to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Γ. Τσιρώνης: Ευκαιρία να βρεθεί η Ελλάδα στην πρωτοπορία μιας οικονομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα

Για σημαντική ευκαιρία να βρεθεί η Ελλάδα στην πρωτοπορία μίας οικονομίας χαμηλών εκπομπών άνθρακα έκανε λόγο ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, σε μερίδα αφιερωμένη στην 22η διάσκεψη των συμβαλλόμενων μερών της σύμβασης-πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή (COP22), η οποία θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο στο Μαρακές.


Ο κ. Τσιρώνης επεσήμανε ότι στην Ελλάδα, όπως και στο Μαρόκο, το οποίο, ήδη, έχει κάνει σημαντικές επενδύσεις προς την κατεύθυνση της βιώσιμης ανάπτυξης, μετά και τη συμφωνία στο Παρίσι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, δίνεται η ευκαιρία να ακολουθήσουν «έναν διαφορετικό δρόμο», εκτιμώντας ότι «πολύ σύντομα οι χώρες που θα έχουν χαμηλές εκπομπές άνθρακα θα είναι στην οικονομική πρωτοπορία και όχι ουραγοί». Μάλιστα, μίλησε για «ιστορική ευθύνη από τη στιγμή που η Ελλάδα είναι μεσογειακή χώρα», καθώς η περιοχή αναμένεται να πληγεί από τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής. «Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, έτσι ώστε η βιομηχανική ανάπτυξη να στηρίζεται στην αποανθρακοποίηση και να την αντιμετωπίσουμε όχι σαν κόστος, αλλά σαν μία οικονομική ευκαιρία», τόνισε.

 

Επιπλέον, όπως έκανε γνωστό, σε μία εβδομάδα θα έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για την κύρωση της συμφωνίας των Παρισίων στη Βουλή, προκειμένου να αποτελέσει νόμο του κράτους, ενώ το προσεχές διάστημα θα ξανασυναντηθούν, εκτάκτως, οι υπουργοί Περιβάλλοντος της ΕΕ, για να προετοιμαστούν κατάλληλα για τη διάσκεψη στο Μαρακές. Στο επίκεντρο αναμένεται να τεθούν, μεταξύ άλλων, συζητήσεις σχετικά με τις μεταφορές, την αναμόρφωση της εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών και αλλαγές χρήσεων γης. «Έχουμε πολλή δουλειά να κάνουμε, αλλά είμαστε αισιόδοξοι», δήλωσε ο κ. Τσιρώνης ενόψει της διάσκεψης.

 

Από την πλευρά του, ο επιτετραμμένος της πρεσβείας του Μαρόκου στην Ελλάδα, Καλίντ Σεμπτί, ανέφερε ότι η χώρα του «έχει κάνει μία στρατηγική επιλογή, για την οποία δεν υπάρχει επιστροφή: Να βελτιώσει τις συνθήκες ζωής και να διασφαλίσει ένα κάλο περιβάλλον». Για τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-Μαρόκου υπενθύμισε τη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών που αφορά την ενεργειακή αποδοτικότητα και τις ΑΠΕ, χαρακτηρίζοντάς την ως «ένα βήμα για τη δημιουργία πλαισίου συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες».

 

Ο κ. πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Κριστόφ Σαντεπί, υπογράμμισε ότι «στο Παρίσι δεν τελείωσε τίποτα. Ήταν μία πολύ σημαντική στιγμή, αλλά έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας». Σε σχέση με την ΕΕ, αναφέρθηκε στην ανάγκη εφαρμογής της συμφωνίας, καθώς δεν μπορεί να τεθεί σε ισχύ, παρά μόνο εάν επικυρωθεί από όλα τα κράτη μέλη της Ένωσης. «Η συνδιάσκεψη στο Μαρόκο θα αποτελέσει μία πολύ σημαντική στιγμή, σε μία πορεία που θα είναι μακρά», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «η προσπάθεια για την αντιμετώπιση των κλιματικών αλλαγών, αποτελεί ευκαιρία για ανάπτυξη και ευημερία».

