to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

19:41 | 24.10.2013

Οικονομία

Επιστρέφει η τρόικα στην Αθήνα

Θα βρίσκεται στην Ελλάδα, κατά τις αρχές του Νοεμβρίου, έχοντας ως επικεφαλής τον Πόουλ Τόμσεν. Στο επίκεντρο των θεμάτων που θα συζητηθούν με την ελληνική κυβέρνηση, θα βρεθεί το χρηματοδοτικό κενό και ο προϋπολογισμός του 2014 .



Στις αρχές του Νοεμβρίου θα βρίσκεται στην Αθήνα η αποστολή της τρόικας. Το παραπάνω ανέφερε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Ουίλιαμ Μάρεϊ, κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με τον κ. Μάρεϊ, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις επί τεχνικών θεμάτων. Από πλευράς του Ταμείου επικεφαλής θα είναι ο Πόουλ Τόμσεν, προσθέτοντας ότι με τις ελληνικές αρχές θα συζητηθούν τα ζητήματα του χρηματοδοτικού κενού, καθώς και ο προϋπολογισμός του 2014 και όχι η βιωσιμότητα του χρέους.

Περί πρόσθετων μέτρων

Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο «επιπρόσθετων μέτρων» επανέλαβε την πρόσφατη δήλωση της γενικής διευθύντριας του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, στο περιθώριο της ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον ότι αν χρειαστούν νέα μέτρα, δεν θα είναι επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και δεν θα είναι οριζόντια, αλλά παρεμβάσεις διαρθρωτικού χαρακτήρα και δεν πρόκειται, όπως τόνισε, να έχουν τη μορφή πρόσθετων οριζόντιων μέτρων και αδιάκριτων περικοπών σε μισθούς ή συντάξεις.

Απαντώντας σε ερώτηση εάν η πέμπτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος από την τρόικα θα γίνει σε δόσεις και θα απαιτήσει πρόσθετο χρόνο, ο κ. Μάρεϊ υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις.

Δεν αποκάλυψε τις προθέσεις του

Σε άλλες ερωτήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τον χρόνο εξέτασης του θέματος, όπως επίσης τη δέσμευση των Ευρωπαίων και την υλοποίηση των δεσμεύσεων από μέρους της Ελλάδας, ο κ. Μάρεϊ δεν θέλησε στο παρόν στάδιο να αναφερθεί στις προθέσεις του Ταμείου.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για την Κύπρο, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε ότι η αποστολή της τρόικας θα βρίσκεται στο νησί στις 29 Οκτωβρίου για δυο εβδομάδες, μέσα στα πλαίσια της δεύτερης αξιολόγησης του κυπριακού προγράμματος. Όσον αφορά τη διαμάχη των κυπριακών αρχών με τον διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, δεν θέλησε να τοποθετηθεί, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας της Κύπρου και ότι οι δυο πλευρές θα πρέπει να έχουν αγαστή συνεργασία, τόνισε χαρακτηριστικά.

Πηγή: efsyn.gr

tags: Τρόικα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)