to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:56 | 12.01.2018

Διεθνή

«Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε»: Οι Νορβηγοί αρνούνται να μεταναστεύσουν στις ΗΠΑ παρά την πρόσκληση Τραμπ

Πολλοί Νορβηγοί απέρριψαν την πρόταση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος φέρεται να δήλωσε ότι θα ήταν πιο καλοδεχούμενοι μετανάστες στις ΗΠΑ σε σύγκριση με ανθρώπους από "χώρες απόπατους" όπως η Αϊτή και οι αφρικανικές χώρες.


Η Νορβηγία, μια από τις πλουσιότερες χώρες παγκοσμίως όσον αφορά το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, ανακηρύχθηκε πέρσι η ευτυχέστερη του πλανήτη. Είναι άλλωστε γνωστή για το κράτος πρόνοιας που καλύπτει τους κατοίκους από τη γέννηση μέχρι τον τάφο και χρηματοδοτείται εν μέρει από τα έσοδα από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε στη Νορβηγία ενώ έκανε υποτιμητικά σχόλια για κάποιες άλλες χώρες, σε μια συζήτηση με Αμερικανούς γερουσιαστές με θέμα τη μετανάστευση, σύμφωνα με δύο πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν. Σύμφωνα με μία από αυτές τις πηγές, ο Αμερικανός πρόεδρος αναρωτήθηκε: "Τι τους θέλουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους από την Αφρική εδώ; Αυτές είναι χώρες απόπατοι... Θα έπρεπε να έχουμε περισσότερους από τη Νορβηγία".

Με μια ανάρτησή του στο Twitter λίγες ώρες αργότερα, αρνήθηκε ότι χρησιμοποίησε τέτοια γλώσσα και ότι εκφράστηκε υποτιμητικά για τους Αϊτινούς.

"Εκ μέρους της Νορβηγίας: Ευχαριστούμε, δεν θα πάρουμε" απάντησε, επίσης στο Twitter, ο Τόρμγερν Σέτρε, ένας πολιτικός που εκπροσωπεί το Συντηρητικό Κόμμα σε μια κοινότητα κοντά στο Όσλο.

Άλλοι χαρακτήρισαν τις εκφράσεις του Τραμπ "ανάρμοστες" ή "ρατσιστικές".

"Δεν ερχόμαστε. Χαιρετισμούς από τη Νορβηγία", έγραψε μια γυναίκα.

Μολονότι εκατοντάδες χιλιάδες Νορβηγοί μετανάστευσαν στις ΗΠΑ τον 19ο αιώνα, πλέον δεν δείχνουν διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους. Το 2016 μόλις 502 άτομα (σε συνολικό πληθυσμό 5,3 εκατομμυρίων) αποφάσισαν να εγκατασταθούν στις ΗΠΑ.

Η αναφορά του Τραμπ στη Νορβηγία μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι την Τετάρτη η πρωθυπουργός της χώρας Έρνα Σόλμπεργκ επισκέφθηκε τον Λευκό Οίκο και ο πρόεδρος Τραμπ επαίνεσε τη χώρα για το εμπορικό ισοζύγιό της με τις ΗΠΑ και για το γεγονός ότι αγοράζει αμερικανικό στρατιωτικό εξοπλισμό.

Ο Κρίστιαν Κρίστενσεν, Αμερικανός καθηγητής δημοσιογραφίας στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης, στη γειτονική Σουηδία, έγραψε ειρωνικά στο Twitter: "Ασφαλώς οι άνθρωποι από τη Νορβηγία θα ήθελαν πολύ να μεταναστεύσουν σε μια χώρα όπου έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να τους πυροβολήσουν, να ζήσουν στη φτώχεια, να μην έχουν περίθαλψη επειδή είναι φτωχοί, να μην έχουν γονική άδεια μετ' αποδοχών (...) και να έχουν λιγότερες γυναίκες στην εξουσία".

Το γραφείο της πρωθυπουργού Σόλμπεργκ απέφυγε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τραμπ.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)