to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γ. Τσιρώνης: Η διαχείριση των σκουπιδιών μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης

Η διαχείριση των σκουπιδιών μπορεί να μετατραπεί σε ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης από πρόβλημα που είναι σήμερα και γι' αυτό θέλουμε να στηρίξουμε τους Δήμους, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, σε ομιλία του κατά την διάρκεια εκπαιδευτικής ημερίδας των υπηρεσιών καθαριότητας των Δήμων της Πελοποννήσου, που οργάνωσε ο ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου, για θέματα ανακύκλωσης και πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.


Ο υπουργός Περιβάλλοντος σημείωσε ότι σήμερα τα σκουπίδια έχουν μηδενικό όφελος από την εμπορική τους αξία και πρόσθεσε, πως αν ξεκινήσουμε να ανακυκλώνουμε συστηματικά θα έχουμε τεράστιο όφελος, γιατί αυτά είναι χρήματα των πολιτών και των δήμων που σήμερα πάνε χαμένα, ενώ σε συνδυασμό με την κομποστοποίηση των οργανικών, που μπορεί να γίνει σε επίπεδο σπιτιού, συνοικίας ή και Δήμου, θα μειωθεί περισσότερο από 60% ο όγκος των παραγόμενων απορριμμάτων.

Ο κ. Τσιρώνης τόνισε πως αν αλλάξουν συμπεριφορά και τρόπο διαχείρισης των παραγόμενων απορριμμάτων οι πολίτες, θα έχουμε μεγάλη οικονομία και προς επίρρωση αυτού, ανέφερε ότι πριν από δέκα χρόνια η Σουηδία ήταν στο σημείο που βρισκόμαστε εμείς τώρα και σήμερα αποτελεί πρότυπο.

Υπογράμμισε ότι δεν έχει κάποια ιδιαίτερη αγάπη με τους Δήμους έναντι των Περιφερειών, αλλά εξήγησε ότι από την φύση του το αστικό απόβλητο είναι στην ευθύνη των Δήμων και πρέπει είπε, να μετατρέψουμε τα σκουπίδια από πρόβλημα σε ευκαιρία και για να γίνει αυτό πρέπει να ακολουθηθεί το τετράπτυχο, πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, διαλογή στην πηγή και ανακύκλωση. Κατόπιν αυτών συμπλήρωσε ο υπουργός, «ότι περισσεύει από τα απορρίμματα θα οδηγηθεί σε κεντρική διαχείριση».

Μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά, «αυτό το τετράπτυχο αν μου υποδείξει κάποιος, επιστήμονας, οικονομολόγος, ότι δεν θα το κάνουν οι Δήμοι και θα το κάνει κάποιος άλλος, να έρθει να μου το πει εδώ. Εγώ νομίζω ότι αυτό το τετράπτυχο θα το κάνουν οι Δήμοι. Αν δεν γίνει από αυτούς, δεν θα γίνει από κανένας».

Επιπλέον ο κ. Τσιρώνης τόνισε ότι, «εμείς θέλουμε να στηρίξουμε τους Δήμους στην προσπάθεια να ανατρέψουν αυτό το πρόβλημα των απορριμμάτων σε ευκαιρία οικονομικής ανάπτυξης. Έτσι θα κερδίσουμε 2 δισ. ευρώ για την πενταετία και 16.000 θέσεις εργασίας. Αυτά είναι δικά μας λεφτά και μπορεί να είναι η παράλληλη κοινωνία που όλοι ονειρευόμαστε».

