to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

21:20 | 14.05.2014

Πολιτική

Γ. Σακελλαρίδης: Την Κυριακή είναι η ώρα της μεγάλης αλλαγής για την Αθήνα

Ομιλία του Γαβριήλ Σακελλαρίδη στα Άνω Πατήσια


 

 
Φίλες και Φίλοι
 
Απομένουν μόνο δύο ημέρες προεκλογικής δουλειάς. Και την Κυριακή είναι η μεγάλη ώρα της κάλπης.
 
Η ώρα της μεγάλης αλλαγής στην Αθήνα.
 
Η «Ανοιχτή Πόλη» θα δώσει την μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή. Τώρα πια με τον αέρα της νίκης.
 
Το ψηφοδέλτιο μας πρέπει να φτάσει σε κάθε γειτονιά, σε κάθε σπίτι. Να δώσει τη διέξοδο της ελπίδας απέναντι στα τεράστια προβλήματα. Να φέρει το μήνυμα της μεγάλης ανατροπής.
 
Το ‘χουμε. Φτάνουμε στις κάλπες δυνατοί. Με μηνύματα αισιοδοξίας από παντού.
 
Πάμε γερά για την μεγάλη ανατροπή στην Αθήνα. Μια ανατροπή με τεράστιο αντίκτυπο. Τεράστια πολιτική και κοινωνική σημασία. Που δεν θα συζητηθεί μόνο στην πόλη και την Ελλάδα. Αλλά ο αντίκτυπός της θα ακουστεί σε ολόκληρη την Ευρώπη.
 
Ας δώσουμε λοιπόν όλες μας τις δυνάμεις σε αυτή τη μάχη.
 
Ας κάνουμε την οργή και την απόγνωση, ελπίδα και δύναμη. Για να αλλάξουμε την πόλη. Για να αλλάξουμε την ίδια μας τη ζωή.
 
Για πρώτη φορά, μετά από πολλές δεκαετίες, η Αριστερά διεκδικεί με σοβαρές αξιώσεις το μεγαλύτερο δήμο της χώρας.
 
Τώρα είναι η ώρα. Και είναι στο χέρι μας. Περισσότερο από κάθε φορά.
 
Από την πρώτη στιγμή γυρίζουμε την Αθήνα. Οργανώνουμε κανονικές περιοδείες, στήνουμε εκδηλώσεις σε κάθε γειτονιά, συζητάμε με τους ανθρώπους τα προβλήματά τους.
 
Θα το κάνουμε μέχρι την τελευταία στιγμή.
 
Όμως αναρωτιόμαστε που βρίσκονται οι αντίπαλοί μας. Οι εκλεκτοί της κυβέρνησης. Πουθενά δεν τους συναντήσαμε. Κανένας δεν τους έχει δει.
Δίνουν τη μάχη εκ του ασφαλούς. Από φιλικές τηλεοπτικές εκπομπές, με φιλικούς δημοσιογράφους να κάνουν φιλικές ερωτήσεις.
 
Απέφυγαν όσο μπορούσαν το διάλογο. Και όταν αναγκάστηκαν να προσέλθουν, προσπάθησαν να τον χειραγωγήσουν. Υποτιμώντας τους χιλιάδες πολίτες που αγωνιούν για τα προβλήματά τους και τα τεράστια προβλήματα της πόλης.
 
Δεν ξέρω πόσοι είδατε την χθεσινή απόπειρα τηλεοπτικού διαλόγου. Με τον κ. Καμίνη αμήχανο, και σε πλήρη αδυναμία να υποστηρίξει τα πεπραγμένα της θητείας του. Και τον κ. Σπηλιωτόπουλο να επιδίδεται σε μια εκνευριστική επίδειξη τηλεοπτικού λαϊκισμού, προκειμένου να κρύψει την προγραμματική του φτώχεια.
 
Κανείς από τους δύο δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει στοιχειωδώς ένα όραμα, ένα σχέδιο για την Αθήνα.
 
Εκτέθηκαν και οι δύο. Και σήμερα αποσύρθηκαν από κάθε άλλη συζήτηση διαλόγου. Κατάλαβαν και οι δύο ότι δεν αντέχουν σε έναν σοβαρό δημοκρατικό διάλογο.
 
