to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:44 | 22.10.2014

Πολιτική

Θ. Φωτίου: Το ΕΚΠΑ είναι κλειδωμένο & κινδυνεύουν άνθρωποι - «Λήξαν» το επεισόδιο για τον Φορτσάκη (βίντεο)

Σε μερική αναδίπλωση μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις της Δευτέρας, με τις οποίες κατηγόρησε ΣΥΡΙΖΑ για πολιτειακή ανωμαλία, υποχρεώθηκε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Φορτσάκης υπογραμμίζοντας ότι επιζητεί τη συναίνεση και το διάλογο με την αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και με εκπροσώπους των φοιτητών


Τις εμπρηστικές δηλώσεις του πρύτανη του ΕΚΠΑ, Θ. Φορτσάκη στηλίτευσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Φωτίου τονίζοντας ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι κλειδωμένο και κινδυνεύουν άνθρωποι από ενδεχόμενες καταστροφές και υπενθυμίζοντας το πόρισμα της Επιθεώρησης Εργασίας που αφορά τις καταγγελίες για εγκλεισμό των υπαλλήλων στο κεντρικό κτίριο του Ιδρύματος στα Προπύλαια. «Άλλο φύλαξη κτιρίων και άλλο κλείδωμα των κτιρίων» ανέφερε η Θ. Φωτίου, κατά την παρουσία της στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ. Κατηγόρησε τον πρύτανη ότι αποφάσισε πραξικοπηματικά και χωρίς τη συναίνεση της Συγκλήτου τη μετατροπή του ΕΚΠΑ σε... φρούριο και υπερασπίστηκε τα ελληνικά Πανεπιστήμια από τις συκοφαντικές επιθέσεις. Την ίδια στιγμή, ο ΣΚΑΪ υποσημείωνε την συζήτηση με τίτλο: «φουντώνει ο πόλεμος του ΣΥΡΙΖΑ με το Πανεπιστήμιο Αθηνών» (!) σαν να πρόκειται για διαμάχη ενός κόμματος με το ακαδημαϊκό ίδρυμα. 

Ο Θ. Φορτσάκης θεώρησε «λήξαν» το επεισόδιο και ανέφερε ότι δεν θέλει να μπει σε αντιπαράθεση. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε ως «συγγνώμη» τη παραπάνω δήλωση του πρύτανη του ΕΚΠΑ. Ο Θ. Φορτσάκης τόνισε ότι το μέτρο αφορά αποκλειστικά το κεντρικό κτίριο όπου βρίσκονται οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου και συνεδριάζει η Σύγκλητος. «Στο κεντρικό κτίριο θα ξέρουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει, στο κεντρικό κτίριο συνεδριάζουν τα συλλογικά όργανα, όταν δεν ξέρουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει υπονοούμε ότι θέλουμε να διαλυθούν τα συλλογικά όργανα. Η Σύγκλητος είναι ανοιχτή σε εκπροσώπους φοιτητών, όχι σε μπουλούκια, το σύστημα που μπαίνουν ομάδες 50 – 60 ατόμων και τρομοκρατούν το σύμπαν δεν θα περάσει» τόνισε επαναλαμβάνοντας ότι πάντα προσβλέπει στο διάλογο και στη συνεννόηση με την αξιωματική αντιπολίτευση

Αποσπάσματα παρέμβασης της Θεανώς Φωτίου

στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ (Β.Λυριτζής – Δ.Οικονόμου)

  • Αφού, λοιπόν, τοποθετείστε στο γενικό επίπεδο υπέρ του αυτοδιοίκητου του Πανεπιστημίου, γιατί απαγορεύετε στο Πανεπιστήμιο να κάνει αυτό που το ίδιο θεωρεί ότι είναι σωστό και πρέπει κάθε φορά, ανάλογα με το αν συμφωνούμε με το περιεχόμενο του αυτοδιοίκητου, να παρεμβαίνουμε απ’ έξω. Το Πανεπιστήμιο, ως αυτοδιοίκητος θεσμός, θα πρέπει να αποφασίζει από τους ανθρώπους που το συνθέτουν το τι θα κάνει. Τελεία, παύλα, οι υπόλοιποι δεν έχουμε λόγο.

