to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:49 | 01.08.2015

Διεθνή

Συγκρούσεις μετά τον θάνατο τριών νεαρών Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη (ενημέρωση)

Επεισόδια ξέσπασαν το Σάββατο μεταξύ Παλαιστινίων και δυνάμεων του ισραηλινού στρατού αλλά και ισραηλινών εποίκων στην Δυτική Όχθη έπειτα από ένα εικοσιτετράωρο βίας κατά τη διάρκεια του οποίου τρεις Παλαιστίνιοι έχασαν την ζωή τους. Οι ταραχές ξέσπασαν το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός εκ των τριών θυμάτων, του 14χρονου Λάιθ Χάλντι, ο οποίος σκοτώθηκε από σφαίρα ισραηλινών στρατιωτών.


Σχετικά:

 Αμπάς: Προσφυγή στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για τον θάνατο του μωρού στη Δυτική Όχθη«Ετοιμάζουμε αμέσως τον φάκελο που θα υποβληθεί στο ΔΠΔ και τίποτε δεν θα μας σταματήσει να καταθέσουμε προσφυγή», δήλωσε ο Αμπάς από τη Ραμάλα, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη. // Ε.Ε.: Μηδενική ανοχή στις βιαιότητες των Ισραηλινών εποίκων

Ενημέρωση Σάββατο 1/8:

Ταραχές ξέσπασαν νωρίτερα το απόγευμα, κατά τη διάρκεια της κηδείας ενός εκ των τριών θυμάτων, του Λάιθ Χάλντι, 16 ετών, ο οποίος σκοτώθηκε από σφαίρα του ισραηλινού στρατού. Δεκάδες νεαροί στον καταυλισμό προσφύγων της Τζαλαζούν, στα περίχωρα της Ραμάλας, εκτόξευσαν πέτρες εναντίον των στρατιωτών που απάντησαν με δακρυγόνα, χειροβομβίδες κρότου λάμψης και πλαστικές σφαίρες.

Στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη συγκρούσεις ξέσπασαν σε διάφορες περιοχές μεταξύ Παλαιστινίων και στρατιωτών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ανέφερε ένας Παλαιστίνιος υπεύθυνος των υπηρεσιών ασφαλείας στο Γαλλικό Πρακτορείο. Επιπλέον, ταραχές σημειώθηκαν μεταξύ εποίκων και Παλαιστινίων σε ένα χωριό στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Στην Ιερουσαλήμ επικρατεί ηρεμία σήμερα έπειτα από μια τεταμένη νύχτα με συγκρούσεις και δεκάδες Παλαιστίνιους τραυματίες.

Ο νέος αυτός κύκλος βίας άνοιξε χθες Παρασκευή το ξημέρωμα, όταν κουκουλοφόροι πέταξαν βόμβες μολότοφ στην οικία της οικογένειας Νταουάμπσεχ, σε ένα παλαιστινιακό χωριό στη βόρεια Δυτική Όχθη. Ο Άλι, 18 μηνών, κάηκε ζωντανός. Οι δύο του γονείς, ο Σάαντ και η Ριχάμ, και ο αδελφός του, Άχμεντ, 4 ετών, δίνουν μάχη για να κρατηθούν στην ζωή.

Αυτή η επίθεση, την οποία διέπραξαν "Εβραίοι τρομοκράτες", σύμφωνα με τις δηλώσεις πρωτοφανούς σκληρότητας εκ μέρους των ισραηλινών αρχών, είναι η τελευταία από μια μακρά σειρά αντιποίνων που διαπράττουν ακροδεξιοί Ισραηλινοί και έποικοι.

Αργότερα σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ με το σύνθημα "Σταματήστε το Μίσος".

"Πρέπει να βροντοφωνάξουμε ότι η υποκίνηση σε μίσος της άκρας δεξιάς σκοτώνει" τονίζουν οι διοργανωτές της κινητοποίησης στο λογαριασμό τους στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook.

***********************

Παρασκευή 31/7

22:00 Γάζα: Νεκρός 17χρονος Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά

Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν ένα νεαρό Παλαιστίνιο στη διασυνοριακή φύλαξη, στα βόρεια της Λωρίδας της Γάζας, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο παλαιστινιακές πηγές. (περισσότερα εδώ)

19:30 Δ. Όχθη: Ογκώδεις διαδηλώσεις και οργή στην κηδεία του αδικοχαμένου βρέφους

Χιλιάδες Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν σήμερα στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στη Γάζα για να διαμαρτυρηθούν για τον θάνατο ενός βρέφους που κάηκε ζωντανό στη φωτιά που έβαλαν Ισραηλινοί έποικοι στο σπίτι της οικογένειάς του, ενώ στη διάρκεια ορισμένων κινητοποιήσεων σημειώθηκαν συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις.

