to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Επιστροφή στον... Φράγκο

Δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα του απόστρατου στρατηγού Φραγκούλη Φράγκου έρχεται στην επικαιρότητα σε συνδυασμό με σενάρια δημιουργίας νέων πολιτικών σχηματισμών στον χώρο της «πατριωτικής» (διάβαζε «Ακρας») Δεξιάς.


Προηγήθηκαν σχετικές δηλώσεις του κ. Τάκη Μπαλτάκου στον «Σκάι» (8/2), ο οποίος για πολλοστή φορά εμφανίζεται ως υποψήφιος νονός ενός παρόμοιου κόμματος με υποψήφιο αρχηγό τον κ. Φράγκο.

Αμέσως ακολούθησαν ενθουσιώδη δημοσιεύματα στα έντυπα και τις ιστοσελίδες της Ακροδεξιάς.

Το σενάριο αναζωπυρώθηκε λίγες μέρες αργότερα, όταν δημοσιεύτηκε ότι στις 10/2 δείπνησαν στην Αθηναϊκή Λέσχη ο Κώστας Καραμανλής και παλιοί συνεργάτες του (Δ. Σιούφας, Μ. Γιαννάκου) με τον Φρ. Φράγκο και τον Νικόλαο Γκλίξμπουργκ («Εθνος», 11/2).

Η είδηση διαψεύστηκε αυθημερόν με πρωτοφανή και οργισμένη προσωπική δήλωση του πρώην πρωθυπουργού, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι απλώς επρόκειτο για ένα δείπνο με φίλους και συνεργάτες του.

Το δείπνο

Γεγονός είναι ότι με το δείπνο Καραμανλή συνέπεσε σε άλλη αίθουσα της Αθηναϊκής Λέσχης ομιλία του κ. Φράγκου για τα «εθνικά θέματα», με εκλεκτό ακροατήριο, στο οποίο συνυπήρχαν ο υιός Γκλίξμπουργκ και η βουλευτής της Ν.Δ. Μισέλ Ασημακοπούλου. Εκεί ο κ. Φράγκος διέψευσε τις αναγγελίες Μπαλτάκου, μόνο όμως ως προς την εμπλοκή του σε εγχείρημα υπό τον πρώην μυστικοσύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά.

O μητροπολίτης Ανθιμος τιμά τον Φρ. Φράγκο στη Θεσσαλονίκη (14/2/2016) στην υπερορθόδοξη Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων, με θέμα «Μένουμε Ελληνες και Ορθόδοξοι»O μητροπολίτης Ανθιμος τιμά τον Φρ. Φράγκο στη Θεσσαλονίκη (14/2/2016) στην υπερορθόδοξη Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων, με θέμα «Μένουμε Ελληνες και Ορθόδοξοι» | 

Είναι αλήθεια ότι το πολιτικό κεφάλαιο του κ. Μπαλτάκου έχει προ πολλού εξαντληθεί με τις παλινωδίες του μεταξύ Ν.Δ. και Χρυσής Αυγής και την πολυπραγμοσύνη του από το Βατοπέδι μέχρι την ΚΑΕ Παναθηναϊκός. Ισως έχει παρασυρθεί ο κ. Μπαλτάκος και από την υπερπροβολή του στα πρωτοσέλιδα εφημερίδων όπως η «Ελεύθερη Ωρα», αγνοώντας ότι παρόμοια σενάρια φιλοξενούνται στα ίδια πρωτοσέλιδα και για άλλους αστέρες του «χώρου», όπως λ.χ. για τον Κώστα Πρέκα.

Αντίθετα, ο κ. Φράγκος εμφανίζεται συγκρατημένος. Σε ραδιοφωνική συνέντευξή του, ο απόστρατος στρατηγός θα μιλήσει υποτιμητικά για τον υποψήφιο συναγωνιστή του και θα διεκδικήσει την εκπροσώπηση όλων των Ελλήνων:

«Οσον αφορά τον κ. Μπαλτάκο, καλά κάνει. Ας κάνει όποιο κόμμα θέλει. Εγώ όταν ήμουν στον στρατό, αλλά και τώρα, πίστευα και πιστεύω ότι δεν ηγούμουν, ότι δεν ήμουν ο ηγέτης, στο επίπεδο κάθε φορά που ήμουνα, μιας μερίδας Ελλήνων. Εκπροσωπούσα το σύνολο των Ελλήνων, αυτούς διοικούσα και δεν θέλω κανένας να με περιθωριοποιεί, ούτε προς τα αριστερά ούτε προς τα δεξιά. Είμαι με το σύνολο των Ελλήνων, ήμουν ο στρατηγός και είμαι ο στρατηγός για όλους τους Ελληνες» («Βήμα FM», 12/2).

Μόνο που στην ίδια συνέντευξη ο κ. Φράγκος δεν παρέλειψε να αναπτύξει την πολιτική του ατζέντα, η οποία βέβαια δεν συμπίπτει παρά μόνο με τις θέσεις της Ακροδεξιάς, καταγγέλλοντας όσους άνοιξαν τα σύνορα και ζητώντας να αλλάξει ο νόμος περί ιθαγένειας.

