to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:07 | 25.03.2016

Οικονομία

Ευ. Τσακαλώτος: Το ΔΝΤ να βάλει νερό στο κρασί του

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος υπογραμμίζει πως το ΔΝΤ θα πρέπει να βάλει νερό στο κρασί του κατανοώντας πως η Ελλάδα είναι μία ευρωπαϊκή χώρα με κοινωνικά κεκτημένα


Να σεβαστούν τα κοινωνικά κεκτημένα μιας ευρωπαϊκής χώρας συστήνει στους τεχνοκράτες του ΔΝΤ ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Τα Νέα» τονίζοντας ότι στο Eurogroup της 22ας Απριλίου πρέπει να συζητηθεί το συνολικό πακέτο: αξιολόγηση και χρέος (παρακάτω ολόκληρη η συνέντευξη).

Άλλωστε, την ενημέρωση αυτήν, ότι δηλαδή θα συζητηθεί τον Απρίλη το χρέος, σημειώνει ο υπουργός, έκανε προς τους υπουργούς Οικονομικών ο ίδιος ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. Εκτιμά ότι η πρώτη αξιολόγηση θα κλείσει σύντομα διότι έχει αλλάξει το κλίμα «σε σχέση με το καλοκαίρι και πιο πολλοί παίκτες ψάχνουν να βρεθούν λύσεις παρά να βάλουν εμπόδια».

Ωστόσο αντικρούει την άποψη ότι κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το αίσιο τέλος της αξιολόγησης, «όταν την ίδια στιγμή εξελίσσονται συγκρούσεις που αφορούν την μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων». Αποδέχεται ως μέρος του προβλήματος τη μάχη ενάντια στη λιτότητα και τις ανισότητες προσθέτοντας ότι «η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από την ειρήνη, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη».

Ο κ. Τσακαλώτος, καταλογίζει σε ορισμένα μέλη του ΔΝΤ απουσία «μέριμνας για κοινωνική δικαιοσύνη και κατανόησης για τη διπλή κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα όταν ζητούν μεγάλο μέρος της αναπροσαρμογής του φόρου εισοδήματος να έρθει μέσα από τη μείωση του αφορολόγητου». Αναγνωρίζει την έλλειψη ταυτόσημης άποψης στο ΔΝΤ «όπως και σε άλλους θεσμούς», όπως σημειώνει και απορρίπτει την πιθανότητα ρήξης με το ΔΝΤ. Αναφορικά με την ανατροπή των κεκτημένων που επιχειρείται, ο υπουργός συνιστά στο ΔΝΤ να «βάλει νερό στο κρασί του», επισημαίνοντας ότι «οι εργασιακές σχέσεις είναι μια από αυτές τις κατακτήσεις και δεν είναι δυνατόν μια ευρωπαϊκή χώρα να στοχεύει στο χειρότερο καθεστώς συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Αναφέρεται στη σθεναρή στάση της κυβέρνησης να μην περικοπούν οι κύριες συντάξεις και στην αναγκαιότητα επίσπευσης του κλεισίματος της αξιολόγησης και δηλώνει: «Η πρόταση μας που φαίνεται να κερδίζει έδαφος είναι άκρως προοδευτική. Δεν επιβαρύνει καθόλου τους φτωχούς και τα μεσαία στρώματα θα έχουν ελαφρύνσεις» (πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ).

Μήνυμα και μέσω της Εφημερίδας των Συντακτών:

Με αποκλειστική δήλωσή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» ο υπουργός Οικονομικών στέλνει μήνυμα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αλλά και σε μέλη του Εurogroup (βλέπε Βερολίνο) ότι οι θυσίες της Αθήνας έχουν όρια και κόκκινες γραμμές.

