to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:51 | 23.08.2014

Διεθνή

Επέστρεψε στη Ρωσία το κονβόι εν μέσω διεθνών αντιδράσεων - Στο Κίεβο η Μέρκελ

Ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε σήμερα πως και τα 227 ρωσικά οχήματα που είχαν εισέλθει στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ρωσικής αυτοκινητομπομπής έχουν πλέον επιστρέψει σε ρωσικό έδαφος.


Νεότερη ενημέρωση:

Ουκρανία: Βομβαρδίστηκε το γήπεδο της Σαχτάρ Ντόνετσκ

Σοβαρότατες ζημιές υπέστη το γήπεδο της Σαχτάρ Ντόνετσκ μετά από βομβαρδισμό!

------------------

Τρεις άμαχοι, ανάμεσα στους οποίους ένα παιδί, σκοτώθηκαν σήμερα σε βομβαρδισμούς στο Ντονέτσκ, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

Οι νεκροί αυτοί προστίθενται σε τρεις άλλους νεκρούς από πυρά πυροβολικού στο κέντρο της πόλης. 

Τρία πτώματα καλυμμένα με σεντόνια κείτονται μπροστά από ένα συγκρότημα πολυκατοικιών στη συνοικία Καλίνινσκι. Σύμφωνα με κατοίκους, πρόκειται για μια οικογένεια. 

Στο μεταξύ, ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε σήμερα πως και τα 227 ρωσικά οχήματα που είχαν εισέλθει στην Ουκρανία στο πλαίσιο μιας ρωσικής αυτοκινητομπομπής έχουν πλέον επιστρέψει σε ρωσικό έδαφος.

Ο ΟΑΣΕ, ο οποίος έχει την έδρα του στη Βιέννη, αναφέρει σε ανακοίνωσή του πως η αποστολή των παρατηρητών του που είναι ανεπτυγμένη σ΄ ένα πέρασμα μεθοριακής διέλευσης μέτρησε τα οχήματα τα οποία επέστρεφαν στη Ρωσία από την Ουκρανία.

 

-------------------

Κατηγορίες κατά της Ρωσίας εξαπέλυσε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, υποστηρίζοντας ότι το κομβόι με ανθρωπιστική βοήθεια, που πέρασε στη χώρα χωρίς άδεια, «γέμισε» με στρατιωτικό εξοπλισμό κατασκευασμένο σε ουκρανικά εργοστάσια.

Ο Αντρίι Λισένκο υποστήριξε σε δημοσιογράφους ότι ο εξοπλισμός αφαιρέθηκε από το εργοστάσιο Τοπάζ που παράγει το σύστημα ραντάρ Kolchuga, καθώς και από ένα εργοστάσιο στο Λουχάνσκ το οποίο παράγει γεμιστήρες όπλων.


Όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Reuters, ήδη πέντε από τα 220 φορτηγά του κονβόι πέρασαν τα σύνορα και βρίσκονται πλέον σε ρωσικό έδαφος.

 

Η ουκρανική κυβέρνηση έκανε λόγο για εισβολή, ενώ άμεση ήταν η αντίδραση της Δύσης, υπό το φόβο νέας ανάφλεξης των συγκρούσεων. «Μολονότι αναγνωρίζουμε ότι η ανθρωπιστική κατάσταση επιδεινώνεται, οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια μπορεί να υποδαυλίσει την ήδη επικίνδυνη κατάσταση στην ανατολική Ουκρανία» δήλωσε νωρίτερα ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν.

Διαβάστε αναλυτικά τις διεθνείς αντιδράσεις για το ρωσικό κονβόι

------------

Στην Ουκρανία η Άνγκελα Μέρκελ, ζητά ρωσική συμμετοχή σε ειρηνευτικό σχέδιο

Η γερμανίδα καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ, κατά την πρώτη επίσκεψή της στην Ουκρανία  ζήτησε από τη Μόσχα να συμμετάσχει σ΄ ένα ειρηνευτικό σχέδιο μαζί με το Κίεβο, λέγοντας πως η επιτυχία δεν είναι δυνατή αν μόνον η μία πλευρά ενδιαφέρεται για μια διπλωματική λύση.

«Από πολιτική άποψη, ο σημαντικότερος στόχος είναι να πετύχουμε μια αμοιβαία εκεχειρία» είπε η Μέρκελ, σημειώνοντας: «Πρέπει να φτάσουμε στο σημείο όπου δεν θα σκοτώνονται άνθρωποι σε καθημερινή βάση. Στην ατζέντα (των συνομιλιών) είναι επίσης το πώς μπορεί η Γερμανία να στηρίξει την Ουκρανία».

Αναλυτές σημειώνουν πως η πρώτη επίσκεψη της καγκελαρίου στο Κίεβο μετά το ξέσπασμα της κρίσης, στις αρχές του έτους, είναι πάνω απ' όλα μια χειρονομία στήριξης στον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο. 

"Για να υπάρξει επιτυχία πρέπει να υπάρχουν δύο πλευρές. Δεν μπορείς να επιτύχεις μόνος σου την ειρήνη. Ελπίζω πως η συνομιλίες με τη Ρωσία θα οδηγήσουν στην επιτυχία", δήλωσε η Μέρκελ.

"Τα σχέδια βρίσκονται πάνω στο τραπέζι ... τώρα πρέπει να ακολουθήσουν οι δράσεις", δήλωσε ακόμη η Μέρκελ προσθέτοντας πως χρειάζεται επίσης να υπάρξει μια κατάπαυση του πυρός εγγυημένη από αμφότερες τις πλευρές.

«Θα συνεχίσω να εργάζομαι, με όλη την ενέργεια που διαθέτω, για να φτάσουμε στην ειρήνη με διπλωματικά μέσα. Δεν μπορεί να υπάρξει μια καθαρά στρατιωτική λύση» επανέλαβε στη συνέντευξή της.

Πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)