Και για όσους δεν κατάλαβαν, την προηγούμενη Κυριακή (14/2) ο κ. Φράγκος ήταν βασικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσε η μητρόπολη Θεσσαλονίκης μαζί με «23 ορθόδοξα χριστιανικά σωματεία» και την υπερορθόδοξη Πανελλήνια Ενωση Θεολόγων, με θέμα «Μένουμε Ελληνες και Ορθόδοξοι».

Ο μητροπολίτης Ανθιμος έδωσε πρώτος τον τόνο. Απήγγειλε το ποίημα του Σολωμού για την καταστροφή των Ψαρών και σχολίασε κάτω από ζωηρά χειροκροτήματα ότι την καταστροφή την έκαναν «εκείνοι που σήμερα τους λέτε μετανάστες».

Το θέμα που ανέπτυξε ο κ. Φράγκος ήταν δηλωτικό των απόψεών του: «Η προϊούσα ισλαμοποίηση της Ελλάδος και της Ευρώπης (προσφυγικό, μεταναστευτικό, δημογραφικό)». Και οι θέσεις του σαφείς: «Δεν έχουμε ανάγκη αλλαγής πληθυσμού», «η Ευρωπαϊκή Ενωση λειτουργεί ως δούρειος ίππος», «θέλουν να λιβανοποιήσουν την Ελλάδα», «γίνεται επίθεση στη χώρα μας για αλλοίωση του πληθυσμού».

Την ομιλία του ο απόστρατος συνόδευσε με επίθεση στους τρεις Ελληνες μουσουλμάνους βουλευτές, τους οποίους εμφάνισε ως ενεργούμενα του Ερντογάν και κατήγγειλε για «εθνομηδενισμό» τους «διαχειριστές της εξουσίας», τους οποίους αποκάλεσε «πολιτικούς νάνους». Καμιά διαφορά, λοιπόν, από τις απόψεις της υπόλοιπης Ακροδεξιάς, όσο κι αν ο ίδιος διαμαρτύρεται και αρνείται τη συμμετοχή του σε οποιοδήποτε κόμμα.

Αλλά η πολιτική καριέρα του κ. Φράγκου ξεκίνησε ήδη από την αποστράτευσή του το 2011. Το όνομά του συνδέθηκε αργότερα σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα» (30/9/2012) με κάποιο φανταστικό σενάριο πραξικοπήματος το 2011.

Οι αμφισβητούμενες αυτές πληροφορίες συνέτειναν στην προβολή του ως ισχυρού άνδρα με πυγμή, κατάλληλου να παίξει κάποια στιγμή τον ρόλο του «εθνοσωτήρα». Η πολιτική του αίγλη οδήγησε ακόμα και κάποια υποψήφια του Ποταμιού να ευχηθεί από το «protagon» του Σταύρου Θεοδωράκη ένα πραξικόπημα με αρχηγό τον Φρ. Φράγκο.

Μάρτυρας υπεράσπισης

Μας είχε προϊδεάσει ο κ. Φράγκος με την επιδεικτική παρουσία του στις 20/12/2011 κατά τη δίκη των λιμενικών που κατηγορούνταν για τα ρατσιστικά συνθήματα στην παρέλαση της 25/3/2010.

Ο κ. Φράγκος αυτοπροτάθηκε ως μάρτυρας υπεράσπισης εκείνων που φώναζαν «Ελληνας γεννιέσαι, δεν γίνεσαι ποτέ, το αίμα σου θα χύσουμε, γουρούνι Αλβανέ», ή «Θα γίνει μακελειό, μετά θα εκδικηθώ, όταν θα προσκυνήσετε σημαία και σταυρό» και «Τους λένε Σκοπιανούς, τους λένε Αλβανούς, τα ρούχα μου θα ράψω με δέρματα απ’ αυτούς».

Τον Μάιο του 2012 ο κ. Φράγκος υπήρξε ο μόνος υπουργός της υπηρεσιακής κυβέρνησης Πικραμμένου που χαιρέτησε επιδεικτικά τον πρωτοεκλεγέντα «φίρερ» της Χρυσής Αυγής.

Η εφημερίδα της ναζιστικής οργάνωσης εκείνη την περίοδο τον αποθέωνε, επισημαίνοντας «πόσο καλύτερος είναι από τα κομματόσκυλα που πέρασαν απ’ αυτή τη θέση» και διαμαρτυρόταν που ο Φράγκος «δυστυχώς δεν πρόκειται να παραμείνει» (23/5/2012 και 6/6/2012), διότι ο όποιος αντικαταστάτης του «δύσκολα θα σταθεί στο ύψος του προκατόχου του» (27/6/2012).

Τιμώντας τον δημοφιλή απόστρατο την προηγούμενη Κυριακή στη Θεσσαλονίκη, ο μητροπολίτης Ανθιμος αναφέρθηκε έμμεσα στα σενάρια πολιτικής αξιοποίησής του: «Ο κ. Φραγκούλης είναι μια ελπίδα για την πατρίδα και την κοινωνία μας». Ο απόστρατος έσπευσε να τον διορθώσει. Αλλά μόνο λέγοντας ότι το επώνυμό του είναι Φράγκος και όχι Φραγκούλης.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)