to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

23:39 | 03.06.2013

Διεθνή

«Εξομάλυνση» της κατάστασης στην Τουρκία βλέπει ο Ερντογάν από το μακρινό Μαρόκο

«Η κατάσταση ήδη εξομαλύνεται. Επιστρέφοντας από αυτήν την επίσκεψή μου στο Μαγκρέμπ τα προβλήματα θα ρυθμιστούν», είπε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά την επίσκεψή του στο Μαρόκο, ο τούρκος πρωθυπουργός.






Παράλληλα κατηγόρησε τους πολιτικούς αντιπάλους του ότι επιχειρούν να εκμεταλλευτούν τις διαδηλώσεις. «Στην αρχή, το πρόβλημα με τα δέντρα προκάλεσε τα γεγονότα. Όμως στη συνέχεια οι διαδηλωτές παρακινήθηκαν από ανθρώπους που δεν κέρδισαν στις εκλογές», σημείωσε.



Όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο Ερντογάν εμφανίστηκε αδιάλλακτος: «Δεν ξέρω τι είπε ο πρόεδρος, όμως για μένα η δημοκρατία προέρχεται από τις κάλπες».



Νωρίτερα, ο Γκιουλ είχε δηλώσει ότι «η δημοκρατία δεν σημαίνει μόνο να νικήσεις στις εκλογές» και χαρακτήρισε «απόλυτα φυσικό» να εκφράζουν διαφορετικές απόψεις οι ειρηνικοί διαδηλωτές.



Οι κινητοποιήσεις πάντως συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα. Το απόγευμα η αστυνομία επιχείρησε να διαλύσει με δακρυγόνα τους διαδηλωτές που είχαν συγκεντρωθεί στη συνοικία Μπεσίκτας, κοντά στο σημείο όπου βρίσκεται το πρωθυπουργικό γραφείο.



Την ίδια ώρα, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι κατευθύνονταν προς την πλατεία Ταξίμ, κρατώντας τουρκικές σημαίες και φωνάζοντας συνθήματα όπως «Ταγίπ παραιτήσου».

Στην Άγκυρα, στην πλατεία Κιζιλάι, όπου συγκεντρώνονται τις τελευταίες ημέρες οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, αστυνομικοί επενέβησαν για να διαλύσουν μια διαδήλωση μερικών εκατοντάδων ανθρώπων, κυρίως μαθητών και φοιτητών.

Νεκρός 20χρονος διαδηλωτής που χτυπήθηκε από ταξί

Ένας διαδηλωτής 20 ετών φέρεται να έχασε τη ζωή του στην Κωνσταντινούπολη όταν χτυπήθηκε από ταξί το οποίο κινήθηκε με ταχύτητα κατά ομάδας διαδηλωτών σε λεωφόρο της τουρκικής μεγαλούπολης, σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Τουρκίας.

Πρόκειται για τον πρώτο θάνατο ο οποίος σχετίζεται με τις αντικυβερνητικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη γειτονική χώρα.

Ο διαδηλωτής ονομάζεται Μεχμέτ Αϊβαλίτας και ο Χουσεΐν Ντεμιρντουζέν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ότι μαζί του τραυματίστηκαν άλλα τέσσερα άτομα, το ένα από αυτά σοβαρά.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο 20χρονος είχε χτυπηθεί την Κυριακή, ενώ ο Ιατρικός Σύλλογος της Τουρκίας κατέστησε υπεύθυνη για τον θάνατό του την τουρκική κυβέρνηση.

«Την ευθύνη φέρει η πολιτική εξουσία η οποία επιχειρεί να εμποδίσει βίαια τους ειρηνικούς διαδηλωτές, τους οποίους αποκαλεί πλιατσικολόγους, ενώ κάνει εμφυλιοπολεμικές εκκλήσεις με δηλώσεις της μορφής "κρατάμε με δυσκολία στα σπίτια του το 50%"», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του συλλόγου.

Στην ανακοίνωση προστίθεται ακόμη ότι «εάν συνεχιστεί η απάνθρωπη αυτή βία εναντίον των πολιτών οι οποίοι διαδηλώνουν ειρηνικά, ασκώντας τα δημοκρατικά τους δικαιώματα, φοβόμαστε ότι θα υπάρξουν και άλλες περιπτώσεις θανάτου, πράγμα για το οποίο την ευθύνη θα φέρει η κυβέρνηση».


Προειδοποιητική 48ωρη απεργία των δημοσίων υπαλλήλων

Προειδοποιητική 48ωρη απεργία για την Τρίτη και την Τετάρτη, 4 και 5 Ιουνίου, ανακοίνωσε η Συνομοσπονδία των Ενώσεων του Εργαζόμενων στο Δημόσιο της Τουρκίας (KESK) σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων τεσσάρων ημερών.

«Η κρατική τρομοκρατία ενάντια στις μαζικές διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα έδειξε για ακόμη μία φορά την εχθρότητα της κυβέρνησης του Κόμματος Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης προς τη δημοκρατία», αναφέρεται σε δήλωση της Συνομοσπονδίας, η οποία συνενώνει 240.000 μέλη 11 συνδικάτων.

Λευκός Οίκος: Να αποφευχθεί η βία εκατέρωθεν

Να αποφύγουν τη βία κάλεσε τόσο τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές όσο και την αστυνομία στην Τουρκία και ο Λευκός Οίκος, δια στόματος του εκπροσώπου του, Τζέι Κάρνι.

«Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Τουρκία στο ζήτημα της Συρίας και στα υπόλοιπα διεθνή ζητήματα», σημείωσε ο κ. Κάρνι, κάνοντας λόγο για ανησυχία του Λευκού Οίκου για «μέρος της αστυνομικής αντιμετώπισης».

Τόνισε, ωστόσο, ότι αναμένει η τουρκική κυβέρνηση να διερευνήσει ανάλογα περιστατικά, επιτρέποντας ταυτόχρονα τις ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας.

Την ανησυχία τους για τις αναφορές περί υπερβολικής χρήσης βίας από πλευράς των αστυνομικών δυνάμεων της Τουρκίας τις τελευταίες ημέρες εξέφρασαν οι ΗΠΑ και δια στόματος του υπουργού Εξωτερικών, Τζον Κέρι.

Κάλεσαν παράλληλα σε αυτοσυγκράτηση, ενώ τονίζουν την υποστήριξή τους στο δικαίωμα της ειρηνικής διαδήλωσης.

«Προφανώς και ελπίζουμε ότι θα υπάρξει πλήρης διερεύνηση συγκεκριμένων καταγγελιών και πλήρης αυτοσυγκράτηση από πλευράς αστυνομικών δυνάμεων», δήλωσε ο κ. Κέρι.

Πηγή: Ναυτεμπορική

Και για τις εξελίξεις το βράδυ της Δευτέρας: Νέες διαδηλώσεις, νέες επιθέσεις της αστυνομίας σε Κωνσταντινούπολη και Άγκυρα (ενημέρωση)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)