to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Φρικτά βασανιστήρια από αστυνομικούς στη Νιγηρία

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι η νιγηριανή αστυνομία χρησιμοποιεί συστηματικά βασανιστήρια για να αποσπά χρηματικά ποσά ή ομολογίες από υπόπτους, ακόμη και αν πρόκειται για παιδιά ηλικίας 12 ετών.


Τα βασανιστήρια είναι τόσο διαδεδομένη πρακτική για τις αστυνομικές δυνάμεις της Νιγηρίας, που πολλά αστυνομικά τμήματα έχουν ορίσει «αρμόδιους» για φρικαλεότητες όπως το ξεδόντιασμα, οι πνιγμοί, οι βιασμοί και τα ηλεκτροσόκ στους κρατουμένους, αποκάλυψε σε έκθεσή της η Διεθνής Αμνηστία.

Στην έκθεσή της, με τίτλο «Καλωσήλθατε στην Πυρά της Κολάσεως» (Welcome to Hellfire), η διεθνής μη κυβερνητική οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλει ότι η νιγηριανή αστυνομία χρησιμοποιεί συστηματικά βασανιστήρια για να αποσπά χρηματικά ποσά ή ομολογίες από υπόπτους, ακόμη και αν πρόκειται για παιδιά ηλικίας 12 ετών.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία οι ενέργειες αυτού του είδους δεν παραβιάζουν καν τον νόμοστη Νιγηρία, αφού σε αυτή τη χώρα δεν έχει ακόμη επικυρωθεί νομοθεσία η οποία να θέτει εκτός νόμου τα βασανιστήρια.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας της Νιγηρίας Εμάνιουελ Οτζούκβου διέψευσε κατηγορηματικά την έκθεση της διεθνούς οργάνωσης, η οποία περιέχει «κραυγαλέα ψεύδη και υπονοούμενα» όπως είπε, τονίζοντας ότι η Διεθνής Αμνηστία δεν προσπάθησε να έρθει σε επικοινωνία με τις αστυνομικές αρχές.

«Τα βασανιστήρια ή η κακοποίηση δεν είναι, επαναλαμβάνω, δεν είναι επίσημη πολιτική της αστυνομίας της Νιγηρίας» επέμεινε ο ίδιος.

Ορισμένες από τις περιπτώσεις κακοποίησης συνδέονται με την εξέγερση τα τελευταία πέντε χρόνια στα βορειοανατολικά της χώρας από την ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ, αλλά η Διεθνής Αμνηστία επισημαίνει ότι τα βασανιστήρια δεν περιορίζονται σε καμία περίπτωση μόνο σε αυτές τις περιοχές, αλλά γίνονται σε όλο το μήκος και πλάτος της χώρας των 170 εκατ. κατοίκων.

«Σε όλη τη χώρα, η εμβέλεια και η δριμύτητα των βασανιστηρίων που υπέστησαν γυναίκες, άνδρες και παιδιά της Νιγηρίας από τις αρχές που υποτίθεται ότι θα τους προστάτευαν είναι γεγονότα συγκλονιστικά ακόμη και για τον πλέον σκληραγωγημένο παρατηρητή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ανέφερε ο Νετσανέτ Μπελάι, διευθυντής του τμήματος ερευνών της Αμνηστίας.

Η Διεθνής Αμνηστία πήρε συνεντεύξεις από περίπου 500 επιζώντες βασανιστηρίων, από τους οποίους τα στελέχη της άκουσαν ιστορίες για ξυλοδαρμούς με σιδηρόβεργες αλλά και για την ακραία κακοποίηση μιας 24χρονης γυναίκας που αφού βιάστηκε οι βασανιστές την ψέκασαν με δακρυγόνο μέσα στον κόλπο της.

Άλλες κοινές μέθοδοι βασανιστηρίων περιλαμβάνουν ξυλοδαρμούς κρατουμένων με τους υποκόπανους τουφεκιών, τα ραβδιά, τα καλώδια, το κρέμασμα τους από σχοινιά, το ξερίζωμα νυχιών και δοντιών, τη στέρηση τροφής μέχρι λιμοκτονίας, τον εξαναγκασμό των κρατουμένων να κάθονται σε αιχμηρά αντικείμενα, και τη ρίψη καυτού νερού στις πληγές των θυμάτων, σημείωσε η Διεθνής Αμνηστία.

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Νιγηρίας κατηγορούνται συχνά για βαρβαρότητα και διαφθορά, αλλά η συγκεκριμένη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας αναφέρεται με λεπτομέρειες στις φρικαλεότητες που όπως ανέφερε έχουν διαπράξει κατά την τελευταία δεκαετία αστυνομικοί.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)