Στο χωριό Ντούμα, πλησίον της Ναμπλούς στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης, όπου το μωρό, ο μικρός Άλι Νταουάμπσεχ, ηλικίας ενάμιση έτους, άφησε την τελευταία του πνοή, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στην κηδεία του, ανάμεσά τους και ο Παλαιστίνιος πρωθυπουργός Ράμι Χαμντάλα.
Ο Χαμντάλα προέτρεψε «τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει» την ώρα που «καθημερινά, τα δικαιώματα των Παλαιστινίων παραβιάζονται στη Δυτική Όχθη και μάρτυρες χάνονται».

Η πορεία ξεκίνησε από το σπίτι όπου διέμενε η οικογένεια Νταουάμπσεχ, ένα μικρό κτίσμα από το οποίο έχουν απομείνει όρθιοι μόνο οι τσιμεντένιοι τοίχοι του μετά την επίθεση, ενώ στο εσωτερικό της οικίας τα πάντα έχουν μετατραπεί σε στάχτη. Δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσαν ότι είδαν ανάμεσα στις στάχτες μισοκαμένες φωτογραφίες της οικογένειας με το μωρό, αλλά και αντικείμενα όπως ένα μπιμπερό.

Στο εξωτερικό του σπιτιού είναι ακόμα ορατά τα συνθήματα που έγραψαν στα εβραϊκά οι έποικοι: «ζήτω ο Μεσσίας», «εκδίκηση» και «το τίμημα που πρέπει να καταβληθεί». Δύο ημέρες πριν οι ισραηλινές αρχές είχαν καταστρέψει δύο σπίτια υπό ανέγερση σε έναν ισραηλινό οικισμό νοτιότερα.

Συνοδεύοντας τη σορό του βρέφους, την οποία κράταγαν στα χέρια τους και είχαν τυλίξει με μια παλαιστινιακή σημαία, οι συμμετέχοντες φώναζαν «μάρτυρας» και άλλα συνθήματα ενώ κρατούσαν κίτρινες και πράσινες σημαίες, τα χρώματα των δύο μεγαλύτερων παλαιστινιακών κινημάτων, της Φάταχ του προέδρου Μαχμούντ Αμπάς και της Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα.

Στην επίθεση τραυματίστηκαν επίσης σοβαρά οι γονείς και ο ηλικίας 4 ετών αδελφός του βρέφους.

Στη Χεβρόνα, τη μεγαλύτερη πόλη στο νότιο τμήμα της Δυτικής Όχθης, διαδήλωσαν εκατοντάδες Παλαιστίνιοι. Κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων αυτών σημειώθηκαν επεισόδια, καθώς ορισμένοι από τους διαδηλωτές εκτόξευσαν πέτρες εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών οι οποίοι απάντησαν με ρίψεις δακρυγόνων και χειροβομβίδες κρότου λάμψης, σύμφωνα με έναν ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου που βρέθηκε στο σημείο.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι τραυμάτισε έναν Παλαιστίνιο με πραγματικά πυρά.

Στην Παλιά Πόλη της Ιερουσαλήμ εκατοντάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν μετά την εβδομαδιαία προσευχή στην Πλατεία των Τεμενών ζητώντας «εκδίκηση».

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι αύξησε το επίπεδο συναγερμού και απαγόρευσε την είσοδο στην Πλατεία των Τεμενών σε Παλαιστίνιους ηλικίας κάτω των 50 ετών.

Στη συνοικία Εσαουίγια, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, δεκάδες νεαροί Παλαιστίνιοι πέταξαν πέτρες εναντίον Ισραηλινών αστυνομικών, σύμφωνα με την αστυνομία.

Στη Τζαμπάλια, στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, εκατοντάδες διαδηλωτές ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της οργάνωσης Ισλαμικός Τζιχάντ και διαδήλωσαν κρατώντας τις μαύρες σημαίες του κινήματος. Οι ηγέτες της οργάνωσης υποσχέθηκαν «να απαντήσουν σύντομα στης τρομοκρατία των εποίκων».

H σημερινή επίθεση προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και Ισραηλινοί χρήστες στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης καλούν αύριο τους συμπατριώτες τους να βγουν στους δρόμους για να διαδηλώσουν κατά της βίας. Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Μοσέ Γιαλόν χαρακτήρισε τους δράστες «Εβραίους τρομοκράτες».

Σύμφωνα με την Ειρήνη Τώρα, μία ισραηλινή μη κυβερνητική οργάνωση που τάσσεται κατά του εποικισμού, αυτές «οι επιθέσεις εκ μέρους των εποίκων έχουν γίνει μια πραγματική επιδημία», κυρίως λόγω της «επιείκειας που επιδεικνύει η κυβέρνηση απέναντι στις βιαιοπραγίες σε βάρος Παλαιστινίων και τη ρητορική του μίσους».

Τον Μάιο η ισραηλινή οργάνωση Yesh Din είχε υπολογίσει ότι το 85,3% των προσφυγών που είχαν καταθέσει Παλαιστίνιοι έπειτα από επιθέσεις εποίκων είχαν μπει στο αρχείο και μόλις το 7,4% των αγωγών οδήγησαν στην απαγγελία κατηγοριών και μόλις το 1/3 αυτών σε καταδίκη των δραστών.

