to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:51 | 18.07.2016

Κοινωνία

Επίσκεψη της αντιπεριφερειάρχη Αττικής για την Κοινωνική Πολιτική στο Ελληνικό

Την Παρασκευή 08/07/2016, η αντιπεριφερειάρχης Αττικής για την Κοινωνική Πολιτική κ. Κατερίνα Θανοπούλου, επισκέφθηκε το Σωματείο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με αναπηρίες «ο Ερμής», τον Πανελλήνιο Σύλλογο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με προβλήματα Όρασης και πρόσθετες αναπηρίες «Αμυμώνη» και το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο, που εδρεύουν στο Ελληνικό.


Το Σωματείο Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με αναπηρίες «ο Ερμής», ιδρύθηκε το 1988 και σκοπός του είναι η παροχή κάθε δυνατής ηθικής, κοινωνικής και οικονομικής βοήθειας για τη θεραπεία, την εκπαίδευση, την κοινωνική και επαγγελματική αποκατάσταση των ατόμων με αναπηρίες. Προσφέροντας ένα σύνολο υπηρεσιών, το Σωματείο στηρίζει το θεσμό της αποϊδρυματοποίησης μέσω της λειτουργίας ξενώνα ημιαυτόνομης διαβίωσης, ενώ στην παρούσα φάση, εξυπηρετεί 92 και πλέον παιδιά με αναπηρίες.

Κατά την επίσκεψή της στους χώρους του «Ερμή», η κα. Θανοπούλου, ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του κέντρου, οι οποίες περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά εργαστήρια, ενώ στο πλαίσιο της κηπευτικής, λειτουργούν θερμοκήπια και μονάδα κομποστοποίησης. Η Αντιπεριφερειάρχης συζήτησε στη συνέχεια με μέλη του Δ.Σ και εργαζόμενους, σχετικά με θέματα και προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά φιλοξενούμενοι και εργαζόμενοι, ενώ υπήρξαν προτάσεις για την επίλυσή τους.

Στον ίδιο χώρο με τον «Ερμή», βρίσκεται ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με προβλήματα Όρασης και πρόσθετες αναπηρίες «Αμυμώνη», τον οποίο και επισκέφθηκε στη συνέχεια η κα. Θανοπούλου.

Η «Αμυμώνη», από το 1993 που ιδρύθηκε, είναι το μοναδικό, στο είδος του, κέντρο και ασχολείται με άτομα που αντιμετωπίζουν κυρίως προβλήματα όρασης, αλλά και αναπηρίες όπως αυτισμό, νοητική στέρηση, νευρολογικές διαταραχές κινητικά και αισθητηριακά προβλήματα. Στο κέντρο, υπάρχουν εξειδικευμένοι χώροι λογοθεραπείας και εργοθεραπείας, ενώ στο χώρο λειτουργούν κυλικείο και μαγειρεία από εργαζόμενους και φιλοξενούμενους του κέντρου.

Μετά την επίσκεψη, ακολούθησε συζήτηση της αντιπεριφερειάρχη με μέλη του Δ.Σ. και εργαζόμενους, η οποία εστιάστηκε στην υψηλή σημασία και χρησιμότητα της πρώιμης παρέμβασης. Υπήρξε ενημέρωση τόσο σχετικά με τη μεταβιβαστική πληρωμή Α’ και Β’ εξαμήνου και την πρόσκληση επιχορήγησης για τα προνοιακά ιδρύματα, όσο και για τη συνεργασία και το συντονισμό προγραμμάτων όπως η πρώιμη παρέμβαση και οι ξενώνες ημιαυτόνομης διαβίωσης.

Τέλος, η αντιπεριφερειάρχης Αττικής για την Κοινωνική Πολιτική, επισκέφθηκε τους χώρους του Μητροπολιτικού Κοινωνικού Ιατρείου Ελληνικού, όπου συζήτησε με τους υπεύθυνους και ενημερώθηκε για το έργο που προσφέρει το Κοινωνικό Ιατρείο.

Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού με σύνθημα "κανείς μόνος στην κρίση" ξεκίνησε την λειτουργία του το Δεκέμβριο του 2011 πάνω στην ιδέα του ιατρού καρδιολόγου Γιώργου Βήχα με σκοπό να προσφέρει χωρίς καμία διάκριση δωρεάν πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα και φαρμακευτική αγωγή σε όλους τους ανασφάλιστους, άπορους και άνεργους ασθενείς. Στόχος του ιατρείου είναι να υπηρετεί τον άνθρωπο. Το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού αποτελεί μια ανεξάρτητη δομή αλληλεγγύης και δεν χρηματοδοτείται από κρατικούς, κοινοτικούς η εκκλησιαστικούς φορείς.

Οι δωρητές, από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, ανταποκρίνονται  με φάρμακα και άλλα υλικά που επιτρέπουν να καλύπτονται οι αυξημένες  ανάγκες. Παράλληλα με τη δράση του, το Κοινωνικό Ιατρείο συνεργάζεται με κάθε άλλη δομή υγείας (άλλα κοινωνικά ιατρεία, δημόσια νοσοκομεία, Μονάδες φροντίδας ΑΜΕΑ , δομές φιλοξενίας προσφύγων  κλπ)  καλύπτοντας ανάγκες ασθενών τους, από το πλεόνασμα φαρμάκων και υλικών που διαθέτει.

«Η ιεράρχηση της Περιφέρειας Αττικής», όπως ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Αττικής για την Κοινωνική Πολιτική κα. Κατερίνα Θανοπούλου, «είναι η στήριξη αφενός προνοιακών δομών, τόσο μέσω της κρατικής χρηματοδότησης – που επιβάλλεται να αυξηθεί -, όσο και μέσω ιδίων πόρων. Οι λειτουργικές, διογκωμένες δαπάνες και κυρίως οι μισθοί των εργαζόμενων, πρέπει να καλύπτονται άμεσα και να σταματήσει ο φαύλος κύκλος οφειλών προς και από τα ιδρύματα. Η δημοσίευση της αντίστοιχης πρόσκλησης για την επιχορήγηση των προνοιακών ιδρυμάτων από ίδιους πόρους είναι ένα πρώτο βήμα και έπονται κι άλλα. Όμως, αυτό που κυρίως θα στηριχθεί από την Περιφέρεια, είναι η πρώιμη παρέμβαση, η απόϊδρυματοποίηση και η ενημέρωση της κοινωνίας σε ζητήματα ετερότητας».

Κλείνοντας, η αντιπεριφερειάρχης Αττικής για την Κοινωνική Πολιτική, αναφέρθηκε στον πολύπαθο χώρο του Ελληνικού που φιλοξενεί τα δύο προνοιακά κέντρα και το Μητροπολιτικό Κοινωνικό Ιατρείο Ελληνικού, «το οποίο», όπως ανέφερε, «διαφαίνεται πως δίνεται έναντι πινακίου φακής, με χρήσεις έτερες και μακριά, ίσως, από τις ανάγκες των πολιτών, με ή χωρίς αναπηρία. Σε αυτό δηλώνω την πλήρη συμπαράσταση στους κατοίκους και στις δομές που επισκέφθηκα και κυρίως στο έργο που παρέχουν.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)