to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:05 | 14.11.2014

Πολιτική

Επισκέψεις του Αλ. Τσίπρα σε Μαδρίτη και Φλωρεντία

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέπτεται σήμερα, Παρασκευή 14/11 και αύριο, Σάββατο 15/11 τη Μαδρίτη, και την Κυριακή 16/11 τη Φλωρεντία


 

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

Παρασκευή 14/11, Μαδρίτη

Συνάντηση με την ηγεσία της Ενωμένης Αριστεράς

Σάββατο 15/11, Μαδρίτη

Ομιλία ως επίτιμος προσκεκλημένος στο Ιδρυτικό συνέδριο του Podemos, στις 11.00

Κυριακή 16/11, Φλωρεντία

Ομιλία στο συνέδριο του Transform Europe!, «Η νεοφιλελεύθερη ατζέντα και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία», και συγκεκριμένα στον θεματικό κύκλο «Η Ευρώπη, η λιτότητα, η Τρόικα, η κρίση της σοσιαλδημοκρατίας και η σχέση με τα συνδικάτα», στις 16:00.

Όπως σημειώνουν πηγές της Κουμουνδούρου, η συμμετοχή και ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο ιδρυτικό Συνέδριο του κόμματος των Podemos στη Μαδρίτη, το Σάββατο, είναι μία ακόμα απόδειξη της στενής σχέσης που έχει αναπτυχθεί ανάμεσα στις δύο πολιτικές δυνάμεις ελπίδας και ανατροπής. Στο πλαίσιο αυτής της σχέσης, ο Αλέξης Τσίπρας προλογίζει το υπό έκδοση βιβλίο του εκπροσώπου των Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας. Η σχέση αυτή αποκτάει ιδιαίτερη σημασία σε μια περίοδο που οι δημοσκοπήσεις αναδεικνύουν τους Podemos σε πρώτη πολιτική δύναμη στην Ισπανία και, συνεπώς, πρωταγωνιστή σε οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα της ευρείας αριστεράς, μετά τις επόμενες εκλογές. 

Την Παρασκευή 14/11, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα συναντηθεί με τον  συντονιστή της Ενωμένης Αριστεράς Κάγιο Λάρα και τον γενικό γραμματέα του Κομμουνιστικού Κόμματος Ισπανίας και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Ενωμένης Αριστεράς Χοσέ Λουίς Σεντέγια. Σύμφωνα με πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ανάμεσα στα θέματα που θα συζητήσουν περιλαμβάνεται η διοργάνωση της συνάντησης των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων του ευρωπαϊκού Νότου, η οποία έχει προγραμματιστεί για τον Ιανουάριο του 2015, στη Βαρκελώνη.

Την Κυριακή 16/11 ο Αλ. Τσίπρας θα μεταβεί στη Φλωρεντία όπου θα μιλήσει στο διήμερο συνέδριο του Transform Europe! με τον γενικό τίτλο «Η νεοφιλελεύθερη ατζέντα και η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία» και συγκεκριμένο στον θεματικό κύκλο «Η Ευρώπη, η λιτότητα, η τρόικα, η κρίση της σοσιαλδημοκρατίας και η σχέση με τα συνδικάτα».

Στη διημερίδα θα συμμετάσχουν, ανάμεσα σε άλλους, ο ιδρυτής και επικεφαλής του κόμματος Αριστερά, Οικολογία, Ελευθερία Νίκι Βέντολα, ο πρώην γραμματέας της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης (1994-2006) και Πρόεδρος της ιταλικής Βουλής των Αντιπροσώπων (2006-2008) Φάουστο Μπερτινότι, οι ευρωβουλευτές της «Άλλης Ευρώπης με τον Τσίπρα» Ελεονόρα Φορέντσα και Κούρτσιο Μαλτέζε, ο Σέρτζιο Κοφεράτι, ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος, ο οποίος καταψήφισε την Επιτροπή Γιούνκερ, καθώς και ο βουλευτής του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Τζιουζέπε Τσιβάτι, ο οποίος συμμετείχε στην εκλογή για την ανάδειξη γενικού γραμματέα του Δημοκρατικού Κόμματος τον περασμένο Δεκέμβριο και κατετάγη τρίτος, πίσω από τον εκλεγέντα Ματέο Ρέντσι και τον Τζιάνι Κουπέρλο. Ο Τσιβάτι είναι σήμερα ο επικεφαλής της αριστερής πτέρυγας του Δημοκρατικού Κόμματος. 

Στην παρέμβασή του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να επισημάνει, ανάμεσα σε άλλα, ότι, σε αντίθεση με την μεταπολεμική περίοδο, και με αφετηρία το Νότο της Ευρώπης, η Αριστερά μετατρέπεται  σε εμβρυουλκό της αλλαγής, ωθώντας τη σοσιαλδημοκρατία σε απεγκλωβισμό από τη νεοφιλελεύθερη συναίνεση που έλκει τις ρίζες της στη δεκαετία του ’90 και έχει οδηγήσει την Ευρώπη σε πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά αδιέξοδα και νέες διαιρέσεις.  

Όπως τονίζουν πηγές της Κουμουνδούρου, η σημερινή σοσιαλδημοκρατία είναι έξω από το βηματισμό της Ιστορίας. Υποβαστάζει το νεοφιλελευθερισμό. Δηλαδή, την ιδεολογία της λιτότητας και της στασιμότητας, που πνίγει την Ευρώπη, και, γι’ αυτό, χρειάζεται επειγόντως αναπτυξιακά ανάσα.  Με την άμεση ενίσχυση της ενεργού ζήτησης, «Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος» -  ένα «νέο Λονδίνο», όχι μόνο για τη Γερμανία, όπως το 1953, αλλά για την Ευρώπη – και ένα «ευρωπαϊκό New Deal».  

Το δίλημμα προοπτικής για την Ευρώπη, κατά τον ΣΥΙΖΑ είναι το εξής: ή θα είναι δημοκρατική ή δεν θα υπάρξει. Πρόκειται για δίλημμα ζωής για την ίδια την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία: ή θα αλλάξει ή θα μετατραπεί σε μικρή, συμπληρωματική δύναμη της νεοφιλελεύθερης δεξιάς, όπως συμβαίνει στην Ελλάδα. Η ιστορική και πολιτική απαξίωση του σημερινού ΠΑΣΟΚ σε συνιστώσα της δεξιάς και της τρόικας θα πρέπει να χρησιμεύσει μόνον ως παράδειγμα προς αποφυγή από τους ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες. 

 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)