«Το ΔΝΤ πρέπει να καταλάβει ότι, εκτός από την ελάφρυνση του χρέους, πρέπει να υπάρχει μια κοινωνία όρθια για να απολαμβάνει το όφελος από τη μείωση του χρέους. Και κάποια μέλη του Eurogroup πρέπει να καταλάβουν ότι δεν μπορούν να έχουν και λύση και το ΔΝΤ μέσα, χωρίς να δίνουν όμως κάτι για το χρέος. Οπως έλεγαν οι αρχαίοι, η αυτογνωσία είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για τη λύση των προβλημάτων», λέει ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Στα «μαχαίρια»

Η συμπεριφορά του ΔΝΤ είναι τέτοια που δεν έχει μπερδέψει μόνο την Αθήνα αλλά και τις Βρυξέλλες αφού έχει φτάσει σε ένα σημείο που ούτε το ίδιο «γνωρίζει τι ακριβώς θέλει να κάνει»: να φύγει ή να μείνει;

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του γενικού γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτικής, Φραγκίσκου Κουτεντάκη, που παραλλήλισε το ΔΝΤ με τον σεξπιρικό χαρακτήρα του τοκογλύφου Σάιλοκ στον «Εμπορο της Βενετίας» (στο έργο, ο όρος που είχε βάλει ο Σάιλοκ για να δώσει το δάνειο, ήταν μια λίβρα σάρκας από οποιοδήποτε μέρος του σώματος). «Αυτή τη συμπεριφορά ακολουθεί σήμερα το ΔΝΤ με τις δόσεις, τις οποίες εκταμιεύει με το σταγονόμετρο» είπε ο κ. Κουτεντάκης, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα καυστικός για τις συνεχείς ενστάσεις που προβάλλει η ομάδα τεχνοκρατών του Ταμείου σε στοιχεία που αφορούν τη δημοσιονομική πορεία του προϋπολογισμού.

«Αμφισβητούν συνεχώς τα στοιχεία μας χωρίς να μας εξηγούν πώς υπολογίζουν τα δικά τους» είπε ο κ. Κουτεντάκης, δίνοντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό που συνέβη με τον προϋπολογισμό του 2015. Ενώ η ελληνική πλευρά παρέθεσε στοιχεία που οδηγούν τον περσινό προϋπολογισμό σε πρωτογενές πλεόνασμα 0,2% του ΑΕΠ, ενδεχομένως και μεγαλύτερο (οι οριστικές ανακοινώσεις αναμένονται στις 21 Απριλίου από τη Eurostat), το ΔΝΤ επιμένει ότι ο προϋπολογισμός του 2015 έκλεισε με πρωτογενές έλλειμμα 0,6% του ΑΕΠ, χωρίς να τεκμηριώνει αυτές τις εκτιμήσεις.

Ολόκληρη η συνέντευξη του Ευ. Τσακαλώτου στα «Νέα»:

*Κατηγορείτε σχεδόν ανοιχτά το ΔΝΤ ότι με τις απαιτήσεις λιτότητας υπονομεύει την διαπραγμάτευση. Προσωπικά έχετε εμπλακεί σε έντονα φραστικά επεισόδια με την εκπρόσωπο του Ταμείου κ. Βελκουλέσκου . Η ένταση στις σχέσεις με το ΔΝΤ δεν ενέχει και το στοιχείο της ρήξης συνολικά με τους δανειστές;

--Το ΔΝΤ, όπως και οι άλλοι θεσμοί, δεν έχουν μια ταυτόσημη άποψη. Υπάρχει το ΔΝΤ της Lagarde που μιλάει για τη δίκαιη ανάπτυξη (inclusive development – δηλαδή που δεν αφήνει κανέναν πίσω), και υπάρχει το ΔΝΤ των τεχνοκρατών που είναι κολλημένοι (προφανώς όχι όλοι) στα οικονομικά ιδεολογήματα της δεκαετίας του ογδόντα. Το να ζητάς μεγάλο μέρος της αναπροσαρμογής του φόρου εισοδήματος να έρθει μέσα από τη μείωση του αφορολογήτου φαίνεται σαν να μην έχεις καμία μέριμνα για την κοινωνική δικαιοσύνη, ούτε, βέβαια, κατανόηση για την διπλή κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας.

Στιγμές έντασης υπάρχουν σε κάθε διαπραγμάτευση, αλλά πάντα ελπίζει κανείς ότι η λογική θα επικρατήσει. Αλλά από πουθενά δεν προκύπτει μια συνολική ρήξη – κάθε άλλο θα έλεγα.

