to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ερώτηση στη Βουλή για την απαγόρευση χρήσης του RoundUp της Μonsanto

Mε ερώτησή του προς τον αρμόδιο υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο βουλευτής Γ. Δημαράς ρωτά αν προτίθεται να προχωρήσει στην απαγόρευση της εμπορίας και χρήσης του RoundUP και των φυτοφαρμάκων που περιέχουν glyphosate, ουσία που θεωρείται καρκινογόνος.


Αφίσα ενάντια στη χρήση του Roundup

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση:

Στις 16 Ιουνίου η Γαλλίδα Υπουργός Οικολογίας Ségolène Royal εξήγγειλε ότι προτίθεται να απαγορεύσει την ελεύθερη διάθεση στα καταστήματα των ζιζανιοκτόνων που περιέχουν τη δραστική ουσία glyphosate, όπως το γνωστό RoundUP της αμερικάνικης εταιρείας βιοτεχνολογίας Monsanto, από την 1 Ιανουαρίου του 2016.   

Σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή της ΔΗΜΑΡ Πάρη Μουτσινά προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 28.9.2012 για το αν σκοπεύει να προχωρήσει στην απαγόρευση του ζιζανιοκτόνου Roundup το αρμόδιο υπουργείο είχε απαντήσει ότι η ουσία glyphosate έχει εγκριθεί σε επίπεδο ΕΕ, με την Οδηγία 2001/99/ΕΕ και την καταχώρηση στο παράρτημα 1 της Οδηγίας 91/414 «σχετικά με τη διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά», ενώ με την Οδηγία 2010/77/ΕΚ δόθηκε παράταση στην ημερομηνία λήξης της καταχώρησης.   

Όμως η δραστική ουσία glyphosate θεωρείται καρκινογόνος από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών για τον Καρκίνο και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Εξάλλου πολλές έρευνες συνδέουν τη συγκεκριμένη δραστική ουσία με πληθώρα ασθένειες όπως την πρόκληση καρκίνου, γενετικών ανωμαλιών και της νόσου του Πάρκινσον. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από ομάδα γύρω από τον καθηγητή Andrés Carrasco, (διευθυντή του Εργαστηρίου Μοριακής Εμβρυολογίας της Ιατρικής Σχολής στο Πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου της Επιστημονικής και Τεχνικής Έρευνας της Αργεντινής.) η ουσία glyphosate προκάλεσε δυσπλασίες σε πειραματόζωα έμβρυα βατράχων και κοτόπουλα σε δόσεις πολύ χαμηλότερες από αυτές που χρησιμοποιούνται σε γεωργικούς ψεκασμούς.  

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή τους 22 φορείς και κινήματα πολιτών με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της Monsanto κάλεσαν την Ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει στην απαγόρευση της χρήσης του προϊόντος στη γεωργία. 

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1. Προτίθεται να προχωρήσει στην απαγόρευση της εμπορίας και χρήσης του RoundUP και των φυτοφαρμάκων που περιέχουν glyphosate; 

Ο ερωτών βουλευτής

Γιώργος Δημαράς

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)