Ο έμπειρος πολιτικός και ο σοβαρός, κατά τα λεγόμενά του, δήμαρχος, δεν αντέχουν μια αντιπαράθεση ουσίας με την «Ανοιχτή Πόλη».
 
Οι πολίτες της Αθήνας θα βγάλουν τα συμπεράσματα τους.
 
 
Φίλες και Φίλοι
 
Σε όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου, ασκήσαμε εξαντλητική κριτική στην πολιτεία του κ. Καμίνη.
 
Στην αρχή μας αγνοούσε. Προσπαθούσε να πείσει τον κόσμο ότι κατεβαίνει στις εκλογές χωρίς αντίπαλο.
 
Η δυναμική της «Ανοιχτής Πόλης» τον ανάγκασε να αναθεωρήσει κακήν κακώς τη στρατηγική του. Τώρα απαντάει, προσπαθώντας να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Αλλά δυστυχώς δεν καταφέρνει να το κάνει καλά απέναντι στην αλήθεια.
 
Τις τελευταίες ημέρες έχει έρθει στο προσκήνιο η υπόθεση των ιδιωτών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας. Οι ιδιωτικές εταιρείες ENERGA και HELLAS POWER καταχράστηκαν 250 εκατομμύρια ευρώ από χρήματα του ελληνικού δημοσίου. Κυρίως χαράτσια. Ανάμεσα σε αυτά είναι και 6 εκατομμύρια δημοτικά τέλη, τα οποία όφειλαν να αποδώσουν στο Δήμο της Αθήνας.
 
Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για την πολιτική διάσταση του σκανδάλου. Την άθλια λαμογιά που κρύβεται στην υπόθεση των ιδιωτικοποιήσεων. Τα εκατομμύρια δημόσιου χρήματος που κάνουν φτερά, την ώρα που ο κόσμος πεινάει, και χιλιάδες εργαζόμενοι απολύονται. Το αναφέρουμε όμως, γιατί μετά τις εκλογές, θα ανοίξει η συζήτηση και για την ιδιωτικοποίηση του νερού.
 
Ο κ. Καμίνης χειρίστηκε την υπόθεση αυτή όσο πιο διακριτικά μπορούσε. Έκανε το μέγιστο δυνατό να μην δοθεί δημοσιότητα σε όλη αυτή την ιστορία, πράγμα που είναι και η επιθυμία της  κυβέρνησης.
 
Θα περίμενε κανείς από το δήμαρχο της πρωτεύουσας να βγει στα κεραμίδια. Να δημοσιοποιήσει το θέμα. Να ασκήσει πολιτική πίεση με κάθε μέσον. Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο, να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής και να επιδιώξει την καταδίκη των καταχραστών και το ξήλωμα της υπερασπιστικής τους γραμμής.
 
Θα περίμενε κανείς από το δήμαρχο της πρωτεύουσας να μην είναι τόσο χαλαρός όταν πρόκειται για 6 εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή που πανηγυρίζει για τα 2 εκατομμύρια δωρεά που πήρε από τους Νορβηγούς. Την ίδια στιγμή που ο κοινωνικός προϋπολογισμός του Δήμου είναι τρεις φορές μικρότερος από το ποσόν που φάγανε οι ιδιωτικές εταιρείες.
 
Τέλος, θα περίμενε κανείς από τον κ. Καμίνη να έχει περισσότερη έγνοια και για τις δικές του εξαγγελίες. Γιατί αυτά τα 6 εκατομμύρια, που υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να εξανεμιστούν, τα έχει συνυπολογίσει στο πλεόνασμα του Δήμου για το οποίο υπερηφανεύεται. Είναι περίπου τα μισά. Και είναι στα χαρτιά και απολύτως επισφαλή.
 
Για να υπερασπιστεί πρώτα και κύρια τη δική του αξιοπιστία, λοιπόν, όφειλε ο κ. Καμίνης να δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής. Όπως άλλωστε είχε δεσμευτεί η αντιδήμαρχός του η κ. Κοντοσταθάκου, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 15-11-2012. Αν δεν έχει τα πρακτικά ο κ. Καμίνης, μπορούμε να του τα στείλουμε.
 
