to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

17:42 | 26.07.2014

Διεθνή

Γάζα: Έσπασε η κατάπαυση του πυρός - Πάνω από 1.000 οι νεκροί

Έσπασε η 4ωρη παράταση της εκεχειρίας (ως τα μεσάνυχτα του Σαββάτου) - Οι διασώστες βρίσκουν συνεχώς πτώματα στα ερείπια της Γάζας- Ξεπέρασαν τους 1.000 οι νεκροί Παλαιστίνιοι, 9 στη Δυτική Όχθη, πάνω από 6.000 οι τραυματίες. Το Ισραήλ μετράει 43 νεκρούς, 40 στρατιώτες και 3 πολίτες - Η δημοσίευση ανανεώνεται περιοδικά


Oι εξελίξεις των προηγουμένων ημερών, ως το βράδυ της Παρασκευής 25 Ιουλίου 2014 (8ης ημέρας της χερσαίας ισραηλινής επέμβασης)

Το hashtag στο Twitter: #GazaUnderAttack και #Gaza - Η συνεχής ενημέρωση από τον βρετανικό Guardian, την ισραηλινή Haaretz και επίσης από το live blog του Αλ Τζαζίρα

Σύνοψη γεγονότων

Δεκαεννιά ημέρες  μετά την έναρξη της ισραηλινής επίθεσης στη Γάζα κι εννιά μετά τη χερσαία εισβολή, φαίνεται ότι απέχουμε πολύ από το οριστικό τέλος του πολέμου. Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός που συμφωνήθηκε χτες μεταξύ του Ισραήλ, της Χαμάς και των υπόλοιπων παλαιστινιακών οργανώσεων, θα διαρκέσει μόνο 12 ώρες.

Η ανθρωπιστικού χαρακτήρα κατάπαυση του πυρός έχει ως στόχο να επιτρέψει στον παλαιστινιακό άμαχο πληθυσμό να προμηθευτεί τροφή και νερό, να ανατροφοδοτηθούν τα νοσοκομεία με φάρμακα, καθώς και να δοθεί σε διεθνείς οργανώσεις η ευκαιρία να παράσχουν ανθρωπιστική βοήθεια.

Το σχέδιο εκεχειρίας μιας εβδομάδας που προώθησε χτες ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, απορρίφθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο του Ισραήλ, που έκρινε ότι βρισκόταν πιο κοντά στις θέσεις της Χαμάς. Το σχέδιο προέβλεπε εκεχειρία μίας εβδομάδας, με μερική αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τη Γάζα. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της εκεχειρίας θα διεξάγονταν συνομιλίες για τη χαλάρωση του αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Παρά την αποτυχία του σχεδίου Κέρι, οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται.

Παρά τον διπλωματικό πυρετό, το λουτρό αίματος συνεχίζεται. Το Υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε το Σάββατο  ότι οι νεκροί έφτασαν τους 950 και οι τραυματίες τους 6.οοο. Ταυτόχρονα, οι διαδηλώσεις στη Δυτική Όχθη σε ένδειξη αλληλεγγύης στη Γάζα είχαν αιματηρή κατάληξη, με εννιά διαδηλωτές νεκρούς από τα ισραηλινά πυρά. Το Ισραήλ μετράει 43 νεκρούς μέχρι στιγμής, 40 στρατιώτες, δύο πολίτες κι έναν μετανάστη από την Ταϊλάνδη.

Συνεχής ενημέρωση

-> Συνέχεια στη Συνεχή Ενημέρωση της Κυριακής 27/7: 

Γάζα: Εύθραυστη εκεχειρία σε ισχύ - Ξεθάβουν νεκρούς απ' τα ερείπια οι Παλαιστίνιοι

Σάββατο 26/7/2014

00:00 Το Υπουργικό Συμβούλιι του Ισραήλ αποδέχτηκε την πρόταση του ΟΗΕ για νέα εικοσιτετράωρη κατάπαυση του πυρός.

11:50 Η Σατζάγια πριν και μετά τον ισραηλινό βομβαρδισμό

11:43 Δύο ισραηλινοι στρατιώτες υπέκυψαν στα τραύματά τους. Συνολικός αριθμός των ισραηλινών νεκρών είναι 45.

