to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:27 | 31.03.2016

Διεθνή

Γαλλία: Μαζική διαδήλωση κατά των εργασιακών μεταρρυθμίσεων

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και σπουδαστές κατέκλυσαν την Πέμπτη τους δρόμους σε ολόκληρη τη Γαλλία διαμαρτυρόμενοι για τη μεταρρύθμιση της εργατικής νομοθεσίας που προωθεί η κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ. Περισσότερες από 100 οι συλλήψεις σε ολόκληρη τη χώρα.


Τα συνδικάτα, απαιτούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, ενώ εξήγγειλαν νέες απεργιακές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις για τις 5 και 9 Απριλίου.

«Αποδεδειγμένα αυτό το νομοσχέδιο δεν θα συμβάλει στη απαραίτητη δημιουργία θέσεων απασχόλησης, θα γενικεύσει την ανασφάλεια και θα επιδεινώσει τις επαγγελματικές ανισότητες, ιδίως απέναντι στις γυναίκες και τους νέους» καταγγέλλουν οι συνδικαλιστικές ενώσεις.

Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων, η αστυνομία συνέλαβε περισσότερους από 100 ανθρώπους στο Παρίσι, τη Ρεν, τη Νάντ, τη Ρουέν, την Τουλούζη και τη Λιόν, ενώ έκαναν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων απαντώντας στις ρίψεις αντικειμένων από μεριάς των διαδηλωτών. Δεκατρείς αστυνομικοί τραυματίστηκαν.

«Το νομοσχέδιο για την απασχόληση, είναι για πέταμα, οι νέοι κατέβηκαν στους δρόμους!» ή «1916: βορά των κανονιών, 2016: βορά των εργοδοτών» ήταν μερικά από τα συνθήματα που φώναζε το πλήθος.

Η μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις αποτελεί κακό οιωνό για τον πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, οι οποίοι έχουν ήδη αποδυναμωθεί λόγω της αντίθεσης μερίδας του εκλογικού σώματος της Αριστεράς σε σχέση με την εν λόγω μεταρρύθμιση, μόλις 13 μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές.

Δυναμικό παρών έδωσαν την Πέμπτη μαθητές και εκπαιδευτικοί. Περισσότερα από 200 λύκεια δεν λειτούργησαν.

Η υπουργός Εργασίας, Μιριάμ ελ Κόμρι, επανέλαβε ότι «ακούει τις ανησυχίες των νέων» και προασπίστηκε τον «απαραίτητο και δίκαιο νόμο».

Δεν τίθεται θέμα να αποσυρθεί αυτή η «έξυπνη, τολμηρή κι απαραίτητη μεταρρύθμιση» δήλωσε το πρωί ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς.

Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι και στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στα σιδηροδρομικές συγκοινωνίες, το μετρό και τις αερομεταφορές.

tags: Γαλλία

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)