμμάχου της Χαμάς, επεσήμανε ότι οι προσπάθειες μεσολάβησης της Αιγύπτου είναι ακόμη υπό εξέταση, όμως πρέπει να γίνουν βελτιώσεις και στο μεταξύ οι συγκρούσεις θα συνεχιστούν.

«Είμαστε ακόμη ανοικτοί στην αιγυπτιακή πρωτοβουλία και γίνονται επαφές για να βελτιωθεί (…) Θα συνεχίσουμε τη μάχη μέχρι να αρθεί ο αποκλεισμός (της Γάζας)», σημείωσε σε ένα μήνυμά του προς τους δημοσιογράφους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ 

* * *

Σάββατο 26/7/2014:  Γάζα: Έσπασε η κατάπαυση του πυρός - Πάνω από 1.000 οι νεκροί

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)