10:05μμ Xιλάδες Ισραηλινοι δαδήλωσαν απόψε στο Τελ Αβίβ εναντίον της επίθεσης στη Γάζα

Η αστυνομία διέταξε τους διαδηλωτές να διαλυθούν με τη δικαιολογία ότι εκτοξεύτηκαν ρουκέτες από τη Γάζα. Μικρή αντισυγκέντρωση λίγων δεκάδων ακροδεξιών.


9:50μμ Η Χαμάς απορρίπτει την 4ωρη παράταση της κατάπαυσης του πυρός-Εκτοξεύτηκαν ρουκέτες εναντίον του κεντρικού Ισραήλ

Νεκρή ζώνη η μισή Γάζα – Σοκ στη Σουτζάγια – Μνήμες Νάκμπα

9:00μμ Από επεισόδια συνοδεύτηκε άλλη μία απαγορευμένη πορεία υπέρ των Παλαιστινίων στο Παρίσι. Αν και η συγκέντρωση ξεκίνησε ειρηνικά περίπου στις 3 το μεσημέρι, λίγες ώρες μετά ξέσπασαν συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και περίπου 300 ατόμων. Πολλοί από τους διαδηλωτές φώναζαν συνθήματα, όπως «Ισραήλ δολοφόνε», αλλά και συνθήματα κατά του προέδρου Φρανσουά Ολάντ και της στάσης που τηρεί αναφορικά με την σφαγή στη Γάζα. (πληροφορίες από in.gr)

8:50μμ Σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας της Γάζας 132 πτώματα βρέθηκαν σήμερα, φτάνοντας τον αριθμό των νεκρών στους 1032. Οι τραυματίες είνα 5.400

8:14 Εικόνα ολικής καταστροφή στη Σατζάγια της Γάζα όπου 85 πτώματα ανασύρθηκαν από τα ερείπια

(Πηγή: Al Jazeera)

19:57 Ο ισραηλινός στρατός (IDF) ανακοίνωσε το θάνατο άλλων τριών στρατιωτών στις μάχες με τη Χαμάς

Φωτογραφίες των ισραηλινών στρατιωτών που σκοτώθηκαν τις τελευταίες 24 ώρες (πηγή: Jerusalem Post)

19:41 Το Ισραήλ συμφώνησε να παρατείνει κατά τέσσερις ώρες την ανθρωπιστική εκεχειρία, δήλωσε ισραηλινή κυβερνητική πηγή η οποία ζήτησε να μην κατονομαστεί.

Δεν είναι ακόμη σαφές εάν η ηγεσία της Χαμάς έχει επίσης συμφωνήσει να παραταθεί η αρχική 12ωρη εκεχειρία ως τις 24:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας). Η εκεχειρία τυπικά θα έληγε στις 20:00.

Ισραηλινός ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός μετέδωσε ότι το συμβούλιο ασφαλείας της ισραηλινής κυβέρνησης «συμφώνησε να παραταθεί για τέσσερις ώρες, έως τα μεσάνυκτα του Σαββάτου» η κατάπαυση του πυρός.

17:42 Ξεπέρασε τους 1.000 ο αριθμός των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας που έχουν  χάσει τη ζωή τους από την στρατιωτική επιχείρηση του Ισραήλ εναντίον της Χαμάς που συνεχίζεται για 19η ημέρα.

Ο υπουργός Υγείας στην περιοχή Ασράφ Αλ Γκίντρα δήλωσε πως κατά τη 12ωρη εκεχειρία που είναι σε ισχύ από το πρωί του Σαββάτου οι διασώστες ανέσυραν από τα συντρίμμια των κατεστραμμένων από τους ισραηλινούς βομβαρδισμούς κτηρίων περισσότερα από 100 σωρούς.

Σημειώνεται ότι στην πλειονότητά τους τα θύματα των συγκρούσεων είναι άμαχοι πολίτες.

16.47 Διπλωματική εμπλοκή Αιγύπτου – Τουρκίας για τη Γάζα

16.27 Ολοκληρώθηκε η διεθνής σύνοδος στο Παρίσι με τους υπουργούς Εξωτερικών των ΗΠΑ και άλλων κρατών να ζητούν την παράταση της 12ωρης κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας

16.00 Λονδίνο: Μεγάλη πορεία αλληλεγγύης για τη Γάζα
 

15:34 Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών που μετέχουν στη διεθνή σύνοδο για τη Μέση Ανατολή που διεξάγεται στο Παρίσι ζήτησαν την παράταση της 12ωρης εκεχειρίας που συμφώνησε το Ισραήλ με την Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας. 


