to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

13:08 | 17.03.2015

Πολιτική

FAZ: “Ο Βαρουφάκης δεν έδειξε το δάχτυλο στους Γερμανούς”

“Το δάχτυλο (Βαρουφάκη) αποκόπηκε από τα συμφραζόμενα”, τονίζεται σε συνέντευξη της γερμανικής εφημερίδας FAZ με τον οργανωτή του φεστιβάλ του Ζάγκρεμπ, Στρέκο Χόρβατ, όπου είχε μιλήσει ο Γιάνης Βαρουφάκης


Στη φωτογραφία o Στρέκο Χόρβατ

FAZ: Ολοι οι Γερμανοί θέλουν να μάθουν: Eδειξε το δάχτυλο ο Bαρουφάκης στους Γερμανούς; 

Στρέκο Χόρβατ: Όχι, πρέπει να το επαναλάβουμε: ο Βαρουφάκης δεν έδειξε το δάχτυλο στους Γερμανούς. Στην παρουσίαση αυτή στο Ζάγκρεμπ ο Bαρουφάκης μίλησε για μια εποχή, για το Μάιο του 2010, που η Ελλάδα δεν όφειλε στους Γερμανούς φορολογούμενους ούτε ένα ευρώ. Το επιχείρημά του ήταν ότι η Ελλάδα έπρεπε να κηρύξει απέναντι στους πιστωτές της χρεοκοπία, αντί να πάρει από τους Ευρωπαίους εταίρους της ένα τεράστιο δάνειο. Το δάχτυλο, λοιπόν, αποκόπηκε από τα συμφραζόμενα και ερμηνεύθηκε σκόπιμα έτσι, σαν να τασσόταν ο Ελληνας υπουργός οικονομικών κατά της επιστροφής του χρέους και κατά της Γερμανίας. 

FAZ: Τι είδους εκδήλωση ήταν τότε το  “Ανατρεπτικό φεστιβάλ” στο Ζάγκρεπ;

Στρέκο Χόρβατ: Το κεντρικό θέμα το 2013 ήταν “Το μέλλον της Ευρώπης” και μαζί με το Γιάννη Βαρουφάκη είχαμε καλέσει και άλλους διάσημους ομιλητές όπως τον Αλέξη Τσίπρα, επίσης τον Ολιβερ Στόουν και την Αλίντα Γκεβάρα, την κόρη του Τσε. Ναι, πιστεύουμε σε μια άλλη Ευρώπη, στην οποία δεν γίνεται λόγος για κάποιο ελληνικό δάκτυλο, αλλά βάζουμε στο τραπέζι όλα τα βρώμικα δάχτυλα -από το Βερολίνο έως τις Βρυξέλλες- εκείνων οι οποίοι μας έφεραν σε αυτήν την κρίση και επιμένουν ότι η μοναδική απάντηση είναι τώρα τα νέα μέτρα λιτότητας και η δουλεία των χρεών.

FAZ: Γιατί ονομάστηκε η εκδήλωση “Ανατρεπτικό φεστιβάλ”;

Στρέκο Χόρβατ: Διότι υπάρχουν διάφοροι δρόμοι για να αγωνιστεί κανείς κατά της ηγεμονίας. Πιστεύουμε στη δύναμη της συζήτησης. Ο χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός λειτουργεί σήμερα κυρίως με δείκτες και σύμβολα. Αυτό μπορεί να το δει κανείς σε διατυπώσεις όπως “αντίδραση των αγορών” ή σε ερωτήματα μόδας, όπως το αν ο Τσίπρας φοράει γραβάτα ή όχι, αν ο Βαρουφάκης φοράει δερμάτινο σακάκι ή όχι. Αν είναι έτσι τότε μπορούμε και μεις να κάνουμε αγώνα σε επίπεδο συμβόλων.

FAZ: Γιατί καλέσατε τον τότε καθηγητή Βαρουφάκη;

Στρέκο Χόρβατ: Η εμφάνισή του, που τώρα έγινε γνωστή, αφορούσε μια παρουσίαση βιβλίου. Θεωρήσαμε ότι το βιβλίο του “Ο Παγκόσμιος Μινώταυρος” είναι σημαντικό. Έκανε μάλιστα και μια εισαγωγική διάλεξη, η οποία δημοσιεύτηκε αργότερα και στον αγγλικό "Guardian“. Όλα αυτά όμως συνέβησαν πριν γίνει ο Βαρουφάκης υπουργός. (Πηγή: faz.net)

Γ. Βαρουφάκης: "Ενδιαφέρεται κανείς για την αλήθεια;"

Σε tweet του σήμερα, Τρίτη, ο υπουργός Οικονομικών αναφέρει "ενδιαφέρεται κανείς για την αλήθεια; Εδώ ο απολογισμός του διοργανωτή του Συνεδρίου του 2013", παραπέμποντας στη συνέντευξη του Στρέκο Χόρβατ στη FAZ. 

Επιπλέον, ο Γ. Βαρουφάκης παραπέμπει και σε βίντεο με ολόκληρη την ομιλία που είχε πραγματοποιήσει:

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)