to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

18:03 | 24.06.2015

Κοινωνία

Ευρεία σύσκεψη για την δημιουργία Κέντρου Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας στον Πειραιά

Μετά από πρόσκληση των Αντιπεριφερειαρχών Πειραιά Γιώργου Γαβρίλη και Κοινωνικής Πολιτικής Κατερίνας Θανοπούλου ενώ συμμετείχε και αντιπροσωπεία του ΟΚΑΝΑ


Στην σύσκεψη, που έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Πειραιά, συμμετείχαν ο Δήμαρχος Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, οι Αντιδήμαρχοι Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη Μ. Πανίδου, Κορυδαλλού Λαμ. Μάνου και Κερατσινίου- Δραπετσώνας Στ. Συράκου και Γ. Περδίκη. Ο Δήμος Πειραιά εκπροσωπήθηκε από την κ. Αγ. Σεληνίδου, η οποία εκπροσώπησε και τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Πειραιά , ενώ συμμετείχε αντιπροσωπεία του ΟΚΑΝΑ με επικεφαλής τον Πρόεδρο Ευαγ. Καφετζόπουλο, την Υπεύθυνη του τομέα Πρόληψης Ν. Γεωργαλά, τον Προιστάμενο της Νομικής  Υπηρεσίας  κ. Παναγόπουλο και την συνεργάτη του Προέδρου κ. Ευγ. Σταθακοπούλου.

Επίσης παρέστησαν οι εκπρόσωποι του Πανελλαδικού Σωματείου Εργαζομένων στα Κέντρα Πρόληψης Ν. Λάιος, Αλ. Σταθακιός, Σπ Σασάνης και Π. Λυμπέρη. 
 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης υπογράμμισε ότι  ο βασικός ρόλος του Κέντρου Πρόληψης είναι συμβουλευτικός και ενημερωτικός, με παρεμβάσεις στις τοπικές κοινωνίες, σχετικά με:

·         Την αιτιολογία της εμφάνισης εξαρτήσεων (σε ναρκωτικά, αλκοόλ, τυχερά παίγνια κ.ο.κ.) και γενικότερα των ψυχοκοινωνικών προβλημάτων.

·         Τις προληπτικές δράσεις, που εφαρμόζει για την εκπαίδευση και την υποστήριξη των γονέων, την ευαισθητοποίηση σε θέματα πρόληψης των εκπαιδευτικών και ειδικών ομάδων πληθυσμού (π.χ. αστυνομικοί, ιερείς, επαγγελματίες υγείας κ.α.), οι οποίες έρχονται σε επαφή με τους νέους μέσω των επαγγελματικών τους ρόλων.

Η Αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πολιτικής Κ.  Θανοπούλου δήλωσε την πρόθεση της περιφέρειας να τεθεί σε προτεραιότητα η πρόληψη των εξαρτήσεων σε όλη την Αττική. Ως εκ τούτου η ίδρυση Κέντρων Πρόληψης σε περιοχές που υπολείπονται αναλόγων δομών με πρώτη την Π.Ε. Πειραιά, όπου δεν έχει υπάρχει κανένα Κέντρο Πρόληψης, κρίνεται ως επείγουσα και αναγκαία.

Ο πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Ευγ. Καφετζόπουλος δήλωσε την πρόθεση του Οργανισμού να βοηθήσει να «στηθεί» γρήγορα το κέντρο, καθώς υπάρχουν ανάλογα κονδύλια στην κεντρική προγραμματική σύμβαση που διέπει την χρηματοδότηση των Κέντρων Πρόληψης από κεντρικούς κρατικούς πόρους . Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει μια καταρχήν συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας  για την ίδρυση του Κέντρου. Έγινε από το κλιμάκιο του ΟΚΑΝΑ  αναλυτική ενημέρωση για τα βήματα που απαιτούνται μέχρι να αρχίσει το Κέντρο Πρόληψης να λειτουργεί, τα οποία δεν θα είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Οι εκπρόσωποι των Δήμων εκφράστηκαν θετικά για το εγχείρημα ζητώντας, πάντως,  συμπληρωματικά στοιχεία για την προγραμματική συμφωνία, που θα υπογραφεί για τη σύστασή τους ανάμεσα στον ΟΚΑΝΑ και τους συμμετέχοντες φορείς (Περιφέρεια, Δήμοι, άλλοι Δημόσιοι και Μη Κερδοσκοπικοί Κοινωνικοί φορείς) για την ίδρυση του Κέντρου Πρόληψης.

Οι εκπρόσωποι του ΟΚΑΝΑ επισήμαναν ότι θα συναφθεί διμερής πενταετής σύμβαση ανάμεσα στους Τοπικούς Φορείς και τον Οργανισμό, η οποία θα βασιστεί σε σχετική νομοθεσία που περιλαμβάνεται στον Κώδικα Νόμων για την αντιμετώπιση των Ναρκωτικών καθώς και σε σχετική Κεντρική Προγραμματική Σύμβαση στα υπουργεία Υγείας και Εσωτερικών, την ΚΕΔΕ και τον ΟΚΑΝΑ, όπως  απορρέει από την νομοθεσία.

Αναφέρθηκε επίσης ότι υπάρχουν πολλά αιτήματα σχετικά με δράσεις Πρόληψης στην Περιοχή, που προς το παρόν καλύπτονται μερικώς από όμορα Κέντρα Πρόληψης.

Οι εκπρόσωποι του Σωματείου εξήγησαν την καθημερινή δραστηριότητα ενός Κέντρου Πρόληψης και τη σημασία που έχει στην εποχή της ανθρωπιστικής κρίσης να πυκνώσουν οι δράσεις Πρόληψης στην Αττική.

Μετά από αυτή την πρώτη συνάντηση και την ομοθυμία που εκφράστηκε στον στόχο της Πρόληψης των Εξαρτήσεων, Ο ΟΚΑΝΑ, η Περιφέρεια Αττικής και οι Δήμοι της Περιοχής που θα θελήσουν να συμμετάσχουν στο εγχείρημα προχωρούν δυνατά στις διαδικασίες για την ίδρυση του Κ.Π.

   

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)