to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Αγκιστρώθηκε στον κομήτη το Philae - Οι πρώτες εικόνες που έστειλε (βίντεο - φωτ.)

To Philae αποκολλήθηκε από το διαστημικό σκάφος Rosetta χτες και, μετά από κάθοδο επτά ωρών, η ESA επιβεβαίωσε ότι προσεδαφίστηκε στην επιφάνεια του κομήτη λίγα λεπτά μετά τις 18:00 (ώρα Ελλάδας)


Το hashtag στο twitter: #CometLanding και στο https://twitter.com/Philae2014

Αίσιο τέλος είχε το θρίλερ με το ρομποτικό όχημα Philae, το οποίο, σύμφωνα με το BBC και όπως υποστηρίζουν επιστήμονες, έχει πλέον αγκιστρωθεί στην επιφάνεια του κινούμενου κομήτη.

Προς το παρόν το ρομπότ στέλνει τις πρώτες εικόνες και ξεκινά τις αναλύσεις του εδάφους για να δώσει απαντήσεις στα μεγάλα ερωτήματα για τη δημιουργία του διαστήματος αφού οι κομήτες είναι ουσιαστικά τα «σκουπίδια» του ηλιακού συστήματος. Οπως αναφέρει το Εθνος, προκειμένου να αντιληφθεί κανείς τη δυσκολία του εγχειρήματος, αρκεί να αναλογιστεί ότι ο κομήτης «67P» πάνω στον οποίο επιχείρησε να προσεδαφιστεί το «Philae» απέχει περίπου 510 εκατομμύρια χλμ. από τον πλανήτη Γη. Εχει διάμετρο τέσσερα χλμ., κινείται με ταχύτητα 135.000 χλμ./ώρα και η θερμοκρασία στην επιφάνειά του είναι μείον 70°C. Είναι κατάλοιπο από τον σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος, με ηλικία περίπου 4,6 δισ. ετών, και ίσως να μας βοηθήσει να μάθουμε περισσότερα για τον... εαυτό μας ρίχνοντας φως στα άδυτα του σχηματισμού της ίδιας της Γης.

Ο λόγος για ένα όχημα με μέγεθος μικρού ψυγείου και βάρος περίπου 100 κιλών, εξοπλισμένο με κάμερες, υπερσύγχρονα όργανα μέτρησης, τρυπάνια και ποικίλους αισθητήρες. Ειδικά οι τρεις επόμενες ημέρες θεωρούνται κρίσιμες για τη συλλογή πολύτιμου υλικού, χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι το «Philae» μετά θα σταματήσει τη δουλειά. Εφοδιασμένο με ηλιακές μπαταρίες, το ρομποτικό σκάφος έχει αποστολή να πραγματοποιήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες πειράματα πάνω στα δεδομένα που συνέλεξε και να στείλει αναλύσεις στη Γη μέσω του μητρικού σκάφους «Rosetta», που εξακολουθεί να βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον κομήτη και λειτουργεί ως αναμεταδότης.

Δείτε μερικές από τις πρώτες εικόνες που έστειλε το ρομπότ:

Το βίντεο της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA) με τους πανηγυρισμούς για την προσεδάφιση:

Αναλυτικά:

 

Έπειτα από μια δεκαετή Οδύσσεια στο Διάστημα, η ευρωπαϊκή αποστολή Rosetta έγινε η πρώτη που καταφέρνει να αγγίξει έναν κομήτη, ένα αρχέγονο παγάκι από τη γέννηση του Ηλιακού Συστήματος.

To σκάφος της ευρωπαϊκής διαστημικής υπηρεσίας ESA, το οποίο κινείται σε τροχιά γύρω από τον κομήτη 67P από τον Αύγουστο, κορύφωσε την αποστολή απελευθερώνοντας το ρομπότ Philae (προφέρεται «Φίλαι») το πρωί της Τετάρτης.

Το σήμα που επιβεβαίωσε την επιτυχημένη προσεδάφιση της συσκευής έφτασε επτά ώρες αργότερα, λίγο μετά τις 6 το απόγευμα ώρα Ελλάδας. Το Κέντρο Ελέγχου της ESA, στο Ντάρμσταντ της Γερμανίας, πανηγύρισε για την ιστορική επιτυχία. 

Embedded image permalink

Ο κομήτης από απόσταση 3 χλμ.

Υπάρχει ωστόσο μια μικρή ανησυχία, καθώς το Philae απέτυχε να ενεργοποιήσει τα δύο άγκιστρα που θα το συγκρατούσαν σταθερό στην επιφάνεια. Έχει όμως βυθιστεί σε βάθος 4 εκατοστών, μέσα σε κάποιο σχετικά μαλακό υλικό, και παραμένει σταθερό και υγιές.

«Είμαι στην επιφάνεια, αλλά τα άγκιστρά μου δεν άνοιξαν. Η ομάδα που με υποστηρίζει δουλεύει σκληρά για να μάθουμε το γιατί» - το tweet από την ομάδα που υποστηρίζει το Phiale

Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι άνθρωποι της ESA, «μπορεί να μην προσεδαφιστήκαμε μία, αλλά δύο φορές»!

