to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

8:09 | 22.09.2014

Διεθνή

Φονικες έκρηξεις στην Κίνα

Σειρά εκρήξεων στη μουσουλμανική περιοχή Σιντζιάνγκ της Κίνας προκάλεσε το θάνατο τουλάχιστον δύο ανθρώπων και τον τραυματισμό πολλών ακόμη, όπως μετέδωσε o κυβερνητικός ειδησεογραφικός ιστότoτος Tianshan.


Φωτογραφία: twitter@Liangyanr

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, πέντε εκρήξεις σημειώθηκαν την Κυριακή σε τρία διαφορετικά σημεία της Σιντζιάνγκ, τρεις από τις οποίες σε εμπορικό κέντρο της περιφέρειας Λουντάι, στο νότο, περί τα 360 χλμ. από το Ουρούμτσι, την πρωτεύουσα της περιφέρειας. Η αστυνομία διεξάγει έρευνα.

Η ακριβής αιτία των εκρήξεων δεν έχει γίνει γνωστή από τις αρχές, ωστόσο τους τελευταίους μήνες επιθέσεις συγκλονίζουν την Σιντζιάνγκ, η οποία μαστίζεται από εθνοτικές εντάσεις και όπου το Πεκίνο αντιμετωπίζει μία ισλαμιστική και αυτονομιστική εξέγερση.

Μερίδα του πληθυσμού της απομακρυσμένης αυτής περιοχής στο δυτικό άκρο της χώρας, κυρίως οι Ουιγούροι που αποτελούν την πρώτη εθνότητα, έχει ριζοσπαστικοποιηθεί τα τελευταία χρόνια και απορρίπτει την κινεζική κυριαρχία. Πολλοί Ουιγούροι αισθάνονται ότι "αποικιοκρατούνται" από τους νεοαφιχθέντες Χαν, που αποτελούν τη μεγαλύτερη εθνότητα στην Κίνα.

Στρατηγικής σημασίας και πλούσια σε φυσικούς πόρους, η Σιντζιάνγκ έχει επωφεληθεί από τις επενδυτικές προσπάθειες της κεντρικής κυβέρνησης, αλλά οι Ουιγούροι δηλώνουν αποκλεισμένοι από την ισχυρή ανάπτυξη και ότι παρεμποδίζονται στην άσκηση των θρησκευτικών τους καθηκόντων και του πολιτισμού τους.

Οι αρχές χαρακτηρίζουν τα βίαια επεισόδια στη Σιντζιάνγκ "τρομοκρατικά" ή "αυτονομιστικά".

Το Πεκίνο έχει ξεκινήσει τις τελευταίες εβδομάδες μία ευρύτερη εκστρατεία καταστολής που έχει οδηγήσει σε περισσότερες από είκοσι εκτελέσεις, σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, σε εκατοντάδες συλλήψεις, μαζικές καταδίκες ύστερα από συνοπτικές δίκες και τη δημόσια έκθεση "τρομοκρατών".

Αυτή η πολιτική πιθανόν οξύνει τις εντάσεις, προειδοποιούν εμπειρογνώμονες.

tags: Κίνα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)