Ο υπουργός Περιβάλλοντος σε ερώτηση που δέχτηκε για το ΣΔΙΤ της ολοκληρωμένης διαχείρισης που έχει ετοιμάσει η Περιφέρεια και τα τοπικά σχέδια διαχείρισης των Δήμων ανέφερε ότι, «μπερδεύουμε δύο ανόμοια πράγματα. 'Αλλο πράγμα είναι το ποιος θα είναι ο καινούργιος ΠΕΣΔΑ και άλλο ποιος θα αναλάβει την κεντρική διαχείριση στο περιφερειακό σχέδιο. Θα μπορούσε να είναι η κεντρική διαχείριση από κάποιον ιδιώτη, δεν υπάρχει καμιά ιδεοληψία σ' αυτό, είτε είναι η υπάρχουσα εταιρία είτε κάποια άλλη. Εμείς ήδη στην αρχική σύμβαση κάναμε σημαντικότατες βελτιώσεις. Όλα αυτά όμως θα κριθούν στον ΠΕΣΔΑ. Δεν θα πάμε ανάποδα, να φτιάξουμε έναν ΠΕΣΔΑ στα μέτρα μιας σύμβασης. Η σύμβαση (ΣΔΙΤ) θα είναι στα μέτρα του ΠΕΣΔΑ».

Αναφορικά με το αν έχουν καθυστερήσει οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου στην κατάρτιση των τοπικών σχεδίων διαχείρισης και τις συζητήσεις που έχουν γίνει μεταξύ κυβέρνησης και δημάρχων, επεσήμανε ότι, «η μεγάλη πλειονότητα των Δήμων έχουν ήδη καταθέσει τοπικά σχέδια. Σ' αυτό δεν είναι πίσω από την υπόλοιπη Ελλάδα οι δήμαρχοι της Πελοποννήσου και σε όλη της Ελλάδα έχουμε αυτή την στιγμή κάποιους Δήμους που ακόμα δεν έχουν καταθέσει». Συμπλήρωσε ότι, «στην Πελοπόννησο ευτυχώς οι μεγάλοι Δήμοι, γιατί εκεί είναι οι μεγάλες ποσότητες, έχουν ήδη καταθέσει τα τοπικά τους σχέδια. Λείπουν κάποιοι λίγοι Δήμοι οι οποίοι δεν επηρεάζουν άλλωστε πάρα πολύ, αφού ο μελετητής που κάνει τον ΠΕΣΔΑ θα ολοκληρώσει εντός των ημερών που έρχονται τον νέο ΠΕΣΔΑ, ώστε να βγει σε διαβούλευση με στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων».

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι πρέπει να κινηθούμε γρήγορα, γιατί «η έγκριση του ΠΕΣΔΑ είναι αιρεσιμότητα για την Ευρώπη προκειμένου να ξεκλειδώσει τα κονδύλια. Είτε λοιπόν μιλάμε για κεντρική μονάδα, είτε για την μονάδα που είχε προαναγγελθεί, είτε οτιδήποτε, δεν μπορεί να ξεκλειδώσει ούτε ένα ευρώ για το πιο απλό Πράσινο σημείο, αν δεν έχει εγκριθεί ο ΠΕΣΔΑ. Αυτό δεν βαραίνει μόνο την Πελοπόννησο, για όλη την Ελλάδα έχουμε αυτή την εκκρεμότητα, πρέπει να έχουμε τους ΠΕΣΔΑ, για να μπορούμε να ξεκλειδώσουμε τα κονδύλια του ΕΣΠΑ».

Ο πρόεδρος του ΦοΔΣΑ Πελοποννήσου, Ηλίας Ανδρικόπουλος, στην δική του τοποθέτηση στην ημερίδα, σημείωσε ότι πρέπει να υπάρξει συνεργασία Κυβέρνησης, Δήμων και Περιφέρειας, για να λυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Διαφορετικά, εκτίμησε ότι σε λίγο καιρό η Πελοπόννησος θα γεμίσει σκουπίδια, γιατί κλείνουν οριστικά και αποκαθίστανται όλοι οι παλαιοί ΧΑΔΑ. Προσθέτοντας πως ο χρόνος πιέζει αντίστροφα και έχουν σημειωθεί καθυστερήσεις στην διαχείριση των απορριμμάτων.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)