to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:54 | 09.04.2016

πηγή: Αυγή

Διεθνή

Φόβοι εκλογών στην Ισπανία: Δεξιά, σοσιαλιστές, «Πολίτες» και παρακράτος λιντσάρουν Podemos διαμέσου Καράκας και… Αθνάρ

Ο Ιγκλέσιας υπενθύμισε ότι στη συνάντηση των τριών, που διήρκεσε δυόμισι ώρες, παρουσίασε 20 προτάσεις, από τις εργασιακές σχέσεις και τη φορολογική και τη δημοσιονομική πολιτική έως τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, αλλά από τους σοσιαλιστές και τους «Πολίτες» δεν διαπίστωσε καμία διάθεση για ουσιαστικό διάλογο και διαπραγματεύσεις.


Του Αργύρη Παναγόπουλου

«Μας ζήτησαν να στηρίξουμε μια κυβέρνηση σοσιαλιστών και "Πολιτών", μας είπαν "όχι" σε όλα. Η βάση του Podemos θα αποφασίσει για τη συνεργασία μας από τις 14 έως τις 16 Απριλίου. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τη Δευτέρα 18 Απριλίου. Είναι πολύ σημαντικό γεγονός. Εάν υπάρχει μια αρνητική απάντηση σημαίνει ότι πάμε για νέες εκλογές», τόνισε ο Πάμπλο Ιγκλέσιας σε συνέντευξη Τύπου την επομένη από τη συνάντησή του με τον ηγέτη των σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ και των «Πολιτών» Άλμπερτ Ριβέρα, ενώ είχε προηγούμενα συζητήσει το θέμα με την ηγεσία του κόμματος, τη κοινοβουλευτική ομάδα και τα συνεργαζόμενα ενωτικά ψηφοδέλτια.

Τα μέλη του Podemos θα πρέπει να απαντήσουν σε δύο ερωτήματα: «Θέλεις μια κυβέρνηση που θα βασίζεται στη συμφωνία Ριβέρα και Σάντσεθ;» και «Είσαι σύμφωνος με τη πρόταση για μια Κυβέρνηση της αλλαγής που υπερασπίζονται το Podemos, En Comù, En Marea;». Το εσωτερικό δημοψήφισμα αποφασίστηκε από το Κρατικό Συμβούλιο Πολιτών, την αντίστοιχη Κεντρική Επιτροπή του Podemos, και δεν προβλέπεται από το καταστατικό του.

Ο Ιγκλέσιας υπογράμμισε ότι εάν οι βάσεις των ψηφοδελτίων αποφασίσουν την αποχή η ηγεσία «θα αναλάβει την πολιτική ευθύνη», δεδομένου ότι η ηγεσία του Podemos κλείνει στο «όχι», ενώ η βάση μπορεί να αποφασίσει υπέρ της αποχής. Ο Ιγκλέσιας υπενθύμισε ότι στη συνάντηση των τριών, που διήρκεσε δυόμισι ώρες, παρουσίασε 20 προτάσεις, από τις εργασιακές σχέσεις και τη φορολογική και τη δημοσιονομική πολιτική έως τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις, αλλά από τους σοσιαλιστές και τους «Πολίτες» δεν διαπίστωσε καμία διάθεση για ουσιαστικό διάλογο και διαπραγματεύσεις εκτός από μερικές αλλαγές στη συμφωνία σοσιαλιστών και «Πολιτών», διευκρινίζοντας ότι οι «Πολίτες» απέρριψαν τις προτάσεις του Podemos «ξεκάθαρα και με αποφασιστικότητα». «Το Σοσιαλιστικό Κόμμα «ταξίδεψε» στη χώρα των «Πολιτών» και του πήραν το διαβατήριο. Τώρα δεν μπορούν να επιστρέψουν, παρόλο που υπάρχουν σοσιαλιστές που το θέλουν», τόνισε ο Ιγκλέσιας, επαναπροτείνοντας τη διάθεση του Podemos για το σχηματισμό κυβέρνησης με τους σοσιαλιστές στα πρότυπα της τοπικής κυβέρνησης της Βαλένθια. Μπροστά στο ενδεχόμενο νέων εκλογών ο Ιγκλέσιας βλέπει ότι «υπάρχουν δύο πιθανότητες σχηματισμού κυβέρνησης, ή ένας μεγάλος συνασπισμός Λαϊκού και Σοσιαλιστικού Κόμματος και «Πολιτών» ή «τύπου Βαλένθια»».

Σοσιαλιστές: Για όλα φταίει το... Podemos

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των σοσιαλιστών Αντόνιο Ερνάνδο φανερά εκνευρισμένος κατηγόρησε τον Ιγκλέσιας ότι έχει μια συμπεριφορά που «δεν είναι τίμια, αυθεντική και ειλικρινής» και ότι όλοι οι δρόμοι παραμένουν κλειστοί, γιατί το Σοσιαλιστικό δεν θα συνεργαστεί με το Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι. Ως εκ τούτου για τον Ερνάνδο ευθύνεται ο Ιγκλέσιας που επιζητά τη διεξαγωγή νέων εκλογών, «προσβάλλοντας και μάλιστα πάρα πολύ την ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος» κατά τη διάρκεια της συνέντευξή Τύπου, σύμφωνα με τον Ερνάνδο. «Παρατηρήσαμε έκπληκτοι και με αγανάκτηση τη συμπεριφορά του Podemos, που δεν ήταν ούτε εποικοδομητική ούτε ειλικρινής. Ο Ιγκλέσιας θέλει νέες εκλογές και δεν ήθελε ποτέ του πραγματικά μια συμφωνία. Ο Ιγκλέσιας και ο Ραχόι θέλουν νέες εκλογές από τη πρώτη ημέρα», συμπλήρωσε ο Ερνάνδο.

