to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:55 | 04.08.2016

Πολιτισμός

Επισκέψεις του Α. Μπαλτά στο Μουσείο του Αρχαιολογικού Χώρου Ελεύθερνας, στην Ιερά Μονή Αρκαδίου και στην Έκθεση Κειμηλίων της Μονής

Επισκέψεις στο Μουσείο του Αρχαιολογικού Χώρου Ελεύθερνας, στην Ιερά Μονή Αρκαδίου και στην Έκθεση Κειμηλίων της Μονής, θα πραγματοποιήσει τη Δευτέρα 8 Αυγούστου, o Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Αριστείδης Μπαλτάς.


Ο κ. Μπαλτάς θα μεταβεί στο Μουσείο του Αρχαιολογικού Χώρου της Ελεύθερνας στις 12:30 μ.μ., συνοδευόμενος από τη Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου κ. Αναστασία Τζιγκουνάκη και τον καθηγητή του τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Νικόλαο Σταμπολίδη. Οι ανασκαφικές έρευνες του Πανεπιστημίου Κρήτης γίνονται επί 30 χρόνια τόσο στην πόλη και την ακρόπολη, όσο και στις νεκροπόλεις και κυρίως στην Ορθή Πέτρα και περιγράφουν την ιστορία κατοίκισης των περίπου 4.500 χρόνων της Ελεύθερνας με πλούσια αποτελέσματα κυρίως της γεωμετρικής και αρχαϊκής περιόδου. Το Μουσείο της Αρχαίας Ελεύθερνας, είναι έργο εντεταγμένο στο ΕΣΠΑ, στο Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα 2007-2013», με φορέα εκτέλεσης το Πανεπιστήμιο Κρήτης και φορείς λειτουργίας την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου του ΥΠ.ΠΟ.Α και το Πανεπιστήμιο Κρήτης. Το έργο, προϋπολογισμού 3.380.000 ευρώ, κόστισε 2.555.000 ευρώ και ενισχύθηκε από χορηγίες  ιδρυμάτων, οργανισμών και φυσικών προσώπων μέσω του Πανεπιστημίου Κρήτης και της Μεσογειακής Αρχαιολογικής Εταιρείας.

Νωρίτερα, στις 11:30 π.μ., ο Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού θα επισκεφθεί την Ιερά Μονή Αρκαδίου και την Έκθεση Κειμηλίων της Μονής, συνοδευόμενος από τον Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ.κ. Ευγένιο και τη Διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, κ. Αναστασία Τζιγκουνάκη. Θα γίνει ξενάγηση από τον αρχαιολόγο κ. Κώστα Γιαπιτσόγλου στην Έκθεση Κειμηλίων της Μονής η οποία στεγαζόταν από το 2006 στην ιστορική Τράπεζα της Μονής και μεταφέρθηκε τον Νοέμβριο του 2015 στο ισόγειο της Ν.Δ. πτέρυγας, ένα από τα παλιότερα τμήματα της. Στην έκθεση παρουσιάζεται η ιστορία του μοναστηριού μέσα από τα διασωθέντα, από το Ολοκαύτωμα, κειμήλια του: Χρυσοκέντητα άμφια από το εξαιρετικής τέχνης αρκαδιώτικο εργαστήρι, αντικείμενα μικροτεχνίας, λατρευτικές εικόνες αλλά και γιαταγάνια, σπάθες και πιστόλες που μας μεταφέρουν νοερά στην ιστορική πολιορκία της Μονής από τους Οθωμανούς το Νοέμβριο του 1866. Το έργο της «Επανέκθεσης Κειμηλίων Ιεράς Μονής Αρκαδίου», που εκτέλεσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, ολοκληρώθηκε το 2015, στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, με χρηματοδότηση από το Ε.Π. Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, προϋπολογισμού 550.000 ευρώ και κόστους 537.000 ευρώ.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)