to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:41 | 22.08.2014

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

Φόβος έκρηξης ηφαιστείου στην Ισλανδία

Η περιοχή κοντά στο ηφαίστειο δεν έχει μόνιμους κατοίκους, αλλά αποτελεί τουριστικό προορισμό


Οι ισλανδικές αρχές έχουν εκκενώσει μια περιοχή κοντά στο ηφαίστειο Bardarbunga εν μέσω εντεινόμενων φόβων ότι θα εκραγεί.

Η κίνηση αυτή αποφασίστηκε μετά από την καταγραφή περίπου 300 σεισμών από τα μεσάνυχτα της Τρίτης έως την Πέμπτη. Η περιοχή, η οποία βρίσκεται 300 χιλιόμετρα μακριά από την πρωτεύουσα Ρέικιαβικ, δεν έχει μόνιμους κατοίκους, αλλά αποτελεί τουριστικό προορισμό.

Η εθνική υπηρεσία πολιτικής προστασίας δήλωσε ότι η απόφαση να εκκενώσει περισσότερα από 400 άτομα κοντά στο Bardarbunga ήταν ένα προληπτικό μέτρο ασφαλείας. Όλοι οι γειτονικοί δρόμοι έχουν αποκλειστεί μέχρι νεωτέρας.

Το 2010η έκρηξη του ηφαιστείου Eyjafjallajokull παρήγαγε ένα τεράστιο σύννεφο στάχτης και καπνού που διατάραξε σοβαρά τα αεροπορικά ταξίδια για έξι ημέρες και προκάλεσε την ταλαιπωρία δέκα εκατομμυρίων επιβατών, προκαλώντας την ακύρωση τουλάχιστον 100.000 πτήσεων. Οι επακόλουθες οικονομικές ζημιές υπολογίστηκαν μεταξύ 1,5 και 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Εάν το Bardarbunga εκραγεί οι ταξιδιωτικές εταιρείες προειδοποιούν ότι μια επανάληψη του χάους είναι ιδιαίτερα πιθανή, ανάλογα με την κατεύθυνση του ανέμου κατά τη διάρκεια των εκρήξεων. Προς το παρόν οι άνεμοι φυσάνε νοτιοανατολικά προς την κατεύθυνση της Μεγάλης Βρετανίας. Εάν η στάχτη φτάσει σε ύψος έξι χιλιομέτρων όπως το 2010, θα επηρεαστεί από απρόβλεπτες ροές αέρα των ανώτερων στρωμάτων της ατμόσφαιρας.

Η ηφαιστειακή τέφρα είναι επικίνδυνη για τα αεροσκάφη, λόγω της αμμοβολής του εξωτερικού του αεροπλάνου και επειδή τα σωματίδια της παρασύρονται στις τουρμπίνες, όπου μπορούν να λιώσουν και να απενεργοποιήσουν τους κινητήρες. Για το λόγο αυτό, οι αεροπορικές αρχές επιβάλλουν ένα όριο για τη μέγιστη συγκέντρωση ηφαιστειακής στάχτης, πάνω από το οποίο απαγορεύεται η διέλευση αεροσκαφών.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)