*Θα θέλατε να δείτε το ΔΝΤ να αποχωρεί από το ελληνικό πρόγραμμα; Είναι αυτό κάτι εφικτό;

--Η θέση μας είναι καθαρή. Το ΔΝΤ μπορεί να συμμετέχει αν αναγνωρίσει ότι η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα σε μια Ε.Ε. με κοινωνικά κεκτημένα. Οι εργασιακές σχέσεις είναι μια από αυτές τις κατακτήσεις. Και δεν είναι δυνατόν μια ευρωπαϊκή χώρα να στοχεύει στο χειρότερο καθεστώς συλλογικών διαπραγματεύσεων. Με λίγα λόγια πρέπει και το ΔΝΤ να βάλει λίγο νερό στο κρασί του.

Από την άλλη μεριά δεν είναι το ΔΝΤ μόνο που δημιουργεί πρόβλημα. Δεν είναι δυνατό κάποια κράτη μέλη να ισχυρίζονται συγχρόνως ότι 1) είναι ανάγκη να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, 2) χρειάζεται η συμμετοχή του ΔΝΤ και 3) δεν είναι η ώρα για μια σοβαρή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Από τη μια, λοιπόν, το ΔΝΤ δεν μπαίνει στο παιχνίδι χωρίς μια λύση για το χρέος, από την άλλη, αυτή η λύση αποτελεί συστατικό στοιχείο της μετατροπής του φαύλου κύκλου που αντιμετωπίζουμε, σε ενάρετο.

*Ως κυβέρνηση επιμένετε στην γραμμή πως δεν θα περικοπούν κύριες συντάξεις;

--Ναι.

*Φαίνεται όμως πως θα κάνετε κάποιες «θυσίες» στις επικουρικές και το αφορολόγητο για να κλείσει η αξιολόγηση. Μπορείτε να μας εξειδικεύσετε τις επερχόμενες αλλαγές;

--Ο κόσμος ξέρει ότι υπήρχαν τα τελευταία χρόνια πολλές «θυσίες» αλλά ο καταμερισμός ήταν, συγχρόνως, κάθε άλλο από δίκαιος. Για αυτό η δική μας μέριμνα είναι η δικαιοσύνη, η ταξική μεροληψία, αυτό δηλαδή που ο κ. Μητσοτάκης, υιοθετώντας τη ρητορική των ρεπουμπλικάνων των ΗΠΑ, αποκαλεί ταξικό πόλεμο. Η πρόταση μας, που φαίνεται να κερδίζει έδαφος, είναι άκρως προοδευτική. Δεν επιβαρύνει καθόλου τους πιο φτωχούς, ενώ τα μεσαία στρώματα (εισόδημα από 28.000-43.000), ιδιαίτερα αυτά που επιμένουν να παρακολουθούν τα δελτία των οκτώ και εννιά, θα διαπιστώσουν ότι θα έχουν ελαφρύνσεις. Το ίδιο ισχύει για τους επαγγελματίες, τους νέους επιστήμονες, τα «μπλοκάκια», τις ατομικές επιχειρήσεις με εισόδημα κάτω των 32.000. Την ίδια λογική έχουμε και στις συντάξεις.

*Κύριε Τσακαλώτο εσείς που έχετε γνώση των επερχόμενων μέτρων αλλά και των ισορροπιών στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ πιστεύετε ότι σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα θα στηρίξει τα βαριά νομοθετήματα του προγράμματος;

--Είμαι βέβαιος ότι η Κοινοβουλευτική ομάδα και το κόμμα μας θα στηρίξουν τη συμφωνία και όχι για λόγους πειθαρχίας και κομματικού πατριωτισμού, αλλά γιατί αφενός θα είναι μια συμφωνία υπερασπίσιμη, στο βαθμό που θα τηρεί τα βασικά μας κριτήρια, εκείνα της κοινωνικής δικαιοσύνης και της υπεράσπισης των χαμηλότερων εισοδηματικών τάξεων, και αφετέρου γιατί η στρατηγική μας στη διαπραγμάτευση έχει συζητηθεί και συνομολογηθεί στο πλαίσιο του κόμματος και των επιτροπών της Κοινοβουλευτικής ομάδας.

