to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:46 | 29.07.2016

Πολιτική

Γ. Κατρούγκαλος: Σταδιακή αλλά σταθερή η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στη χώρα

Την ικανοποίησή του για την πορεία της ελληνικής αγοράς εργασίας εκφράζει ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, με αφορμή τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της έρευνας «Δείκτης Τάσεων Αγοράς Εργασίας» για το χρονικό διάστημα Φεβρουάριος-Μάιος 2016.


Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, πάνω από το 40% των εταιρειών είναι σε τροχιά προσλήψεων έως το τέλος του 2016, ενώ ποσοστό 44,4% των επιχειρήσεων σκέφτεται να δώσει αυξήσεις έως 3%, το επόμενο εξάμηνο.

Όπως αναφέρει ο υπουργός Εργασίας, τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν τα στοιχεία πολλών εθνικών και διεθνών οργανισμών που διαπιστώνουν μία σταδιακή, αλλά σταθερή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας στη χώρα μας.

Ενδεικτικά, ο κ. Κατρούγκαλος επισημαίνει ότι, εντός του 2016, για πρώτη φορά, οι εγγεγραμμένοι άνεργοι στον ΟΑΕΔ έπεσαν κάτω από το συμβολικό αριθμό του ενός εκατομμυρίου.

«Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, που καταγράφουν τις προσλήψεις και τις απολύσεις στο σύνολο της οικονομίας, το πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου, ήταν το καλύτερο από πλευράς θετικού ισοζυγίου προσλήψεων, από το 2001» διευκρινίζει ο υπουργός Εργασίας, τονίζοντας ότι σημειώθηκε ρεκόρ δεκαπενταετίας.

«Προφανώς, κανείς δεν μπορεί να πανηγυρίζει, όσο η ανεργία είναι στα υψηλά επίπεδα που βρίσκεται, ειδικά η ανεργία των νέων» υπογραμμίζει ο κ. Κατρούγκαλος και συνεχίζει: «Όμως, πάνω από 27% που είχε φθάσει η ανεργία, ήδη είναι περίπου κάτω από το 23% και, μάλιστα, ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει ότι αυτή η ετήσια μείωση κατά 2% περίπου που ξεκίνησε από το 2015, μπορεί να συντηρηθεί και τα επόμενα χρόνια».

«Τώρα, λοιπόν, είναι η στιγμή να αξιοποιήσουμε την ανάκαμψη της οικονομίας, παράλληλα, με την επιστροφή στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο, που θα συνεπάγεται η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, για να έχουμε όχι απλώς ανάπτυξη, αλλά μία δίκαιη ανάπτυξη, της οποίας τα οφέλη θα μπορούν να μοιραστούν στο σύνολο του ελληνικού λαού και σε όλους τους εργαζόμενους» σχολιάζει ο υπουργός Εργασίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)