 

Ο επικεφαλής του τομέα σύμπραξης δημοσίου-ιδιωτών στην επιτροπή οργάνωσης της COP22, Σαϊντ Μουλίν, επεσήμανε την ανάγκη λήψεως αποφάσεων για τους κανόνες εφαρμογής των εθνικών στόχων, τη διαφάνεια, και τη χρηματοδότηση, καθώς επίσης και τον προσδιορισμός των δράσεων μέχρι το 2020, που, όπως παραδέχθηκε, χρειάζεται να ενδυναμωθούν. Σε σχέση με την COP22, είπε ότι είναι η αρχή της δράσης εφαρμογής των αποφάσεων. Επίσης, τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της δημοσιονομικής βοήθειας, καθώς οι αναπτυγμένες χώρες έχουν, ήδη, δεσμευτεί για 100 δισ. δολλάρια μέχρι το 2020, την ενίσχυση των δυνατοτήτων για χώρες του Νότου, αλλά και τη μεταφορά τεχνολογίας. Ως προαπαιτούμενο ανέφερε τη δημιουργία συγκεκριμένων δομών, την καλή διακυβέρνηση και τη διαφάνεια για συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού, έχοντας την εμπειρία της κατασκευής μεγάλης κλίμακας έργου ΑΠΕ, για το οποίο συνεργάστηκαν 19 επιχειρηματικοί όμιλοι και διατέθηκαν 1,4 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα να παραχθεί η φθηνότερη κιλοβατώρα του κόσμου. «Υπό αυτές τις συνθήκες παρουσιάζονται πολλές ευκαιρίες και δυνατότητες να αναπτυχθούν οι χώρες του Νότου», είπε χαρακτηριστικά.

 

Ως μέλος της διαπραγματευτικής επιτροπής για το Κλίμα στην COP21, ο κ. Σαράηβα Φερέιρα τόνισε ότι στις «άμεσες προτεραιότητες είναι να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία, με την κύρωσή της από τα κράτη εντός του 2016 και αμέσως μετά σε εφαρμογή, καθώς έχει ήδη υπογραφεί από 191 χώρες. «Στόχος είναι η εξισορρόπηση των χρηματοδοτήσεων και η προσαρμογή τους με ταυτόχρονη δημιουργία ενός οικουμενικού και ευέλικτου πλαισίου διαφάνειας, για ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης μεταξύ των κρατών», υποστήριξε. Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, έκανε λόγο για την υποχρέωση όλων των αναπτυγμένων χώρών να προσφέρουν, σύμφωνα με την αρχή της προόδου, ενώ, όπως διευκρίνισε, η βασική αρχή είναι να διευκολυνθούν τα κράτη και όχι να τιμωρηθούν.

 

Ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος του ΔΣ του ECOCITY, Δημοσθένης Ασημακόπουλος, ένας εκ των διοργανωτών της ημερίδας, ανέφερε ότι απαιτείται σύνταξη προγράμματων και υποπρογραμμάτων υποστήριξης των επιμέρους πρωτοκόλλων, εκφράζοντας, παράλληλα, την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση επικυρώνει τη συμφωνία των Παρισίων. «Κλιματικές αλλαγές, εξοικονόμηση ενέργειας, παραγωγή ενέργειας, μετεωρολογικές αλλαγές, αποτελούν σημεία τριβής αλλά και σημεία μέγιστου ενδιαφέροντος. Είναι δικό μας θέμα να κάνουμε την απόφαση στο Παρίσι επιτυχή», σημείωσε.

 

«Δεν μιλάμε για αλλαγή, αλλά για καταστροφή του κλίματος. Μία μετωπική σύγκρουση του ανθρώπου με θέματα που έχουν να κάνουν με την ισορροπία του περιβάλλοντος» επεσήμανε ο πρόεδρος της επιστημονικής επιτροπής του ECOCITY, Μιχάλης Πετράκης, προσθέτοντας: «Έχουμε την τεχνολογία να παρατηρήσουμε το φαινόμενο, αλλά όχι να επέμβουμε». Ο κ. Πετράκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενες προσφυγικές κρίσεις εξαιτίας των κλιματικών μεταβολών, θίγοντας, επίσης, το θέμα της εξάντλησης των φυσικών πόρων του πλανήτη, η οποία, όπως είπε, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή θα μπορούσε να οδηγήσει πολιτισμούς σε κατάρρευση.

 

Τέλος, ο καθηγητής Ιωάννης Ζιώμας, κοσμήτορας της Σχολής Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη σύστασης ενός παρατηρητηρίου των έργων και των δράσεων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, αλλά και την ανάγκη επιτάχυνσης και ανάπτυξης δυναμικής.

 

Επίσης, παρεμβάσεις έκαναν ο γενικός διευθυντής του Συμβουλίου για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη του ΣΕΒ, Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου και ο Shipping and Aviation Officer, Transport and Environment, Σωτήρης Ράπτης, ενώ συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης.

 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)