*Υπάρχει περίπτωση η αξιολόγηση να σπάσει στα δύο όπως επιθυμεί η ελληνική πλευρά; Υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε τα μέτρα και να μην ανοίξει η συζήτηση για το χρέος;

--Στο Εurogroup της 22/4 θα πρέπει να συζητηθεί το συνολικό πακέτο: αξιολόγηση και χρέος. Ο Jeroen Dijsselbloem ανακοίνωσε στους οικονομικούς υπουργούς στο τελευταίο Eurogroup ότι θα πρέπει να είναι έτοιμοι για συζήτηση τον Απρίλιο για το χρέος. Αυτό είναι το σημαντικό. Η σειρά που θα ψηφίσουμε το πακέτο -και δεν έχουμε αποκλείσει μια σταδιακή διαδικασία- είναι δευτερεύον.

*Μέχρι πότε επαρκούν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας για να καταβάλλονται οι συντάξεις; Έχετε πει ως αν φτάσουμε Μάιο-Ιούνιο χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση καταστραφήκαμε…

--Η συμφωνία του καλοκαιριού προβλέπει την επαρκή χρηματοδότηση της χώρας. Συγχρόνως, όμως, ο χρόνος αποτελεί μέρος της στρατηγικής μας. Η καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης δεν αλλάζει το κλίμα εντός και εκτός Ελλάδας, σηματοδοτεί ότι δεν έχουμε ακόμα αλλάξει σελίδα. Με αυτόν τον τρόπο αργούν και οι επενδύσεις, αργεί η επιστροφή στην ανάπτυξη, δυσκολεύεται το παράλληλο πρόγραμμα της κυβέρνησης που και αυτό, με τη σειρά του, θα αλλάξει το κλίμα.

*Έχετε δηλώσει ότι το αίσιο τέλος της αξιολόγησης είναι η κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης, επιμένετε;

--Θα ήταν μονομέρεια και σχηματική πρόσληψη της πραγματικότητας να πιστεύεις ότι η μάχη ενάντια στη λιτότητα είναι η μητέρα των μαχών όταν την ίδια στιγμή εξελίσσονται συγκρούσεις που αφορούν την μοίρα εκατομμυρίων ανθρώπων. Πόλεμοι, γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί για την κυριαρχία, προσφυγικά και μεταναστευτικά ρεύματα, πυροδοτούν την πολιτική βία και την μισαλλοδοξία. Η λάθος συνταγή είναι οι εθνικοί εγωισμοί, τα κλειστά σύνορα, η αναστολή των διεθνών συμβάσεων για τα δικαιώματα του ανθρώπου, η αναστολή της δημοκρατίας και το κράτος έκτακτης ανάγκης. Η λύση δεν μπορεί να είναι άλλη από την ειρήνη, τη συνεργασία, την αλληλεγγύη. Σίγουρα μέρος της λύσης είναι η μάχη ενάντια στη λιτότητα, ενάντια στις ανισότητες, τη φτώχεια, τον κοινωνικό αποκλεισμό, τα αβίωτα προάστια στις μεγαλουπόλεις της Δύσης που πριμοδοτούν την πολιτική βία και απάνθρωπες ιδεολογίες.

*Κύριε υπουργέ, τι σας κάνει να πιστεύετε ότι η πρώτη αξιολόγηση θα κλείσει πριν από το Πάσχα των Ορθοδόξων δεδομένου ότι το κουαρτέτο αποχώρησε από την Αθήνα ενώ υπήρχε σημαντική προσέγγιση στο ασφαλιστικό και το φορολογικό και όχι στα κόκκινα δάνεια;

--Νομίζω ότι οι ανακοινώσεις και των τεσσάρων θεσμών έδωσαν μια πιο αισιόδοξη νότα από αυτό που οι πιο πολλοί περίμεναν. Αποκλίσεις υπάρχουν και, όπως στις πιο πολλές διαπραγματεύσεις, κανένας δεν είναι διατεθειμένος να ανοίξει όλα τα χαρτιά του πριν την τελική φάση. Παρόλα αυτά έχω την εντύπωση, ειδικά σε σχέση με το καλοκαίρι, πως πιο πολλοί παίκτες ψάχνουν να βρεθούν λύσεις παρά να βάλουν εμπόδια.-

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)