Τρεις, λοιπόν, παρατηρήσεις. Δεν είναι άλλο, διότι και με αυτή την ιδιότητά μας και οι τρεις είμαστε πανεπιστημιακοί και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πήγαμε προχθές στο Πανεπιστήμιο, για να δούμε ιδίοις όμμασι αυτά που μας καταγγέλλανε. Δηλαδή, ότι είναι κλειδωμένο το Πανεπιστήμιο, πράγμα το οποίο δυστυχώς επιβεβαιώνει η Έκθεση της Επιθεώρησης Εργασίας, η οποία λέει ότι κινδυνεύει το Πανεπιστήμιο να καεί ή να υποστεί οτιδήποτε από καταστροφές και να εγκλωβιστούν άνθρωποι μέσα. Επομένως, ο Πρύτανης όφειλε να έχει ανοιχτή μία τουλάχιστον εξωτερική πόρτα και όλες τις εσωτερικές. Επειδή, λοιπόν, αυτό γράφεται από την Επιθεώρηση Εργασίας, την οποία έχω εδώ μπροστά μου και μπορώ να σας την καταθέσω, την Παρασκευή εξακολουθεί κλειδωμένο, τη Δευτέρα πηγαίνουμε ιδίοις όμμασι να δούμε τι συμβαίνει ακριβώς. Και όταν πηγαίνουμε εκεί λέμε την ιδιότητά μας. Θέλουμε να μπούμε μέσα, προφανώς μπαίνουμε. Από εκεί και ύστερα ζητούμε να δούμε τον Πρύτανη, ο Πρύτανης δεν είναι εκεί και μας βλέπει ο Αντιπρύτανης και ζητάμε ραντεβού με τον Πρύτανη. Σε δυο ώρες μας ανακοινώνουν ότι ο Πρύτανης θα μας δεχθεί την επομένη. Πολύ ωραία, όλα καλά και όλα σύννομα. Όμως, δυο ώρες μετά την αποδοχή του ραντεβού, ο Πρύτανης βγαίνει με εμπρηστικές δηλώσεις εναντίον μας σε όλα τα κανάλια, κατηγορώντας μας για «αντισυνταγματική συμπεριφορά» και για «πολιτική ανωμαλία».

Ακούστε με τώρα εδώ. Αν δεν ήταν θεσμός ο κ. Φορτσάκης, δηλαδή ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, θα έπρεπε να καταθέσω μήνυση εναντίον του, διότι έχω ορκιστεί ότι θα φυλάσσω το Σύνταγμα. Αυτή είναι η ιδιότητά μου ως βουλευτής.

  • Έπρεπε είπατε να καταθέσετε, θα καταθέσετε; Το σκέφτεστε;

Όχι κ. Οικονόμου. Δεν το έκανα αυτό, διότι εγώ στο πρόσωπο του κ. Φορτσάκη βλέπω τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ, δεν βλέπω τον Πρόεδρο της ΝΕΡΙΤ, ο οποίος μπορεί να αποκλείει ή όχι την Αντιπολίτευση από την αναμετάδοση της ΔΕΘ. Βλέπω πάντα τον Πρύτανη του ΕΚΠΑ.

  • Εσείς συμφωνείτε κα Φωτίου να προστατεύεται το κτίριο της Διοίκησης, για να μπορεί και να συνεδριάζει; Συμφωνείτε ή όχι σε αυτό;

Θα σας πω. Πρώτον, φύλαξη των κτιρίων υπήρχε, ναι ή όχι;

  • Όχι.

Απολύθηκαν οι φύλακες;

  • Όχι.

Α, κ. Οικονόμου δεν είστε καλά πληροφορημένος.

  • Δεν υπήρχε κα Φωτίου, από την πράξη αποδεικνύεται αυτό που λέτε. Όχι θεωρητικά έχουμε φύλαξη, αλλά είναι διαλυμένα όλα μέσα.

κ. Οικονόμου, άλλο φύλαξη κτιρίων και άλλο κλείδωμα κτιρίων. Εδώ έχω την Έκθεση της Επιθεώρησης Εργασίας.

Δεύτερον, εγώ δεν κατέθεσα μήνυση. Αλλά, ο κ. Φορτσάκης κατέθεσε μήνυση.

