to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:51 | 30.08.2014

Πολιτική

Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για την προνομιακή μεταχείριση των προφυλακισμένων χρυσαυγιτών

Να ελέγξει τις καταγγελίες περί προνομιακής μεταχείρισης των νεοναζί, καθώς και να προφυλάξει τις κρατούμενες από την άσκηση λεκτικής σεξιστικής βίας εκ μέρους τους καλούν τον υπουργό Δικαιοσύνης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ


 Αίτημα των γυναικών κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού είναι η ακύρωση της μεταφοράς τους στον έναν όροφο των φυλακών, καθώς ο χώρος όπου πρόκειται να μεταφερθούν σήμερα, Σάββατο 30 Αυγούστου 2014 δεν πληροί τους στοιχειώδεις όρους ανθρώπινης διαβίωσης.  όπως καταγγέλλεται, το προαύλιο της πτέρυγας θα χρησιμοποιείται από τους βουλευτές της νεοναζιστικής οργάνωσης, ενώ προκειμένου να αποφεύγονται η οπτική επαφή με τους βουλευτές, καθώς και οι χυδαίες σεξιστικές λεκτικές επιθέσεις εκ μέρους τους, που οι κρατούμενες έχουν επίσης καταγγείλει, η διεύθυνση εξετάζει το ενδεχόμενο να σκεπαστούν τα παράθυρα, γεγονός που θα στερήσει στις ίδιες ακόμα και το φυσικό φως.

Η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ προς τον Χ. Αθανασίου με θέμα την προνομιακή μεταχείριση των προφυλακισμένων νεοναζιστών βουλευτών σε βάρος των γυναικών κρατουμένων:

«Την Τετάρτη 27 Αυγούστου 2014, οι γυναίκες κρατούμενες των φυλακών Κορυδαλλού πραγματοποίησαν νυχτερινή διαμαρτυρία, αρνούμενες να μπουν στα κελιά τους για μία ώρα μετά το βραδινό κλείσιμο της φυλακής. Οι ίδιες καταγγέλλουν ότι από δύο ορόφους των φυλακών ίδιας χωρητικότητας, η διεύθυνση προτίθεται να μεταφέρει 85 γυναίκες κρατούμενες στον έναν, ώστε στον άλλον όροφο να μείνουν έξι προφυλακισθέντες βουλευτές της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής. Αίτημά τους λοιπόν, σύμφωνα με επιστολή που έδωσαν στη δημοσιότητα, είναι η ακύρωση της μεταφοράς τους, καθώς ο χώρος όπου πρόκειται να μεταφερθούν το Σάββατο 30 Αυγούστου 2014 δεν πληροί τους στοιχειώδεις όρους ανθρώπινης διαβίωσης.

Στην ίδια επιστολή, οι κρατούμενες εξηγούν ότι τον επόμενο μήνα ο αριθμός τους θα διπλασιαστεί, λόγω μεταγωγών, ενώ ο όροφος της πτέρυγας όπου πρόκειται να μεταφερθούν δεν επαρκεί ήδη ούτε για τις μισές. Στις συνθήκες αυτές, κάποιες από αυτές θα πρέπει να κοιμούνται ακόμα και στο πάτωμα, ενώ οι κρατούμενες με κινητικά προβλήματα θα μένουν καθηλωμένες στα κελιά τους, καθώς δεν θα μπορούν να ανεβοκατεβαίνουν τις σκάλες ούτε καν για τη μεταφορά τους στο νοσοκομείο, όπου λαμβάνουν την ιατροφαρμακευτική τους αγωγή.

Στον ίδιο όροφο, όπως οι ίδιες υποστηρίζουν, οι εγκαταστάσεις υγιεινής είναι ανεπαρκείς και ελλιπέστατες, ενώ στο νέο χώρο δεν υπάρχει ούτε καρτοτηλέφωνο, με αποτέλεσμα οι κρατούμενες να στερούνται την επικοινωνία με τα συγγενικά τους πρόσωπα. Τέλος, όπως καταγγέλλεται, το προαύλιο της πτέρυγας θα χρησιμοποιείται από τους βουλευτές της νεοναζιστικής οργάνωσης, ενώ προκειμένου να αποφεύγονται η οπτική επαφή με τους βουλευτές, καθώς και οι χυδαίες σεξιστικές λεκτικές επιθέσεις εκ μέρους τους, που οι κρατούμενες έχουν επίσης καταγγείλει, η διεύθυνση εξετάζει το ενδεχόμενο να σκεπαστούν τα παράθυρα, γεγονός που θα στερήσει στις ίδιες ακόμα και το φυσικό φως.

Επειδή οι συνθήκες κράτησης στις φυλακές Κορυδαλλού είναι ήδη απαράδεκτες.

Επειδή η προνομιακή μεταχείριση κρατουμένων, και δη σε βάρος συγκρατουμένων τους, αντίκειται στη συνταγματική επιταγή της ισονομίας.

Επειδή, σύμφωνα με τις ίδιες καταγγελίες κρατουμένων, οι προφυλακισθέντες βουλευτές συνεχίζουν το νεοναζιστικό “ακτιβισμό” και μέσα στις φυλακές, απαιτώντας να τους σερβίρουν το φαγητό μόνο ελληνίδες κρατούμενες και όχι αλλοδαπές, επιδεικνύουν δε ρατσιστική και χυδαία συμπεριφορά σε βάρος των γυναικών κρατουμένων.

Επειδή ένα χρόνο μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η πολιτεία οφείλει να εκπέμψει μήνυμα δημοκρατικής εγρήγορσης προς κάθε κατεύθυνση.

Επειδή σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλικής Κατριβάνου, στις 14.3.2014 (αριθμό πρωτ. 673), σχετικά με τις συνθήκες κράτησης των ασθενών κρατουμένων του Νοσοκομείου κρατουμένων Κορυδαλλού Αγ. Παύλος, ο κ. υπουργός είχε εξαγγείλει για πολλοστή φορά τη μεταφορά των οροθετικών κρατουμένων σε ειδική καινούργια πτέρυγα των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, ώστε να αποσυμφορηθεί το νοσοκομείο και να βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησης των ασθενών κρατουμένων, όμως με την προφυλάκιση των βουλευτών της Χρυσής Αυγής φαίνεται ότι η μεταφορά των ασθενών εκεί ανεστάλη επ' αόριστον.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να λάβει υπόψη τις καταγγελίες των κρατουμένων των γυναικείων φυλακών και να ακυρώσει τη μεταφορά τους;

2. Με ποιες ενέργειες προτίθεται να ελέγξει τις καταγγελίες περί προνομιακής μεταχείρισης των προφυλακισθέντων βουλευτών, καθώς και να προφυλάξει τις κρατούμενες από την άσκηση λεκτικής σεξιστικής βίας εκ μέρους τους;

3. Πότε και σε ποιο χώρο θα λειτουργήσει η πτέρυγα για τους οροθετικούς κρατούμενους;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Βασιλική Κατριβάνου

Μαρία Κανελλοπούλου

Αφροδίτη Σταμπουλή

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)