Λοιπόν. Για να τα πούμε με μια κουβέντα:
 
Ο κ. Καμίνης απογοήτευσε. Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη τετραετία, προσδέθηκε στις κυβερνητικές επιλογές και την εφαρμογή του Μνημονίου, αδιαφορώντας για τις δραματικές επιπτώσεις στην κοινωνία. Και το έκανε γιατί έβαλε τις προσωπικές του φιλοδοξίες πάνω από τις ανάγκες της πόλης. Συναίνεσε πρόθυμα σε όλα τα μέτρα που συρρικνώνουν και στραγγαλίζουν οικονομικά την τοπική αυτοδιοίκηση. Αποσύρθηκε πλήρως από τον αστικό σχεδιασμό, αφήνοντας τους ιδιώτες να υλοποιούν τις επιχειρηματικές τους επιδιώξεις, με χρηματοδότηση από τα ΕΣΠΑ. Σήμερα καταθέτει ως προεκλογικό πρόγραμμα αυτούσιο το επιχειρησιακό πρόγραμμα που είχε καταθέσει το 2010. Υπόσχεται δηλαδή ξανά, αυτά που δεσμεύτηκε να κάνει και δεν τα έκανε. Αυτό δείχνει την ανυπαρξία έργου. Ο κ. Καμίνης παραδίδει μια πόλη σε πλήρη εγκατάλειψη.
 
Όσο για τον κ. Σπηλιωτόπουλο, έχει επιλέξει μόνος του την περιθωριοποίηση. Η ακροδεξιά του κατρακύλα τον έχει καταστήσει όμηρο της ακροδεξιάς. Και ζητάει την ψήφο των Αθηναίων, προβάλλοντας ως την πιο δυναμική υποψηφιότητα του συνδυασμού του τον κ. Πλεύρη.
 
Τον αφήνουμε να πορευτεί στο δρόμο του, μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της πόλης, μακριά από έναν στοιχειωδώς σοβαρό αυτοδιοικητικό λόγο. Αλλά ακόμα και από τη φιλελεύθερη παράδοση της Νέας Δημοκρατίας στην Αθήνα. Γιατί στις περιοδείες συναντάμε και δεξιούς ανθρώπους, που δεν ανέχονται αυτή την εικόνα. Το λαϊκισμό, το παιχνιδάκι με την ξενοφοβία και το απεχθές φλερτ με τους νεοναζί.
 
Η Αθήνα θα μιλήσει την παραπάνω Κυριακή. Και θα κλείσει την πόρτα στους κυβερνητικούς υποψήφιους.
 
Η ψήφος των Αθηναίων θα είναι αποφασιστική ψήφος για την υπεράσπιση της πόλης και της κοινωνίας. Δεν θα είναι ψήφος για την πολιτική σταδιοδρομία του κ. Καμίνη και του κ. Σπηλιωτόπουλου. Δεν θα είναι ψήφος για την διάσωση του απελπισμένου κ. Σαμαρά. Ούτε και του ολοκληρωτικά απεγνωσμένου και πανικόβλητου κ. Βενιζέλου.
 
 
Φίλες και Φίλοι
 
Στις γειτονιές της 5ης δημοτικής κοινότητας βλέπει κανείς ολοζώντανα το πρόσωπο της εγκατάλειψης και της βαθειάς κοινωνικής κρίσης.
 
Το βλέπει από την κατάσταση των δρόμων. Τις πλημμύρες με την πρώτη βροχή. Το σκοτάδι. Το πρόβλημα της καθαριότητας.
 
Το βλέπει από την απουσία ελεύθερων χώρων . Και την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι λίγοι που υπάρχουν. 
 
Το βλέπει από την αδυναμία των παιδικών σταθμών να καλύψουν τις ανάγκες της περιοχής. Και την κατάσταση των σχολικών κτιρίων. Τρεις παιδικοί σταθμοί έκλεισαν το προηγούμενο διάστημα, και σχολεία συγχωνευτήκαν, κατ’ επιταγήν του Μνημονίου και αυτών που πρόθυμα το εφαρμόζουν.
 
Στην δημόσια υγεία τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. Οι μονάδες παροχής υπηρεσιών υγείας και περίθαλψης κυριολεκτικά θερίστηκαν από την περιοχή. Και τα δημοτικά ιατρεία που έκλεισαν επί δημαρχίας Κακλαμάνη, ανακαινίζονται εδώ και τέσσερα χρόνια. Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι ζουν πλέον χωρίς ασφάλιση, και χωρίς οικονομική δυνατότητα να πάνε σε ιδιωτικό γιατρό.
 