Επικοινωνία Νετανιάχου με Αμπάς 

Επικοινωνία με τον πρόεδρο της Παλαιστίνης, Μαχμούντ Αμπάς είχε την Παρασκευή ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου. Αν και οι δύο άντρες δεν έχουν επαφές συχνά, ο θάνατο ενός βρέφους Παλαιστινίων από τον εμπρησμό του σπιτιού του από ισραηλινούς εποίκους ανάγκασαν τον κ. Νετανιάχου να σηκώσει το τηλέφωνο και να έρθει σε επικοινωνία με τον κ. Αμπάς.

Αμέσως μετά την επίθεση αυτή που σημειώθηκε τα χαράματα, ο Νετανιάχου την είχε καταγγείλει ως "τρομοκρατική ενέργεια", ένας χαρακτηρισμός που σπάνια χρησιμοποιείται από τις ισραηλινές αρχές για επιθέσεις εναντίον Παλαιστινίων. Από το πρωθυπουργικό γραφείο και το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων έγινε γνωστό πως ο Νετανιάχου επανέλαβε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία αυτή την καταδίκη. Οι Παλαιστίνιοι από την πλευρά τους υπογράμμισαν ότι θεωρούν την κυβέρνηση του Νετανιάχου "πλήρως υπεύθυνη" γι' αυτό το "έγκλημα πολέμου".

Κατά την τηλεφωνική επικοινωνία, ο Νετανιάχου είπε στον παλαιστίνιο πρόεδρο ότι επισκέφθηκε σε νοσοκομείο του Τελ Αβίβ την μητέρα, την 26χρονη Ρίχαμ Νταουάμπσεχ, η οποία φέρει εγκαύματα τρίτου βαθμού στο 90% του σώματός της, και τον Άχμεντ, τον τετράχρονο αδελφό του ηλικίας 18 μηνών Άλι που κάηκε ζωντανός. Ο Άχμεντ φέρει εγκαύματα τρίτου βαθμού στο 60% του σώματός του. Ο πατέρας της οικογένειας, ο Σάαντ, φέρει εγκαύματα τρίτου βαθμού στο 80% του σώματός του. Ο ισραηλινός πρόεδρος Ρεουβέν Ρίβλιν πρόκειται επίσης να τους επισκεφθεί στο νοσοκομείο.

«Όλοι στο Ισραήλ έχουν σοκαριστεί απ' αυτή την καταδικαστέα τρομοκρατική πράξη που είχε στόχο την οικογένεια Νταουάμπσεχ», είπε ο Νετανιάχου στον πρόεδρο Αμπάς, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο.

Ο εμπρησμός

Δϊπλα στο χωριό Ντούμα βρίσκεται ο ισραηλινός εποικισμός του Μιγκνταλίμ. Σϋμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο πατέρας κατάφερε να διασώσει το 4χρονο παιδί και τη γυναίκα του, αλλά δεν μπόρεσε να δει το βρέφος αφού το σπίτι δεν είχε φως εξαιτίας της έλλειψης ηλεκτρικού ρεύματος. Κάτοικος του χωριού, είπε πως είδε 4 εποίκους να διαφεύγουν από το σημείο, με κατοίκους να τους καταδιώκουν, ωστόσο διέφυγαν προς άλλον εποικισμό, εκείνον του Μααλέ Εφρέμ.

Βίντεο με τα αποκαϊδια στο σπίτι της οικογένειας, όπου βρήκε τον θάνατο το 18μηνο βρέφος

Φωτογραφία που βρέθηκε στο σημείο της επίθεσης, όπως κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνική δικτύωσης (σχετικό hashtag: #WasBurnedAlive)

Embedded image permalink

To καμμένο σπίτι (φωτ.: Χααρέτζ)

«Αυτή η επίθεση εναντίον παλαιστίνιων πολιτών είναι μια βάρβαρη πράξη τρομοκρατίας», ανέφερε η εκπρόσωπος Τύπου του ισραηλινού στρατού, δυνάμεις του οποίου αναπτύχθηκαν στην περιοχή προς αναζήτηση των δραστών. 

To χωριό όπου σημειώθηκε η επίθεση, βρίσκεται κοντά στη Ναμπλούζ, και κοντά του υπάρχουν δύο (παράνομοι) ισραηλινοί εποικισμοί.

Αυτή ήταν η χειρότερη επίθεση από ισραηλινούς εξτρεμιστές από τότε που ένας Παλαιστίνιος έφηβος κάηκε ζωντανός σε αντίποινα για την δολοφονία τριών Ισραηλινών από τους απαγωγείς τους πριν από ένα χρόνο. 

Το εσωτερικό του καμμένου σπιτιού

Ρούχα του άτυχου βρέφους, που γράφουν «καλημέρα μαμά»

(πηγή: Χααρέτζ)

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)