to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

0:00 | 28.06.2016

Αθλητισμός

Euro 2016: Ιταλική επέλαση και... brexit!

Η Ισπανία δεν θα κατακτήσει το Euro για 3η σερί φορά, καθώς η Ιταλία επικράτησε με 2-0 της "Furia Roja" στο Παρίσι - Μεγάλη έκπληξη από την Ισλανδία που απέκλεισε την Αγγλία με 2-1


Η squadra azzura του Αντόνιο Κόντε έπαιξε σαν πρωταθλήτρια και δεν επέτρεψε στην Ισπανία να συνεχίσει την προσπάθεια υπεράσπισης του ευρωπαϊκού τίτλου της για τρίτη συνεχή φορά, αφού οι Ίβηρες ήταν νικητές τόσο το 2008 όσο και το 2012. Η Ιταλία, με την πολύ βαριά φανέλα, έδωσε ένα αληθινό μάθημα στους «φούριας ρόχας», τους νίκησε 2-0 και προκρίθηκε στα προημιτελικά όπου θα αντιμετωπίσει τη Γερμανία στο Μπορντό, στις 2 Ιουλίου, ενώ η ομάδα του Βιθνέντε Ντελ Μπόσκε θα πάρει αύριο το αεροπλάνο της επιστροφής.

Παράλληλα, οι azzuri πήραν τη ρεβάνς από τους αντιπάλους τους για τη συντριβή (0-4) στον τελικό του Κιέβου, το 2012, κλείνοντας τον κύκλο μιας ομάδας η οποία είχε χαρακτηριστεί ως η κορυφαία του 21ου αιώνα, έχοντας κατακτήσει μεταξύ των δύο Ευρωπαϊκών Πρωταθλημάτων και το Μουντιάλ, το 2010.

Στο πρώτο ημίχρονο μόνο μια ομάδα υπήρχε στο γήπεδο και ήταν η Ιταλία, που είχε μπλοκάρει όλο το παιχνίδι των Ισπανών με το αριστοτεχνικό στήσιμο του Κόντε, το οποίο βασίστηκε στις πολύ πυκνές γραμμές και τις συνεχείς αλληλοκαλύψεις. Οι νικητές απείλησαν στο 12΄ με εντυπωσιακό ψαλίδι του Τζακερίνι στο δοκάρι, ύστερα από απόκρουση του Ντε Χέα, με τον Τούρκο διαιτητή Τσακίρ να καταλογίζει επιθετικό φάουλ.

Στο 33΄ και σε φάουλ του Έντερ ο τερματοφύλακας της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ απέκρουσε ασταθώς, πρόλαβε και τον Τζακερίνι που βγήκε πρώτος στο «ριμπάουντ» αλλά ο Κιελίνι ήταν πιο γρήγορος από τον Πικέ και άνοιξε το σκορ, ενώ ο Ντε Χέα κράτησε ζωντανή την ομάδα του στο 45΄ αποκρούοντας εξαιρετικά σουτ του Τζακερίνι και στο 55΄ νίκησε τον Έντερ σε τετ α τετ. Σταδιακά η Ισπανία άρχισε να πιέζει, αλλά στην πιο σημαντική ευκαιρία της στο παιχνίδι βρήκε απέναντί της τον Τζίτζι Μπουφόν, ο οποίος κράτησε το «μηδέν» στο 90΄ με σπουδαία απόκρουση σε προσπάθεια του Πικέ, για να διαμορφώσει δευτερόλεπτα ύστερα το τελικό 2-0 ο Πελέ.

Το «μπαμ» του Euro: Η Ισλανδία στους «8» με… brexit της Αγγλίας

Παρά το γεγονός ότι οι... δημοσκοπήσεις ήταν συντριπτικά υπέρ της Αγγλίας, οι Ισλανδοί πήγαν στην «κάλπη» της Νίκαιας στη φάση του «16» του Euro και ψήφισαν «Μένουμε Αγγλία»! Αντίθετα η ομάδα του Λάγκερμπακ πέτυχε τη μεγαλύτερη επιτυχία στην ιστορία του Ισλανδικού ποδοσφαίρου με την πρόκριση στα προημιτελικά. Οι παίκτες του Χότζσον αν και προηγήθηκαν μόλις στο 4' με πέναλτι του Ρούνεϊ, δεν κατάφεραν να πάρουν την πρόκριση κι έμειναν εκτός Euro. Στο 6' ο Ρ. Σίγκουρντσον και στο 18' ο Σίγκτορσον πέτυχαν τα ιστορικά γκολ για τους Ισλανδούς.

Το παιχνίδι ξεκίνησε με τους καλύτερους οιωνούς. Μόλις στο 4' ο Στέρλινγκ ανατράπηκε από τον Χάλντορσον μέσα στην περιοχή και ο Σκομίνα έδειξε το σημείο του πέναλτι. Την εκτέλεση ανέλαβε ο Ρούνεϊ και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα, κάνοντας το 1-0. Οσοι πίστεψαν ότι η Αγγλία που ήταν το φαβορί και προηγήθηκε πολύ νωρίς θα είχε ένα εύκολο βράδυ διαψεύστηκαν πανηγυρικά. Δύο λεπτά αργότερα, ύστερα από πλάγιο, ο Αρνασον έπιασε την κεφαλιά και ο Ρ. Σίγκουρντσον με προβολή έφερε το παιχνίδι στα ίσα.

Οι Ισλανδοί, όμως, δεν το έβαλαν κάτω κι έφεραν το παιχνίδι «τούμπα» στο 18' ο Σίγκτορσον έκανε το σουτ και έδωσε προβάδισμα στην ομάδα του. Η ομάδα του Λάγκερμπακ απέκτησε μεγάλο ψυχολογικό προβάδισμα και με συνδυασμό την καλά οχυρωμένη άμυνα άφησε μακριά από την εστία του Χαλντορσον τους ποδοσφαιριστές της Αγγλίας.

Στο δεύτερο ημίχρονο η εικόνα του αγώνα ήταν… μονότονη! Η Αγγλία πίεζε και η Ισλανδία προσπαθούσε να διαφυλάξει την εστία της. Παρόλη την πίεση των «λιονταριών» την μοναδική καλή ευκαιρία την έχασαν οι Ισλανδοί. Στο 55' το «ψαλιδάκι» του Ράγκναρ Σίγκουρντσον δεν αιφνιδίασε τον Χαρτ και η Ισλανδία έχασε μεγάλη ευκαιρία.

Στο 83' ο τερματοφύλακας της Αγγλίας είπε όχι στον Γκούναρσον σε τετ α τετ και ο επιθετικός των Ισλανδών έχασε μοναδική ευκαιρία για να δώσει τη νίκη στην ομάδα του. Τα «λιοντάρια» παρά την πίεσή τους δεν μπόρεσαν να κάνουν κάποια φάση κι έμειναν εκτός Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, με τους Ισλανδούς να πανηγυρίζουν μία επική πρόκριση.

tags: EURO 2016

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)