to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:44 | 23.10.2014

πηγή: Αυγή

Πολιτική

Γ. Σταθάκης: Αντίο σε τρόικα και ΔΝΤ, μείωση του δημόσιου χρέους τουλάχιστον 50% (βίντεο)

«Η κυβέρνηση απέτυχε να διώξει το ΔΝΤ γιατί δεν έθεσε ως κομβικό σημείο το χρέος» σε πλήρη αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα φύγει και το ΔΝΤ και η τρόικα» δήλωσε στο Mega ο Γ. Σταθάκης.


«Η  θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι συγκροτημένη και έχει στόχο και στρατηγική ειδικά μετά τη ΔΕΘ, η οποία ανέδειξε «ως κομβικό σημείο το θέμα του χρέους και έχει δίκιο. Σε πλήρη αντίθεση με την κυβέρνηση που το έχει αφαιρέσει από τη συζήτηση» τόνισε.

«Η έξοδος από το Μνημόνιο είναι δεδομένη δεν αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης» ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά ο Γ. Σταθάκης ενώ απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε για τη γραμμή ρευστότητας είπε ότι αυτή «δεν απαντά σε κανένα πρόβλημα». Εξήγησε επίσης ότι: «Η γραμμή ρευστότητας έρχεται να αντικαταστήσει θεωρητικά την γραμμή ρευστότητας του ΔΝΤ (τα 8 δισ δηλαδή) και την αντικαθιστά με μια άλλη πηγή, α) επειδή η πρόσβαση στις αγορές δεν είναι εφικτή και β) επειδή η εξυπηρέτηση του χρέους με τη σημερινή μορφή απαιτεί 15 δισ τα επόμενα χρόνια. Αν μπει το κομβικό σημείο στην αρχή, δηλαδή η διαπραγμάτευση του χρέους, δεν χρειάζεσαι τη γραμμή ρευστότητας». Οι τηλεπαρουσιαστές επεχείρησαν να δημιουργήσουν εντυπώσεις με την αποπληρωμή του χρέους του ΔΝΤ που είναι ένα πολύ μικρό ποσό (8 δισ) και την διαπραγμάτευση του ευρωπαϊκού, το γνωστό δυσθεώρητο ύψος των 322 δισ. αποφεύγοντας την ουσία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μιλάει για μείωση τουλάχιστον 50% του δημόσιου χρέους και ρήτρα ανάπτυξης και η κυβέρνηση επιμένει, μόνη της στον κόσμο, ότι είναι βιώσιμο και θα το πληρώσουμε μέχρι τέλους, όλο.

Έχει πλεόνασμα ο προϋπολογισμός κ. Ασημακοπούλου;

«Αποφασίστε κ. Ασημακοπούλου, έχει πλεόνασμα ο προϋπολογισμός σας ή όχι; Αν έχει πλεόνασμα ο προυπολογισμός δεν χρειάζονται εξωτερική χρηματοδότηση οι συντάξεις και οι μισθοί στην Ελλάδα, γιατί πληρώνονται από τον προϋπολογισμό» ρώτησε ο Γ. Σταθάκης και επειδή δεν λάβαινε καμία απάντηση επανέλαβε την ερώτηση:

Γ. Σταθάκης: «Το 2015 χρειάζονται εξωτερική χρηματοδότηση οι μισθοί και οι συντάξεις στην Ελλάδα;»

Α.Μ. Ασημακοπούλου: «Αν είμαστε στο πλαίσιο συνεννόησης που είμαστε, δεν με ανησυχεί κάτι». (Να το θυμόμαστε αυτό όταν θα μιλάτε για μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις επειδή δεν βγαίνουμε...)

«Είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στο ευρώ» επανέλαβε ο Γ. Σταθάκης και αναφορικά με το χρέος υποστήριξε ότι είναι αποτίμηση όλων ότι το ελληνικό χρέος δεν βιώσιμο και θα κουρευτεί για αυτό το λόγο. «Η βιωσιμότητα και η αναγκαιότητα κουρέματος του ελληνικού χρέους είναι άποψη 50 μελετών που έχουν γίνει μαζί των γερμανικών και των βρετανικών τραπεζών. Η κυβέρνηση λέει ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο, όλοι οι άλλοι στον κόσμο λένε ότι δεν είναι βιώσιμο.».

Τέλος ο Γ. Σταθάκης απαξίωσε καν να απαντήσει στα δήθεν περί διαφωνιών που ανακαλύπτει διαρκώς η κυβέρνηση στο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις: «Μια χαρά ζούμε με τον κ. Λαφαζάνη στο ίδιο κόμμα από τη σύστασή του. Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις, αλλά εδώ και καιρό το κόμμα έχει συγκροτημένη άποψη».

Κατ. Μπρέγιαννη

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)