to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:41 | 21.10.2014

Πολιτισμός

Εβδομάδα Τούρκικου Κινηματογράφου στην Ταινιοθήκη

Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων Τούρκικου Κινηματογράφου, του «Γεσίλτσαμ», όπως τον αποκαλούν στη γείτονα χώρα, φιλοξενείται στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος αφιέρωμα με τίτλο «Εβδομάδα Τούρκικου Κινηματογράφου».


Στο χώρο της «Ταινιοθήκης», από τις 23 έως και τις 29/10, οι φίλοι του κινηματογράφου θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν και την έκθεση αφίσας με θέμα «Τα 100 χρόνια του Τουρκικού Κινηματογράφου». Σαράντα αφίσες των χαρακτηριστικότερων δημιουργιών του τουρκικού κινηματογράφου, θα εκτίθενται για τους ενδιαφερόμενους, παράλληλα με τις προβολές. 


Η αυλαία της Εβδομάδας Τουρκικού Κινηματογράφου ανοίγει με την ταινία «Εγώ Δεν Είμαι Εγώ», μια ταινίαελληνοτουρκικής συμπαραγωγής που προβάλλεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα κι έχει πάρει το βραβείο καλύτερης ταινίας και καλύτερου σεναρίου στο International Istanbul Film Festival. 

Η προβολή θα γίνει παρουσία του δημιουργού της Ταϊφούν Πιρσελίμογλου καθώς και των συντελεστών της ταινίας Ερτσάν Κεσάλ (πρωταγωνιστής/ σεναριογράφος), Ανδρέα Σινάνο (διαχείριση φωτογραφίας), Γρηγ. Κουνενδάκη (επιμέλεια ήχου). 

Η δεύτερη ταινία είναι «Ο Κόσμος» που έχει αποσπάσει βραβείο καλύτερης ταινίας, όπου θα παραστεί και η πρωταγωνίστρια της ταινίας Ναζάν Κεσάλ. Κατά την προβολή των ταινιών το κινηματογραφόφιλο κοινό θα έχει την ευκαιρία να συναντήσει καταξιωμένους ηθοποιούς όπως οι Μαχίρ Γκιουνσιράι, Τουρκιάν Σοράι, Χουλγιά Κότσγιγιτ και την Τουρκιάν Σοράι. 

Εκτός από τις βραβευμένες ταινίες του νέου τουρκικού κινηματογράφου, κατά τη διάρκεια της εβδομάδας αυτής, έχετε την ευκαιρία να παρακολουθήσετε και κλασικές ταινίες που έχουν αποσπάσει διακρίσεις και βραβεία σε φεστιβάλ διεθνούς κύρους όπως είναι η Μπερλινάλε, οι Κάννες, το Τορόντο και η Βενετία: Gözümün Nuru (Με Τα Μάτια της Ψυχής), Ben O Değilim (Εγώ δεν Είμαι Εγώ), Küf (Μούχλα), İklimler (Κλίματα αγάπης), Dedemin İnsanları (Οι Άνθρωποι Του Παππού μου), Yozgat Blues, (Γιόζγκατ Μπλουζ), Daire (Κύκλος), Kelebeğin Rüyası, (Το Όνειρο της Πεταλούδας), Sürgün (Η Εξορία), καθώς και ταινίες ορόσημα του κλασικού τουρκικού κινηματογράφου όπως: Gelin (Η Νύφη), Anayurt Oteli, (Ξενοδοχείο Ανάγουρτ) Selvi Boylum Al Yazmalım, (Το Κορίτσι με την Κόκκινη Μαντήλα) και Yol (Ο Δρόμος). 

Την «Εβδομάδα Τουρκικού Κινηματογράφου» διοργανώνουν η Πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα και το Γενικό Προξενείο Αθηνών – Πειραιώς, σε συνεργασία με το Παγκόσμιο Ίδρυμα Μαζικής Επικοινωνίας και Ερευνών. 

Αναλυτική λίστα ταινιών 

* Δεν είμαι εγώ/Ben O Değilim Σκηνοθεσία: Ταϊφούν Πιρσελίμογλου (Τουρκία-Ελλάδα-Γαλλία, 2013, 129')* Η Εξορία/Sürgün Σκηνοθεσία: Ερόλ Οζλεβί (Τουρκία, 2013, 118')
* Ο Κύκλος/Daire Σκηνοθεσία: Ατίλ Ινάτς, Τουρκία, 2013, 91')* Το όνειρο της πεταλούδας/Kelebeğin Rüyası Σκηνοθεσία: Γιλμάζ Ερντογάν (Τουρκία, 2013, 138')
* Η Νύφη/Gelin Σκηνοθεσία: Ομέρ Λουτφί Ακάντ (Τουρκία, 1973, 92') 
* Με τα μάτια της ψυχής/ Gözümün Nûru Σκηνοθεσία: Μελίκ Σαράτσογλου-Χακί Κουρτουλούς (Τουρκία-Γαλλία, 2013, 78') * Η Μούχλα/ Küf Σκηνοθεσία: Αλί Αϊντίν (Τουρκία, 2013, 94') 
* Γιόζγκατ Μπλουζ/Yozgat Blues Σκηνοθεσία: Μαχμούτ Φαζίλ Τζοσκούν (Τουρκία-Γερμανία, 2013, 96')
* Κόσμος/Kosmos Σκηνοθεσία: Ρεχά Ερντέμ (Τουρκία, 2009, 118')
* Το κορίτσι με την κόκκινη μαντήλα/Selvi Boylum Al Yazmalım Σκηνοθεσία: Ατίφ Γιλμάζ (Τουρκία, 1977, 95’)
* Οι άνθρωποι του παππού μου/Dedemin İnsanları Σκηνοθεσία: Τσαγάν Ιρμάκ (Τουρκία, 2011, 123')
* Ο Δρόμος/Yol Σκηνοθεσία: Σερίφ Γκιορέν-Γιλμάζ Γκιουνέι (Τουρκία, 1982, 114')
* Η Αθωότητα/Masumiyet Σκηνοθεσία: Ζεκί Ντεμίρκουμπουζ (Τουρκία, 1997, 110')
* Ξενοδοχείο η Πατρίς/Anayurt Oteli Σκηνοθεσία: Ομέρ Καβούρ (Τουρκία, 1987, 101’)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)