Λόγω της απόστασης των 510 εκατομμυρίων χιλιομέτρων που χωρίζουν τον κομήτη 67P από τη Γη, ό,τι συμβαίνει στην αποστολή γίνεται γνωστό με καθυστέρηση μισής ώρας.

Σύνδεσμος ενσωματωμένης εικόνας

 Λόγω της απόστασης των 510 εκατομμυρίων χιλιομέτρων που χωρίζουν τον κομήτη 67P από τη Γη, οι επικοινωνίες καθυστερούν μισή ώρα.

Scientists and mission control workers check their monitors at the European Space Agency's (ESA) main control room in Darmstadt, August 6, 2014.   REUTERS-Kai Pfaffenbach

Ένα βίντεο-ανασκόπηση των σημερινών γεγονότων:

Φιλαί και Ροζέτα

Το Philae, το οποίο έχει μέγεθος πλυντηρίου και βάρος 110 κιλά, παίρνει το όνομα του νησιού Φιλαί στο Νείλο. Εκεί βρέθηκε ένας οβελίσκος που, μαζί με τη διάσημη Στήλη της Ροζέτας, επέτρεψε την αποκρυπρογράφηση των αιγυπτιακών ιερογλυφικών.

Το ρομπότ θα μπορούσε τώρα να βοηθήσει στην αποκρυπτογράφηση των κομητών.

Το μητρικό σκάφος Rosetta λειτουργεί ως αναμεταδότης για την ραδιοεπαφή του ρομπότ με τη Γη.

Μετά την αποδέσμευσή της, η συσκευή δεν είχε τρόπο να αλλάξει πορεία -ουσιαστικά εκτέλεσε μια αργή ελεύθερη πτώση υπό την επήρρεια του ασθενούς βαρυτικού πεδίου του κομήτη.

Όμως το έδαφος στην περιοχή προσεδάφισης είναι ανώμαλο, και το ρομπότ κινδύνευσε να χτυπήσει σε αιχμηρά βράχια, να κατρακυλήσει σε πλαγιά ή να χαθεί σε χαράδρα. Προφανώς όμως κατάφερε να ακουμπήσει την επιφάνεια χωρίς να αναπηδήσει, και αγκιστρώθηκε στο έδαφος με βίδες και δύο καμάκια.

Πού βρίσκεται ακριβώς ο κομήτης αυτή τη στιγμή - 510 εκατ. χιλιόμετρα μακριά

Βλάβη παρουσίασε όμως ο προωστήρας που υπάρχει στην κορυφή της συσκευής και θα ενεργοποιούνταν κατά την πρώτη επαφή για να τη σπρώχνει από πίσω μέχρι να μπορέσει να στερεωθεί.

«Είμαστε αισιόδοξοι ότι, παρά το ρίσκο, έχουμε ακόμα μια πιθανότητα επιτυχίας της τάξης του 75%, όπως το υπολογίζαμε και πριν» είχε πει νωρίτερα στους δημοσιογράφους από το Ντάρμσταντ ο Φρεντ Γιάνσεν, μάνατζερ της αποστολής.

Κατά τη διάρκεια της καθόδου το Philae επρόκειτο να μεταδώσει εικόνες του σημείου προσεδάφισης καθώς πλησιάσει το έδαφος καθώς και μια πανοραμική εικόνα από επτά κάμερες τοποθετημένες γύρω από την κορυφή του.

A European Space Agency (ESA) handout photo taken November 12, 2014 by Rosetta's OSIRIS narrow-angle camera shows the Philae lander after separation.  REUTERS-ESA-Rosetta-MPS for OSIRIS Team MPS-UPD-LAM-IAA-SSO-INTA-UPM-DASP-IDA-Handout via Reuters ATTENTION  EDITORS - NO ARCHIVES. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. NO SALES

Το Philae καθ'οδόν προς τον κομήτη, όπως το φωτογράφισαν οι κάμερες του Rosetta

Κατασκευασμένο από μια ευρωπαϊκή κοινοπραξία, με επικεφαλής τη γερμανική διαστημική υπηρεσία DLR, το Philae φέρει εννέα όργανα, καθώς και ένα τρυπάνι που μπορεί  να φτάσει σε βάθος 20 εκατοστών για τη συλλογή δειγμάτων.

Τα όργανα θα μετρήσουν την πυκνότητα και τις θερμικές ιδιότητες της επιφάνειας, θα αναζητήσουν περίπλοκα οργανικά μόρια, και θα εξετάσουν την αλληλεπίδραση του κομήτη με τον λεγόμενο ηλιακό άνεμο -ένα συνεχές ρεύμα σωματιδίων που πηγάζουν από τον Ήλιο.

 

Το ταξίδι του Rosetta από το 2004 ως σήμερα

Πληροφορίες: bbc.com, in.gr, reuters.com

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)