to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

22:44 | 11.02.2014

Πολιτική

Επιμένει στην ακροδεξιά ατζέντα: Επανακατέθεσε την τροπολογία για την ψήφο των μεταναστών ο Ι. Μιχελάκης

Λίγο μετά την απόσυρση της διάταξης από το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ο υπουργός Εσωτερικών επανακατέθεσε την τροπολογία για τη στέρηση δικαιώματος εκλέγειν και εκλέγεσθαι στους μετανάστες που διαμένουν νόμιμα στη χώρα μας - «Προσχηματικές οι δικαιολογίες σχετικά με το ενδεχόμενο ακύρωσης των εκλογών εξαιτίας της απόφασης του ΣτΕ», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ


5.30 μ.μ., Τετάρτη: Η κυβερνητική πλειοψηφία ΝΔ – ΠΑΣΟΚ (πλην του Γιώργου Ντόλιου που διαφώνησε) ψήφισε να διεξαχθούν οι ευρωεκλογές την δεύτερη Κυριακή των αυτοδιοικητικών εκλογών, δηλαδή στις 25 Μαΐου, συνεχίζοντας τις επινοήσεις της τελευταίας στιγμής μήπως η κυβέρνηση αποφύγει την εκλογική ήττα.

Συνέχεια στα εκλογομαγειρέματα από τη μνημονιακή συγκυβέρνηση (διαβάστε τη σχετική δήλωση του Ν. Βούτση): Αφού πρώτα άλλαξαν την ημερομηνία των εκλογών για να μη διεξαχθούν μαζί με τον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών οι ευρωεκλογές (έτσι ώστε να υπάρχει μεγάλη αποχή) και αποφάσισαν εν μία νυκτί την διεξαγωγή των ευρωεκλογών με λίστα, την Τρίτη ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Μιχελάκης επανακατέθεσε  την τροπολογία με την οποία αφαιρείται από τους νομίμως διαμένοντες μετανάστες στη χώρα και τους ομογενείς το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Λίγο μετά την απόσυρση της διάταξης από το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, που συζητείτο την Τρίτη στην Ολομέλεια, ο Γ. Μιχελάκης επανακατέθεσε χωρίς αλλαγή την τροπολογία στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που θα θεσπίζει την σταυροδοσία στις Ευρωεκλογές και θα ρυθμίζει τον τρόπο ψήφου των ετεροδημοτών και το οποίο εισάγεται αύριο προς επεξεργασία στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή (πηγή: ΑΠΕ).

«Πιστεύετε ότι θα μαζεύετε ψήφους με το να κόβετε την ψήφο των νόμιμων μεταναστών, αλλάζοντας την Κυριακή των ευρωεκλογών και ότι θα γλιτώσετε. Δεν θα γλιτώσετε όμως» παρατήρησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης απευθυνόμενος στον υπουργό Δικαιοσύνης στη Βουλή.

 

ΣΥΡΙΖΑ: Το ΠΑΣΟΚ σε ρόλο νεροκουβαλητή της ΝΔ

Η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των μεταναστών στις αυτοδιοικητικές εκλογές:

«Η αφαίρεση του δικαιώματος του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι από τους μετανάστες και τους ομογενείς στις δημοτικές εκλογές συνιστά μια ξεκάθαρη προσπάθεια επιβολής της ακροδεξιάς ατζέντας από την κυβέρνηση. Το ΠΑΣΟΚ συναινεί στο ξήλωμα του νόμου Ραγκούση, επιβεβαιώνοντας το ρόλο του ως νεροκουβαλητής της ΝΔ. Οι δικαιολογίες που προβάλλει η κυβέρνηση σχετικά με το ενδεχόμενο ακύρωσης των εκλογών εξαιτίας της απόφασης του ΣτΕ είναι προσχηματικές, στο βαθμό που η κυβέρνηση είχε όλο το χρόνο να προετοιμάσει νόμο και να τον φέρει σε δημόσιο διάλογο, ο οποίος να μην έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα της απόφασης του ΣτΕ και να προβλέπει για τους μετανάστες που ζουν και εργάζονται μόνιμα στη χώρα μας το ίδιο δικαίωμα με αυτό που ισχύει στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες». 

 

 

Τ. Χριστοδουλοπούλου: Επιβεβαίωση της ακροδεξιάς ατζέντας

«Η τροποποίηση που επιχειρείται να ψηφιστεί στη Βουλή, προκειμένου να στερήσει το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι από τους μετανάστες και τους ομογενείς στις δημοτικές εκλογές, αποτελεί μια ακόμα επιβεβαίωση της ακροδεξιάς ατζέντας, που έχει επιλέξει η ΝΔ για να πολιτεύεται», είχε δηλώσει η  συντονίστρια του Τμήματος Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ πριν ακόμη επανακατατεθεί η τροπολογία. ΌΠως σημειώνει η Τασία Χριστοδουλοπύλου:

