to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

15:51 | 17.09.2013

Πολιτική

Ερώτηση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ: Καταρρέουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία - Κινδυνεύουν οι συντάξεις

Καταρρέουν τα Ασφαλιστικά Ταμεία και κινδυνεύουν οι συντάξεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν τα σωματεία και οι διοικήσεις των ταμείων, όπως προκύπτει από ερώτηση που απηύθυναν στον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, Χρήστος Καραγιαννίδης, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Αλέξης Μητρόπουλος, Κώστας Μπάρκας, Μαρία Μπόλαρη, Γιάννης Σταθάς, Δημήτρης Τσουκαλάς και η Δέσποινα Χαραλαμπίδου.


Παρατίθεται ολόκληρο το κείμενο της ερώτησης προς τον αρμόδιο υπουργό:

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν τα σωματεία, αλλά και οι ίδιες οι Διοικήσεις των Ταμείων, μετά τη λεηλασία της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, λόγω «κουρέματος» των ομολόγων τους, της άτοκης κατάθεσης των αποθεματικών τους για τουλάχιστον τριάντα χρόνια στην τράπεζα της Ελλάδας, της «επένδυσης» τμήματός τους στα καταστροφικά δομημένα ομόλογα και στο χρηματιστηριακό τζόγο, η πλήρης κατάρρευσή τους ολοκληρώνεται πλέον με την μεθοδευμένη από τη δικομματική συγκυβέρνηση αδυναμία να αντιμετωπίσει την εισφοροδιαφυγή και να εισπράξει έσοδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η Διοίκηση του ΙΚΑ, από τις τελευταίες ρυθμίσεις χρεών, που με τόσο «ενθουσιασμό» παρουσίασε η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας, μόνο 15, 6 εκατ. ευρώ έχουν μπει στα ταμεία του ΙΚΑ. Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί είναι μόλις 6.966 αιτήσεις έως τις 6 Σεπτεμβρίου, με τους υπαλλήλους να υποδεικνύουν ως αιτία τις πολύ αυστηρές προϋποθέσεις ένταξης στη ρύθμιση. Είναι απορίας άξιο για παράδειγμα, σε τέτοια περίοδο ύφεσης, να θεσπίζεται για πρώτη φορά ως προϋπόθεση για ένταξη στη ρύθμιση η παροχή εγγυήσεων (π.χ προσημείωση ακινήτων) από τους επαγγελματίες. Ταυτόχρονα, μειωμένες είναι και οι εισπράξεις από τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές, καθιστώντας πια σαφές ότι τα έσοδα του ΙΚΑ υπολείπονται κατά πολύ των αναγκών του για πληρωμή συντάξεων. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, για τις συντάξεις Οκτωβρίου, η διοίκηση του ΙΚΑ θα πάρει εκτός από τα γνωστά εσωτερικά δάνεια, δάνειο μια ημέρας και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα η Κυβέρνηση προσπαθεί να αποδυναμώσει και τον 2ο πυλώνα της Κοινωνικής Ασφάλισης, το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ). Σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Προσωπικού Οργανισμών Κοινωνικής Πολιτικής (ΠΟΠΟΚΠ) καταγγέλλει μείωση εσόδων, λόγω των χειρισμών της Κυβέρνησης και της Διοίκησης του Ταμείου. Καταρχήν, αποφασίστηκε η διάλυση των Περιφερειακών Τμημάτων, αντί για την ενίσχυσή τους, παρόλο που τα λειτουργικά τους έξοδα είναι 580 εκατ και τα έσοδα 2 δις χωρίς να υπολογίζονται τα βεβαιωθέντα και μη εισπραχθέντα ποσά. Παράλληλα, όπως και στο ΙΚΑ, έχει αποδυναμωθεί πλήρως ο ελεγκτικός μηχανισμός, λόγω της δραματικής μείωσης του προσωπικού και της κατάργησης των οδοιπορικών για τους ελεγκτές. Σήμερα, στο ΕΤΕΑ, λόγω απολύσεων, εφεδρείας και διαθεσιμότητας, αναλογεί 1 υπάλληλος για 7957 συνταξιούχους – ασφαλισμένους!

Επειδή, είναι ολοφάνερο πλέον ότι στόχος της Κυβέρνησης είναι η κατάργηση, μέσω της κατάρρευσης, της δημόσιας καθολικής κοινωνικής ασφάλισης, η εξαέρωση των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, και η μετατροπή των κύριων συντάξεων σε παιδικά φιλοδωρήματα.

Επειδή, η αδυναμία είσπραξης εσόδων δείχνει μεθόδευση και ανικανότητα.

Επειδή, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα έσοδα του ΙΚΑ δεν επαρκούν για την κάλυψη των δαπανών για συντάξεις.

Επειδή, ο μνημονιακός Νόμος 4052/2013 στοχεύει στην κατάργηση της Επικουρικής Ασφάλισης, τη διάλυση των Επικουρικών Ταμείων και την απώλεια της Επικουρικής Σύνταξης για εκατομμύρια ασφαλισμένους & συνταξιούχους.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1) Σε ποιες ενέργειες θα προβεί προκειμένου να καλυφθεί η χρηματοδότηση του ΙΚΑ από τον κρατικό προϋπολογισμό και μέσω της πάταξης της εισφοροδιαφυγής; Μπορεί να εγγυηθεί την καταβολή των συντάξεων κατά τους επόμενους μήνες;

2) Θα προβεί σε αναθεώρηση των υπαρχουσών και αποτυχημένων ρυθμίσεων χρεών, προκειμένου να εισπράξει το ΙΚΑ εισφορές από τους οφειλέτες;

3) Θα ενισχύσει τα ασφαλιστικά ταμεία με προσωπικό προκειμένου να επαναλειτουργήσει ο ελεγκτικός μηχανισμός και να αντιμετωπισθεί η εισφοροδιαφυγή; Θα αποσύρει το απαράδεκτο μέτρο της διαθεσιμότητας που διαλύει τους ασφαλιστικούς οργανισμούς;

4) Θα αναθεωρήσει την απόφαση για κατάργηση των Περιφερειακών Τμημάτων του ΕΤΑΑ; Με ποιο τρόπο θα διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία του ΕΤΑΑ και την καταβολή των επικουρικών συντάξεων, όταν αντιστοιχεί 1 υπάλληλος σε 8000 ασφαλισμένους;

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)