to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:25 | 16.03.2016

Πολιτική

Γ. Μουζάλας: Τις επόμενες 5 ημέρες θα υπάρχει χώρος για όλους - Να πειστούν οι άνθρωποι να φύγουν από την Ειδομένη

«Στόχος της κυβέρνησης να διαλυθεί το camp στην Ειδομένη. Δεν υπάρχει νομική δυνατότητα να φτιάξει η ελληνική Πολιτεία ούτε θέλουμε να υπάρχει επίσημη κρατική δομή στα σύνορα» τόνισε μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μιλώντας στον ΣΚΑΪ


Συνέντευξη στην εκπομπή «Ιστορίες» του ΣΚΑΪ παραχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, λίγες ώρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής για το προσφυγικό και ενώ συνεχίζεται η ταλαιπωρία των προσφύγων στα σύνορα Ελλάδας - ΠΓΔΜ. Μπορεί η εν τη ρύμη του λόγου του αναφορά της ΠΓΔΜ ως «Μακεδονία» να προκάλεσε την υπερβολική αντίδραση της ΝΔ και την απάντηση κυβερνητικών πηγών, αλλά, στην εν λόγω συνέντευξη, ειπώθηκαν πολύ σημαντικότερα πράγματα για την εν εξελίξει προσφυγική κρίση. 

Διαβάστε τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του Γ. Μουζάλα στον Π. Τσίμα:

Για την προσπάθεια των προσφύγων να περάσουν τα σύνορα και την κατάσταση στον αυτοσχέδιο καταυλισμό της Ειδομένης: Δεν ισχύει ότι οι ελληνικές αρχές ώθησαν τους πρόσφυγες προς την ΠΓΔΜ. Τα ΜΑΤ προσπάθησαν να τους αποτρέψουν αλλά χωρίς βία. Αν περιμένει κανείς να τους πυροβολούμε, δεν θα το κάνουμε Παραπληροφορεί η περίφημη προκήρυξη τους πρόσφυγες. Στόχος της κυβέρνησης να διαλυθεί το camp στην Ειδομένη. Δεν υπάρχει νομική δυνατότητα να φτιάξει η ελληνική Πολιτεία ούτε θέλουμε να υπάρχει επίσημη κρατική δομή στα σύνορα. Ήταν και νομική ανάγκη και πολιτική επιλογή. Εξακολουθούμε να μη θέλουμε camp στην Ειδομένη αλλά α να πειστούν οι άνθρωποι να έρθουν στις δομές όπου τους προσφέρουμε όσα δικαιούνται. Θέλουμε να μεταδώσουμε ότι όποιος πηγαίνει στην Ειδομένη, το κάμει με δική του ευθύνη, Τις επόμενες 5 ημέρες θα υπάρχει χώρος για όλους (σ.σ.: στα κέντρα φιλοξενίας). Δεν είναι αλήθεια ότι δεν υπάρχει κράτος στην Ειδομένη, υπάρχουν άνθρωποι της EASO και της Υπηρεσίας Ασύλου, οι οποίοι προσπαθούν να δώσουν άσυλο.

 

Έχουμε «πιάσει» sms που τους λένε ότι στις 17 θα αλλάξουν τα πράγματα και θα ανοίξουν τα σύνορα, εμείς πρέπει να τους ενημερώνουμε για την πραγματικότητα. Το πολύ σε ένα μήνα η Ειδομένη δε θα είναι αυτή που είναι σήμερα. Στη Μυτιλήνη η κατάσταση ήταν χειρότερη το Σεπτέμβρη, σήμερα μπορούν να χωρέσουν εκεί αρκετές χιλιάδων ανθρώπων με αξιοπρέπεια. Δεν υπάρχουν ταχυδακτυλουργοί, χρειάζεται χρόνος για να οργανώσεις και να δώσεις μορφή στο χάος. 

Για τους πρόσφυγες και μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα: Δεν αποκρύπτουμε ότι ο καθένας θα λάβει τα νόμιμα και θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του, οι παράνομοι μετανάστες θα επιστραφούν. Για τους Σύριους που είναι ήδη εδώ επιδιώκουμε να αποσπάσουμε μια γενναία μετεγκατάσταση. Δεν μπορούμε να κάνουμε προφητείες για τον αριθμό των ανθρώπων που θα μείνουν εδώ. Με βάση τη διεθνή εμπειρία, κάποια στιγμή το μήνυμα θα φτάσει σε όσους είναι στην ακτή άρα θα μειωθεί η ροή, θα υπάρχει αυτομείωση των ροών. Οι εικόνες στην Ειδομένη, οι εικόνες των δαρμένων ανθρώπων κυκλοφορεί, κανείς δεν παίρνει τόσα ρίσκα για έρθει και να πέσει πάνω στο φράκτη. 

