to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:20 | 01.07.2015

Πολιτική

Γ. Βαρουφάκης στην ΕΡΤ: Η Ελλάδα είναι και θα είναι στο ευρώ - Στη «γραμμή» Σόιμπλε οι περισσότεροι υπ. Οικ.

Το Eurogroup είναι μία εξελισσόμενη διαδικασία συζήτησης και συνεχούς διαπραγμάτευσης επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ενώ τόνισε ότι η κ. Μέρκελ είπε πως για οποιαδήποτε συζήτηση πρέπει να περιμένουμε το δημοψήφισμα, με την πλειοψηφία των υπουργών Οικονομικών να κινούνται σε αυτή τη «γραμμή». «Η Ελλάδα είναι και θα είναι στο ευρώ», υπογράμμισε και εκτίμησε ότι αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας η αγορά θα ομαλοποιηθεί.


Αναφερόμενος στον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν σημείωσε ότι η Γαλλία κράτησε διαφορετική στάση ενώ τόνισε ότι και τα τρία τελευταία Eurogroup εξέτασαν το ζήτημα το δημοψηφίσματος.

Ερωτηθείς για τις συζητήσεις του με τον κ. Σόιμπλε, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι, όντας μόλις 5-6 μήνες πολιτικός, τον εντυπωσιάζει η γενικότερη αναντιστοιχία λόγου ανάμεσα στις προσωπικές επικοινωνίες και τις συνεντεύξεις Τύπου.

Παράλληλα, επανέλαβε ότι «το δικό μας όχι είναι υπέρ του ευρώ» ενώ χαρακτήρισε ιδιαίτερα καλή τη συνεργασία του με τον κ. Σόιμπλε.

«Kαταθέσαμε νέες προτάσεις πάνω στις δικές τους προτάσεις» είπε ο υπουργός και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση λέει "όχι" στο μεταρρυθμιστικό πακέτο επειδή δεν εντάσσεται σε ένα πλαίσιο γενικότερης χρηματοδότησης και δεν είναι βιώσιμο. 

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, είναι σημαντικό να υπάρξει μία συζήτηση επί της βιωσιμότητας της λύσης και ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν υπογράφει μία συμφωνία η οποία προσποιείται ότι λύνει το πρόβλημα.

«Δεν είχαμε ούτε εντολή για μία μη βιώσιμη λύση, ούτε για ρήξη, γι' αυτό πάμε σε δημοψήφισμα» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης και σημείωσε ότι πρόταση των θεσμών υπάρχει ακόμη στο τραπέζι. Επιπλέον τόνισε ότι το δημοψήφισμα έχει ενεργοποιήσει την Ευρώπη για να βρεθεί μια βιώσιμη λύση και σημείωσε ότι δεν είναι άκαιρο. «Οι δανειστές είναι έτοιμοι για τη λύση» εκτίμησε και συμπλήρωσε ότι περιμένουν το μήνυμα από τον λαό.

Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι οι συζητήσεις συνεχίζονται, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας. Διαβεβαίωσε ότι θα υπάρχουν χρήματα στα ΑΤΜs και ότι οι τράπεζες έκλεισαν για να υπάρξει εκβιασμός υπέρ του «ναι», σε μία μη βιώσιμη λύση.

Συνεχίζοντας, παραδέχτηκε ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι είχε θετική συνεισφορά, καθώς απέρριψε την εισήγηση για «κούρεμα» των εγγυήσεων των ελληνικών τραπεζών.

«Η Ελλάδα είναι και θα είναι στο ευρώ», υπογράμμισε και εκτίμησε ότι αμέσως μετά την επίτευξη συμφωνίας η αγορά θα ομαλοποιηθεί. Επιπλέον, διαχώρισε το ελληνικό ζήτημα από αυτό της Κύπρου, τονίζοντας ότι υπάρχουν διαφορές. 

Αναφερόμενος στην πολιτική ομάδα διαπραγμάτευσης της Ελλάδας, τόνισε ότι είναι ενωμένη παρά τις όποιες διαφωνίες ενώ εκτίμησε ότι τη Δευτέρα το πρωί θα πρέπει να βρεθεί λύση. (Πηγή: Ναυτεμπορική)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)