Και όμως είναι μια όμορφη περιοχή. Με τεράστιες δυνατότητες, μέσα από την ανάδειξη και αξιοποίηση κτιρίων και ελεύθερων χώρων, να ξαναβρεί τον χαρακτήρα της, την ζωντάνια της και την αξιοπρέπειά της.
 
Η «Ανοιχτή Πόλη» έχει δώσει μάχες γι’ αυτό. Συμμετείχε με όλες της τις δυνάμεις στα κινήματα για την προστασία της περιοχής. Στη διεκδίκηση της ποιότητας ζωής. Στις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης απέναντι στην ανθρωπιστική κρίση. Στον καθημερινό αγώνα ενάντια στο ρατσισμό και την ξενοφοβία.
 
Σήμερα είναι η ώρα να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο μπροστά.
 
Να κατοχυρώσουμε τους ελεύθερους χώρους, τους οποίους ο αγώνας των κατοίκων γλύτωσε από την τσιμεντοποίηση.
 
Στην βίλα Δρακόπουλου. Με κοινόχρηστο χώρο πράσινου. Με αποκατάσταση της διατηρητέας βίλας και των υπολοίπων κτηρίων, και απόδοσή τους για κοινωνικές χρήσεις.
 
Στην έκταση του ΒΙΟΠΑ. Με πράσινο και κοινόχρηστες αθλητικές εγκαταστάσεις. Και σύνδεσή του με δίκτυο πεζόδρομων, με το άλσος Προμπονά.
 
Στο πάρκο ΦΙΞ. Με απόκτηση του ενδιάμεσου χώρου, που θα το συνδέσει με τον κινηματογράφο ΑΒ.
 
Αλλά ακόμα και με ανάκτηση  του δημόσιου χώρου. Με συντήρηση του πράσινου και φύτευση νέων χώρων. Με αναπλάσεις στις πλατείες και τις παιδικές χαρές. Με ευθύνη να κρατήσουμε την γειτονιά όμορφη και καθαρή παντού.
 
Εξ ίσου σημαντική είναι και η παρέμβαση μας στο πεδίο του πολιτισμού.
 
Η «Ανοιχτή Πόλη» έχει δεσμευτεί στο πρόγραμμά της να στηρίξει την πολιτιστική δημιουργία, τις νεανικές καλλιτεχνικές ομάδες που παράγουν εξαιρετική δουλειά στο θέατρο, τα εικαστικά ,τη μουσική. Να δώσουμε χώρους και μέσα για να στηρίξουμε το έργο τους, να τους δώσουμε την ευκαιρία να συναντηθούν με τους πολίτες. Να φέρουμε σε επαφή τους πολίτες με την καλλιτεχνική δημιουργία. Να μετατρέψουμε σε χώρους γιορτής, εκθέσεων και συναυλιών, τις αυλές των σχολείων, την ώρα που δεν γίνεται μάθημα.
 
Η προσπάθεια διάσωσης του εργοστασίου της COLUMBIA από τις μπουλντόζες, έφερε στο φώς ην πρόταση για τη δημιουργία μουσικού στούντιο, προσβάσιμου στα ερασιτεχνικά μουσικά σχήματα της πόλης. Στον ίδιο χώρο, επιδιώκουμε τη δημιουργία του Μουσείου ελληνικής Δισκογραφίας.
 
Αντίστοιχος πόλος πολιτιστικής δραστηριότητας θέλουμε να γίνει η βίλα Κλωναρίδη, με τη δημιουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης, συνδεδεμένης με τα σχολεία, αλλά και ανοιχτής στους κατοίκους. Θέλουμε να βάλουμε ξανά σε λειτουργία τον δημοτικό κινηματογράφο ΑΒ.
 
Όμως, το πιο σημαντικό ζήτημα είναι να επαναφέρουμε την κοινωνική πολιτική στην περιοχή.
 
Να δημιουργήσουμε δίκτυο κοινωνικής προστασίας, σε συνεργασία με τις τοπικές πρωτοβουλίες αλληλεγγύης. Για τη συλλογή και διανομή τροφίμων, ρούχων και ειδών πρώτης ανάγκης.
 