Για την κριτική ότι η ελληνική κυβέρνηση φταίει για τον πολλαπλασιασμό των προσφυγικών ροών: Η Ελλάδα δεν άνοιξε κανένα σύνορο, δεν «έκλεισε σε κανέναν το μάτι». Κανείς δεν προέβλεψε το ρεύμα, τον Μάιο άρχισε η Ευρώπη να το υποψιάζεται, μέχρι τότε δεν είχε γίνει καμία κίνηση από κανένα ευρωπαϊκό κράτος. Σε τίποτα δε συνέβαλε η Ελλάδα. Πρακτικά δεν ισχύουν τα ανοιχτά σύνορα, δε θα πρέπει κανείς να μπερδεύει τη ρομαντική πλευρά με την πρακτική, όταν ασκεί εξουσία. Τον Ιούνιο άρχισε η Ευρώπη να συζητάει. Μετά, έγνεψε στους πρόσφυγες ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων (και όχι μόνο) της Γερμανίας. και όχι εμείς. Όποιος Μουζάλας και να γνέψει, δεν θα τον ακούσουν. Η διάνοιξη του βαλκανικού δρόμου μείωνε το πρόβλημα γιατί υπήρχε και παράλληλη εκροή μαζί με την εισροή. Ανταποκριθήκαμε στις υποχρεώσεις μας, φτιάξαμε τα hot spots. Είχαμε τη μισή βοήθεια από αυτά που ζητούσαμε.

Για τη Σύνοδο Κορυφής: Η εκτίμησή μου είναι ότι στη Σύνοδο δε θα έχουμε θεαματικές αλλαγές, δεν πρόκειται να λυθεί το πρόβλημα, θα ήθελα να τεθούν οι βάσεις για: α) μετεγκατάσταση με γρήγορους ρυθμούς (όπως είπε ο Δ. Αβραμόπουλος, 6.000 Σύριων το μήνα), θα έλεγα ότι είναι εφικτό. β) Δεν είμαι βέβαιος ότι θα τεθεί η μετεγκατάσταση από την Τουρκία. γ) Θα θέλαμε να κερδίσουμε την επιστροφή των παράνομων μεταναστών στην Τουρκία

Για το διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών: Ένα κράτος είναι υποχρεωμένο να λειτουργεί με βάση τις διεθνείς και νομικές δεσμεύσεις, όχι με βάση την ιδεολογία του. Η ιδεολογία μπορεί να επηρεάσει το πως θα εφαρμοστεί ο νόμος. Ένα κράτος είναι μία νομική κατάσταση. 

Για τη συμφωνία με την Τουρκία και την υποκρισία της Ευρώπης: Είμαι βέβαιος ότι η Τουρκία πρέπει να αναγνωριστεί ως ασφαλής τρίτη χώρα. Μπορεί να μην είναι ασφαλής για τους Κούρδους αλλά είναι για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες.  Είναι υποκρισία να μη το λέμε και την ίδια ώρα η Ευρώπη να μη δέχεται τους πρόσφυγες που βρίσκονται εκεί. Οι χώρες του Βίζενγκραντ (σ.σ.: που χρησιμοποιούν ως πρόσχημα τα ανθρώπινα δικαιώματα) δεν θέλουν ευρωπαϊκή λύση. 

Για τα προαναχωρησιακά κέντρα: Μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία για άσυλο ή επαναπατρισμό των μεταναστών, οι άνθρωποι θα βρίσκονται υπό κράτηση στα προαναχωρησιακά κέντρα

Για το συγκινητικό κίνημα αλληλεγγύης: Δεν έχει υπάρξει άλλη χώρα στην Ευρώπη με τέτοια αλληλεγγύη, αυτό είναι ένα ζήτημα για την κυβέρνηση, να μην την αφήσει να «κουραστεί» (σ.σ.: το κίνημα αλληλεγγύης) αλλά να οργανώσει την αλληλεγγύη. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε και στις περισσότερες περιπτώσεις το καταφέρνουμε παρά τις δύσκολες συνθήκες. 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)