to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:59 | 21.11.2014

Οικονομία

Ευκλ. Τσακαλώτος: «Πιστός στους μνημονιακούς στόχους ο προϋπολογισμός του 2015 - Συρρικώνεται κι άλλο το κοινωνικό κράτος»

«Η λογική του Μνημονίου συνεχίζεται (...) Το μόνο που δεν αμφισβητείται από κυβέρνηση-Τρόικα είναι η αναγκαιότητα μια πτωχευμένη χώρα να συνεχίσει να μεταφέρει πόρους στις πλουσιότερες», αναφέρει σε δήλωσή του ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, βουλευτής Β’ Αθήνας και υπεύθυνος ΕΕΚΕ Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με τον Κρατικό Προϋπολογισμό 2015


Ολόκληρη η δήλωση του Ευκλ. Τσακαλώτου:

Στον Κρατικό Προϋπολογισμό που κατέθεσε σήμερα ο κ. Χαρδούβελης, ο Υπουργός Οικονομικών δείχνει μια αξιοθαύμαστη «συνέπεια». Ακριβώς όπως δεν ήθελε να επιτραπεί στη Γαλλία μια δημοσιονομική χαλάρωση, έτσι δεν σκέφτηκε ότι μια ανάλογη χαλάρωση θα βοηθούσε και την ελληνική περίπτωση.

Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2015 δεν μένει πιστός μόνο στους Μνημονιακούς στόχους (αφού προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ) αλλά και στο κοινωνικό μοντέλο που προωθείται με το Μεσοπρόθεσμο. Συγκεκριμένα:

- Οι δημόσιες επενδύσεις θα μειωθούν κατά €400 εκατ. σε σχέση με φέτος

- Συνεχίζεται, όπως κάθε χρόνο, η περικοπή των δαπανών για κοινωνική ασφάλιση και περίθαλψη.

- Συρρικνώνεται ακόμα περισσότερο το κοινωνικό κράτος, αφού οι δαπάνες των Υπουργείων Παιδείας, Υγείας και Εργασίας θα μειωθούν κατά πάνω από €1,1 δις σε σχέση με φέτος.

Το γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία βιώνει μια ανθρωπιστική κρίση, με παραβίαση πολλών ευρωπαϊκών κεκτημένων για τα ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα, δεν φαίνεται να «ιδρώνει το αυτί» ούτε της μιας ούτε της άλλης πλευράς της διαπραγμάτευσης.

Η λογική του Μνημονίου συνεχίζεται και το μόνο που μένει να μάθουμε είναι οι προτιθέμενοι χρόνοι εφαρμογής της και οι νέες δικλείδες συμμόρφωσης που τελικά θα συμφωνηθούν. Το μόνο που δεν αμφισβητείται από κυβέρνηση-Τρόικα είναι η αναγκαιότητα μια πτωχευμένη χώρα να συνεχίσει να μεταφέρει πόρους στις πλουσιότερες.  

* * *

Διαβάστε ακόμα:

 
Γκ. Χαρδούβελης: «Η Τρόικα πιέζει με τον προϋπολογισμό - Μπορεί να συζητάμε και έξι μήνες»
 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)