Να επαναλειτουργήσουμε τον συμβουλευτικό σταθμό και το ιατρείο στο σχολικό συγκρότημα της Γκράβας.
 
Να ανοίξουμε πάλι τους τρεις παιδικούς σταθμούς που έκλεισαν, και να προχωρήσουμε με βάση τις πραγματικές ανάγκες της περιοχής.
 
Να αναβαθμίσουμε και να διευρύνουμε το δίκτυο των δημοτικών ιατρείων. Και φυσικά να διεκδικήσουμε, μαζί με τους κατοίκους της περιοχής, την πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως των ανθρώπων σε πρωτοβάθμιες φροντίδες υγείας.
 
 
Φίλες και Φίλοι
 
Αυτές οι προγραμματικές δεσμεύσεις δεν έχουν κάποιο παράλογο κόστος για τον μεγαλύτερο δήμο της πόλης. Ειδικά αν υπάρξει επιτέλους διαφάνεια στις λειτουργίες και τα έργα του Δήμου. Κάτι το οποίο όλες οι προηγούμενες αρχές αμέλησαν να προωθήσουν. Πρόκειται για μικρές τοπικές παρεμβάσεις,  οι οποίες στο άθροισμα τους υπηρετούν έναν μεγάλο σκοπό. Το να αποδοθεί ξανά αυτή η πόλη στους ανθρώπους της.
 
Αυτό είναι το δικό μας όραμα, και με αυτό σαν βάση ζητάμε τη στήριξη των πολιτών της Αθήνας. Αυτό για το οποίο δεσμευόμαστε, είναι ότι θα είμαστε μια δημοτική αρχή που θα ιεραρχεί τις ανθρώπινες ανάγκες πάνω από τα κέρδη των λίγων. Που δεν θα διστάσει να έρθει αντιμέτωπη με οργανωμένα συμφέροντα κάθε τύπου, προς όφελος της πόλης. Και που θα στηριχτεί πρώτα απ’ όλα στην ενεργοποίηση και τη συμμετοχή των ίδιων των πολιτών.
 
Η Αθήνα και οι γειτονιές της, μας ξέρουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Δεν είμαστε χθεσινοί στα δημοτικά πράγματα. Η Ανοιχτή Πόλη είναι εδώ και πολλά χρόνια παρούσα, τόσο στο δήμο, όσο και στα κινήματα πόλης, απέναντι στα μεγάλα και τα μικρά προβλήματα. Βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των κινημάτων αλληλεγγύης και πρωτοστατεί στην μάχη κατά του ρατσισμού και της ξενοφοβίας στις γειτονιές. Σε αντίθεση με τους αντιπάλους μας, έχουμε ολοκληρωμένο πρόγραμμα. Και είμαστε πραγματικά υπερήφανοι για τους ανθρώπους της αυτοδιοίκησης, της επιστήμης και του πολιτισμού, που στελεχώνουν το ψηφοδέλτιό μας.
 
Τώρα είμαστε έτοιμοι να δοκιμαστούμε στη διοίκηση του Δήμου. Και καλούμε τους Αθηναίους και τις Αθηναίες να συσπειρωθούν γύρω από το πρόγραμμά μας. Γύρω από το πρόγραμμα που θα κάνει την Αθήνα πόλη της αλληλεγγύης, της συμμετοχής και της δημοκρατίας.
 
Έχουμε φτάσει στο νήμα. Ας το κόψουμε πρώτοι, και με διαφορά.
 
Ας οργώσουμε μέχρι την τελευταία στιγμή την πόλη. Στα σπίτια, στα καφενεία, στις πλατείες. Με το ψηφοδέλτιο της Ανοιχτής Πόλης στο χέρι.
 
Στέλνοντας παντού μήνυμα ελπίδας, αισιοδοξίας και νίκης.
 
Μιας νίκης που πριν από μερικά χρόνια, θα ήταν αδύνατο να τη διανοηθεί κανείς. Ακόμα και οι πιο αισιόδοξοι. Και σήμερα είναι στο χέρι μας.
 
Ας το πούμε δυνατά για να το ακούσουμε και εμείς οι ίδιοι.
 
Είναι στο χέρι μας. 
 
Πάμε για την μεγάλη ανατροπή. Πάμε γερά. Το ‘χουμε!
 
Ούτε μια μέρα χαμένη. Αλλάζουμε την Αθήνα τώρα!

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)