  • Δεν κατέθεσε. Κατέθεσε στην Αστυνομία, μήνυση δεν κατέθεσε.

Μισό λεπτό. Ενόρκως κατέθεσε. Ο κ. Φορτσάκης είναι νομικός, εγώ είμαι αρχιτέκτονας. Αλλά, όταν πηγαίνεις στη ΓΑΔΑ και καταθέτεις ενόρκως κατά παντός υπευθύνου, αγνώστων ή δεν ξέρω τι, είναι προφανές ότι αυτή η κατάθεση, η ένορκη, ενέχει στην πραγματικότητα μήνυση. Και τον ερωτώ.

  • Δεν μου απαντήσατε στο ερώτημα. Εγώ σας ρώτησα, να φυλάσσεται ή όχι το κτίριο της Διοίκησης; Γιατί μόνο γι’ αυτό μιλάμε.

Σας ρωτώ, λοιπόν, τώρα που έχω τη δυνατότητα κατέθεσε και εναντίον μας; Περιλαμβάνει και τους τρεις βουλευτές;

  • Είπε όχι.

Αν είπε όχι, να το ακούσω. Τρίτον. Το αυτοδιοίκητο είναι ενός ανδρός αρχή; Δηλαδή, αυτοδιοίκητο σημαίνει κ. Λυριτζή ότι ο Πρύτανης διατάζει και αποφασίζει ή Σύγκλητος;

  • Η Σύγκλητος, φαντάζομαι.

Μπράβο.

  • Μόνος του το διέταξε. Δεν είχε την απόφαση της Συγκλήτου;

Βεβαίως, διότι δέκα μέρες η φοιτητικοί σύλλογοι απαιτούν, ζητούν, παρακαλούν να τους δεχθεί και να κάνει Σύγκλητο. Και ουδεμία απάντησης.

  • Δηλαδή, ήταν δική του καθαρά η απόφαση;

Για να τελειώνουμε και με τις παρανοήσεις. Εγώ έχω μια προσωπική καριέρα μεγάλη στα Πανεπιστήμια. Τα διαφύλαξα με κάθε μέσο, ήμουν εκλεγμένο μέσο της Συγκλήτου του Πολυτεχνείου, παρούσα στις μεγάλες κρίσεις, τις οποίες λύναμε δια διαλόγου. Ελπίζω ότι και ο νυν Πρύτανης του ΕΚΠΑ, έτσι θα λύνει τις κρίσεις.

  • Εσείς είστε ικανοποιημένη από την εικόνα που έχουν τα ελληνικά πανεπιστήμια σήμερα;

Τα ελληνικά πανεπιστήμια, όπως θα σας διαβεβαιώσει και ο κ. Φορτσάκης, είναι σήμερα σε πολύ υψηλές θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, δηλαδή διακοσιοστά, εκατοστά και τριακοστά σε 20 χιλιάδες πανεπιστήμια του κόσμου. Αυτό το κατάφεραν με θυσίες., Αυτή τη στιγμή έχουν 40% κάτω τους προϋπολογισμούς τους.

  • Αυτά είναι, αλλά εμείς συζητάμε για τις ανοιχτόκλειστες πόρτες….

Μπράβο.. Να συζητήσουμε γι αυτά… Αλλά να μην με θίγει στη βουλευτική μου ιδιότητα ο πρύτανης. Όταν λέει αντισυνταγματική συμπεριφορά να μου εξηγήσει τι εννοεί,…

Φορτσάκης: Θα ήθελα κατ΄ αρχήν να πω ότι δεν πρόκειται να μπω σε καμία αντιπαράθεση με την κα Φωτίου την οποία εκτιμώ ιδιαιτέρως. Είπα πράγματι όταν την επισκέφθηκα και προσβλέπω πάντοτε σε μια καλή συνεργασία και παρακαλώ το επεισόδιο να θεωρηθεί λήξαν. Θα ήθελα τώρα να πω το εξής…

Φωτίου: Εγώ το δέχομαι ως συγνώμη αυτό. Και αποδέχομαι ότι είναι λήξαν έτσι όπως το λέτε και ότι παραδέχεστε ότι κάπου δεν πήγε καλά η ιστορία.

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)