to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

2:22 | 15.08.2015

Πολιτική

Ευκλ. Τσακαλώτος: Μία συμφωνία είναι τόσο καλή όσο κανείς επωφελείται από αυτή

Δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, μετά το Eurogroup της 14ης Αυγούστου


Μετά από έξι μήνες πολύ δύσκολων διαπραγματεύσεων με πολλές διακυμάνσεις, έχουμε μία συμφωνία. Για αυτή τη συμφωνία έχουν εργαστεί σκληρά πολλοί άνθρωποι. Θέλω να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου τους ανθρώπους στην Ελλάδα, τα τεχνικά κλιμάκια, τους συμβούλους  όπως επίσης και τους θεσμούς. Πολλοί ευρωπαίοι έχουν εργαστεί για αυτή τη συμφωνία είτε εκπροσωπώντας την χώρα τους είτε μέσα στους ίδιους τους θεσμούς. Με αυτή τη συμφωνία, ελπίζουμε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει μπροστά. Θα προχωρήσει με την έννοια ότι στο εξής, το χρηματοπιστωτικό  σύστημα θα γίνει κατά πολύ σταθερότερο. Υπάρχει η υπόσχεση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο οι καταθέσεις και χωρίς οι καταθέτες να έχουν καμία ανησυχία. Έτσι θα ξεκινήσει πολύ σύντομα  η διαδικασία αντιστροφής των αρνητικών επιπτώσεων των capital controls , οι τράπεζες θα επιστρέψουν στο σημείο όπου ήταν πριν και –ελπίζω- σε μια πολύ πιο στέρεα βάση.

Ποτέ δεν αποκρύψαμε το γεγονός ότι αυτή η συμφωνία έχει ευκαιρίες. Δίνει την ευκαιρία στον ελληνικό λαό να μεταρρυθμίσει τον δημόσιο τομέα, να αντιμετωπίσει τα ζητήματα της διαφθοράς, της φοροδιαφυγής καθώς και μια σειρά από πολύ σημαντικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ταυτόχρονα, είναι μια συμφωνία που έχει και αρκετά προβλήματα για πολλές κοινωνικές ομάδες. Το πώς θα αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα εξαρτάται από το πώς η κυβέρνηση θα παρουσιάσει προτάσεις για την οικονομία στο σύνολό της, τις οποίες οι θεσμοί είναι διατεθειμένοι να ακούσουν - θα υπάρξει ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιασθεί το Μάρτιο του 2016. Παράλληλα και πολύ πριν από αυτό, θα υπάρξει για παράδειγμα σχεδιασμός για την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα (για τους αγρότες). 

Τελικά, το πόσο καλή είναι μία συμφωνία εξαρτάται από το πώς η ελληνική κοινωνία, το κράτος, η οικονομία και οι οικονομικοί και κοινωνικοί δρώντες θα ανταποκριθούν σε αυτή. Μία συμφωνία είναι τόσο καλή όσο κανείς επωφελείται από αυτή. Ας ελπίσουμε ότι ο ελληνικός λαός θα είναι σε θέση να επωφεληθεί κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο από αυτή τη συμφωνία, από τις μεταρρυθμίσεις και τη δυνατότητα να προχωρήσει σε αυτές, ώστε να μετριαστούν οι αρνητικές συνέπειες οι οποίες σίγουρα υπάρχουν μέσα στη συμφωνία.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)