to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

7:40 | 30.05.2016

Κοινωνία

Επιστήμη και ιδεολογία

Φωτογραφία-κείμενο: Άγγελος Καλοδούκας


Κάθε τόσο διαβάζω στο διαδίκτυο ή σε εφημερίδες διάφορες «επιστημονικές ανακαλύψεις» που, ω του θαύματος, θα θεραπεύσουν ριζικά και αποτελεσματικά «ανώμαλες» κοινωνικές συμπεριφορές και επιλογές. Θα το πώς εξ αρχής με καθαρό τρόπο: πρόκειται για ψευδοεπιστήμη, για ακραίο συντηρητισμό που τις περισσότερες φορές συνδυάζεται με καθαρό ρατσισμό.

Ωστόσο, πολλοί επιστήμονες φαίνονται διατεθειμένοι να τεθούν στην υπηρεσία τέτοιων «ανακαλύψεων». Για παράδειγμα, διάβασα πρόσφατα ότι «επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης υποστηρίζουν πως εντόπισαν τη «ρίζα του κακού» στον εγκέφαλο, δηλαδή «το τμήμα που ενεργοποιείται πριν από κάθε επιθετική συμπεριφορά». Υποτίθεται ότι εντόπισαν τα «κυκλώματα του εγκεφάλου» που ενεργοποιούν την επιθετική συμπεριφορά και έτσι θα «θεραπεύσουν» το bullying και τις σεξουαλικές επιθέσεις.

Προσέξτε: για τις επιθετικές συμπεριφορές δεν ευθύνεται η κοινωνία, οι ταξικές και εξουσιαστικές σχέσεις. Όχι! Όπως μας διαβεβαιώνει το «επιστημονικό άρθρο» υπεύθυνο για τις επιθετικές συμπεριφορές είναι το «πλαγιοκοιλιακό μέρος του μεσοκοιλιακού υποθάλαμου ή VMHvl και βρίσκεται στο κάτω μέρος του υποθαλάμου, στο κέντρο του εγκεφάλου»! Η λύση απλή: ένα φάρμακο που θα κατασκευάσει μια πολυεθνική, θα το πίνουμε όλοι μας (καλού-κακού) και τέρμα οι «επιθετικές συμπεριφορές»!

Άλλες «επιστημονικές μελέτες» έχουν ανακαλύψει το «γονίδιο της ομοφυλοφιλίας» και κάποιες το «γονίδιο της εγκληματικότητας». Όλα αυτά αποκαλύπτουν την ιδεολογία μιας επιστήμης στην υπηρεσία του κεφαλαίου. Μιας επιστήμης έτοιμης να μας βάλει στα νοσοκομεία της, να αντιμετωπίσει τα ίδια μας τα σώματα και τα κρανία ως πάσχοντα αντικείμενα που αποκλίνουν από τη «φυσιολογική συμπεριφορά» που απαιτούν τας αφεντικά αυτού του κόσμου.

Καμιά ανεκτικότητα στους τσαρλατάνους! Όσους πανεπιστημιακούς τίτλους και να έχουν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)