"Ολοι μας ζητούμε από τις εμπλεκόμενες πλευρές την παράταση της στρατιωτικής εκεχειρίας που βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε ισχύ", δήλωσε ο Φαμπιούς στους δημοσιογράφους ύστερα από τη συνάντηση που είχαν στο υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας οι υπουργοί Εξωτερικών της Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας, του Κατάρ, της Τουρκίας και των ΗΠΑ παρόντος και αξιωματούχου της ΕΕ. 

 

14:50 Ξεκίνησε πριν από λίγο στο Παρίσι η διεθνής σύνοδος για τη Μέση Ανατολή, στην οποία συμμετέχουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Τουρκία και το Κατάρ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Στόχος της συνόδου είναι "η προσπάθεια επίτευξης μίας εκεχειρίας διαρκείας στη Γάζα", όπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών.
Η Τουρκία και το Κατάρ είναι δύο χώρες που διατηρούν καλές σχέσεις με τη Χαμάς.
Το παρών στη συνάντηση αυτή θα δώσει και η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον. Σε αυτή τη φάση ωστόσο δεν πρόκειται να παραστούν εκπρόσωποι του Ισραήλ, της Χαμάς ή της Παλαιστινιακής Αρχής.

14:27 Τουλάχιστον 76 σοροί Παλαιστινίων έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια στη Λωρίδα της Γάζας αφότου τέθηκε σε ισχύ η 12ωρη ανθρωπιστική εκεχειρία στον παλαιστινιακό θύλακα, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, ενώ ο αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων από την έναρξη της ισραηλινής στρατιωτικής επιχείρησης έχει ήδη ξεπεράσει τους 950 κι αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά.

12:19 Ολική καταστροφή στο Μπέιτ Χανούν (φωτό: Suhaib Salem/Reuters)

12:07:  Τα πτώματα άλλων 35 Παλαιστινίων βρέθηκαν σήμερα σε ερείπια στη Γάζα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών σε πάνω από 900

11.00  Χιλιάδες Νεοϋορκέζοι διαδήλωσαν για τον τερματισμό της σφαγής στη Γάζα (φωτ.)

8:50 Δεκαοκτώ Παλαιστίνιοι από την ίδια οικογένεια σκοτώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου στη νότια Λωρίδα της Γάζας από βομβαρδισμό του ισραηλινού στρατού λίγη ώρα προτού τεθεί σε ισχύ η 12ωρη εκεχειρία. Στους 881 ο συνολικός αριθμός των νεκρών Παλαιστινίων.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας της Γάζας Άσραφ αλ Κούντρα δήλωσε ότι 18 μέλη της οικογένειας αλ Νάτζαρ ήταν παγιδευμένα στο σπίτι τους στο χωριό Κούζαα ανατολικά του Χαν Γιουνές από την Πέμπτη και ότι πολλά ακόμη έχουν τραυματιστεί από τον βομβαρδισμό.

Με τα νέα αυτά θύματα ο απολογισμός των νεκρών Παλαιστινίων από την έναρξη της ισραηλινής επιχείρησης εναντίον της Γάζας στις 8 Ιουλίου ανέρχεται σε 881, με τους περισσότερους να είναι πολίτες.

8:18 Οι υπουργοί Εξωτερικών διαφόρων κρατών θα συναντηθούν νωρίς το Σάββατο στο Παρίσι προκειμένου να συνδράμουν τις προσπάθειες για να επιτευχθεί μια εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας.

Όπως έχει γίνει γνωστό στη συνάντηση θα πάρουν μέρος οι υπουργοί Εξωτερικών των ΗΠΑ, της Ιταλίας, της Γερμανίας, της Τουρκίας, της Βρετανίας, του Κατάρ, αλλά και η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε. Κάθριν Άστον.

Ωστόσο, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά δεν πρόκειται να παραστούν εκπρόσωποι του Ισραήλ, της Χαμάς ή της Παλαιστινιακής Αρχής.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)