Ριβέρα και Ιγκλέσιας θέλουν... οικουμενική

Ο Ριβέρα ζήτησε από το Λαϊκό Κόμμα να διαπραγματευτεί με τους σοσιαλιστές και τους «Πολίτες» το σχηματισμό κυβέρνησης, για να αποτραπεί η διεξαγωγή νέων εκλογών, ενώ ο Ραχόι επιρρίπτει την ευθύνη για νέες εκλογές αποκλειστικά στο Σάντσεθ.

Ξόρκια Αθνάρ και παρακράτος

Την ίδια στιγμή έρχονται στην επιφάνεια παρακρατικές συμπεριφορές από τα ισπανικά σώματα ασφαλείας και κυρίως την ηγεσία τους, που παραβιάζοντας τη νομοθεσία «διέρρευσαν» προβοκάτορες ειδήσεις σε συντηρητικούς και διαπλεκόμενους δημοσιογράφους για την… απίθανη χρηματοδότηση του Podemos από τη Βενεζουέλα και το Ιράν, που συμπληρώθηκαν με επιθέσεις σε βαθμό πολιτικού λιντσαρίσματος εναντίον της Βενεζουέλας και των δύο τελευταίων προέδρων της με στόχο να πλήξουν τον Ιγκλέσιας.

Ο διευθυντής της «ΟΚDiario» Εδουάρδο Ίντα παραδέχθηκε ότι είχε πρόσβαση στο πλαστό ντοσιέ των κατηγοριών εναντίον του Ιγκλέσιας PISA, από τα αρχικά «Πάμπλο Ιγκλέσιας Ανώνυμη Εταιρεία», από την ηγεσία της αστυνομίας για να επιτεθεί εναντίον του Podemos αρκετούς μήνες πριν δημοσιοποιηθεί, με την ηγεσία της αστυνομίας να υποδεικνύει στον Ίντα και την ημερομηνία που θα έπρεπα να δημοσιεύσει τις… «αποκαλύψεις»! Οι δηλώσεις του Ίντα «φωτογραφίζουν» τις παρακρατικές λειτουργίες και τη διαπλοκή της ηγεσίας της αστυνομίας εναντίον του Podemos.

Ρατσιστή, διεφθαρμένο και αποικιακό σκουπίδι

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλα Νικολάς Μαδούρο αποκάλεσε το Ραχόι «ρατσιστή, διεφθαρμένο και αποικιακό σκουπίδι» κατά τη διάρκεια συγκέντρωσης διαμαρτυρίας εναντίον του νόμου για την αμνηστία έξω από το προεδρικό μέγαρο του Καράκας. Για το Μαδούρο η Ισπανία «στηρίζει τη τρομοκρατία» στη Βενεζουέλα και συμμετέχει σε μια «διεθνή συνομωσία» για να τον ανατρέψει, με το Ραχόι να συμμετέχει σε «μια ομάδα ληστών, διεφθαρμένων και κλεφτών».

Η ισπανική κυβέρνηση από τη πλευρά της ανακάλεσε το πρεσβευτή της στη Βενεζουέλα Αντόνιο Πέρεθ Ερνάντεθ και στη Μαδρίτη κάλεσε το πρεσβευτή του Καράκας Μάριο Ισέα για να διαμαρτυρηθεί επισήμως, μετά τις «απαράδεκτες ύβρεις» του Μαδούρο, ασκώντας μια μορφή διπλωματικών πιέσεων προς το Μαδούρο και υπέρ της αντιπολίτευσης που παραδοσιακά στηρίζει το Λαϊκό Κόμμα από την εποχή που ο πρώην δεξιός Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Μαρία Αθνάρ είχε πρωτοστατήσει στο πραξικόπημα για την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Τσάβες και ο πρώην βασιλιάς Χούαν Κάρλος σε μια σύσκεψη των ηγετών της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής είχε τονίσει με αποστροφή στον Τσάβες: «Γιατί δεν σκας;», όταν ο πρώην πρόεδρος της Βενεζουέλας κατήγγειλε την ανάμειξη του Αθνάρ και της Ισπανίας στο αποτυχημένο πραξικόπημα για την ανατροπή του.  

Από το παρακρατικό και διαπλεκόμενο τσουνάμι εναντίον του Podemos δεν έλειψε ούτε ο Χοσέ Μαρία Αθνάρ, ο πρώην δεξιός πρωθυπουργός που βλέπει τους πρώην υπουργούς του να κατηγορούνται για σωρείες σκανδάλων. «Οποιαδήποτε συμμαχία με το Podemos αποτελεί απειλή για τη δημοκρατία… γιατί το Podemos είναι ένα κόμμα με χαρακτηριστικά του Τσάβες και του Λενιν και θέλει τη καταστροφή του συνταγματικού ισπανικού συστήματος», τόνισε ο Αθνάρ στη μεγαλύτερη εφημερίδα της Αργεντινής La Naciòn καθησυχάζοντάς τους πάντες από ένα μεγάλο εφιάλτη δηλώνοντας ότι «δεν έχει καμία φιλοδοξία για να επιστρέψω στη πολιτική ζωή».

Μια κυβέρνηση με τη συνεργασία του Podemos «θα αποτελούσε τη χειρότερη από όλους τις επιλογές», συμπλήρωσε ο Αθνάρ φιλοδοξώντας να δει μια κυβέρνηση Λαϊκού και Σοσιαλιστικού Κόμματος!  

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)