 Δεν είναι τυχαίο ότι έρχεται προς ψήφιση τώρα, ενώ η απόφαση δημοσιεύτηκε στις 4/2/2013 και δέχτηκε σφοδρότατη κριτική. Εξάλλου, η Χρυσή Αυγή θα είναι το μόνο κόμμα που θα ψηφίσει μετά βεβαιότητας αυτή την τροποποίηση, με ουραγό το ΠΑΣΟΚ που κάποτε έδινε μάχες για το νόμο Ραγκούση. Οι δικαιολογίες ότι υπάρχει φόβος να ακυρωθούν οι εκλογές, αφού το ΣτΕ έχει κηρύξει το νόμο Ραγκούση αντισυνταγματικό ή ότι η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να σέβεται τις αποφάσεις του ΣτΕ, είναι προσχηματικές. Η πολιτική των διακρίσεων, η αντιδραστική θεωρία του αίματος, η στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και η απογύμνωση της έννοιας του πολίτη και από τους Έλληνες, πόσο μάλλον από τους μετανάστες, αποτελεί μόνιμη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης της ΝΔ, που υπηρετεί με συνέπεια το θεσμικό ρατσισμό." 

Αντιδράσεις από ΔΗΜΑΡ και νεολαία ΠΑΣΟΚ

«Η επανακατάθεση στη Βουλή αναλλοίωτης της τροπολογίας που στερούσε από τους νόμιμα διαμένοντες στην Ελλάδα μετανάστες το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, επιβεβαιώνει ότι η κυβέρνηση εξακολουθεί να τους αντιμετωπίζει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας» τονίζει η ΔΗΜΑΡ και επαναλαμβάνει ότι «η ακροδεξιά ατζέντα δεν πρέπει να κυριαρχήσει στη δημόσια ζωή και με το κριτήριο αυτό θα παρακολουθήσει τις εξελίξεις». 

Από την πλευρά της, η Νεολαία ΠΑΣΟΚ, τονίζει πως η τροπογία «ρίχνει νερό στον μύλο του εθνικιστικού λαϊκισμού». Όπως σημειώνει σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, «αφαιρείται ουσιαστικά το δημοκρατικό δικαίωμα λόγου για τα τεκταινόμενα που διαδραματίζονται στον τόπο τους από ανθρώπους που ζουν εκεί, πληρώνουν φόρους, παράγουν, στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο και αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα αγωνιώντας το ίδιο για το μέλλον όπως κάθε μέλος της κοινωνίας». 

Γ. Ραγκούσης: Κακή η απόφαση του ΣτΕ - η ΝΔ καθοδηγείται από το ακροδεξιό Δίκτυο 21

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Γ.Ραγκουσης, ο οποίος μιλώντας στον «Βήμα 99,5» χαρακτήρισε την απόφαση της πλειοψηφίας του ΣτΕ κακή και εξήγησε: «Το ΣτΕ δεν είπε ότι ο ν. 3838 έχει πρόβλημα και είναι αντισυνταγματικός και άρα πρέπει να έρθει νέος νόμος, αλλά είπε κάτι πολύ χειρότερο: ότι με το ισχύον Σύνταγμα της χώρας η ελληνική Πολιτεία, με όποιον νόμο και αν φέρει, δεν μπορεί να δώσει δικαίωμα ψήφου στις αυτοδιοικητικές εκλογές όχι μόνο στους οικονομικούς μετανάστες, αλλά και στους ομογενείς. «Δεν είπε η πλειοψηφία του ΣτΕ ότι όλοι όσοι έχουν την ελληνική ιθαγένεια θα έχουν και δικαίωμα ψήφου. Άρα, η μόνη λύση, με δεδομένη την απόφαση αυτή του ΣτΕ, είναι να αλλάξει το Σύνταγμα και ρητώς το λέει και η απόφαση της πλειοψηφίας του ΣτΕ».

Ο κ. Ραγκούσης ζήτησε την απόσυρση της τροπολογίας και «να έρθει η κοινή συμφωνία των κομμάτων, πριν από μερικά χρόνια στη Βουλή, κατά τη συνταγματική αναθεώρηση να συμπεριληφθεί ξεχωριστό άρθρο στο Σύνταγμα που προβλέπει ρητώς αυτή τη δυνατότητα. Να υπάρξει μια ρητή, δημόσια δέσμευση των κομμάτων του συνταγματικού τόξου γι'αυτό. Για να δούμε, λοιπόν, και το συνταγματικό τόξο...» (πηγή: in.gr).

"Δεν χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση για να λυθεί το ζήτημα της ψήφου των μεταναστών, με μια απλή εγκύκλιο ο κ. Μιχελάκης θα μπορούσε να το ρυθμίσει"  όμως δεν θέλουν να φτιάχνουν πράγματα αλλά να χαλάνε. Εδώ μιλάμε για έναν πρωθυπουργό που καθοδηγείται απο τις εθνικιστικές και ακροδεξιές απόψεις του Δικτύου" δήλωσε σε συνέντευξη στο Κόκκινο ο Γιάννης Ραγκούσης σχολιάζοντας τις δηλώσεις του υπουργού Εσωτερικών περί ακύρωσης των εκλογών σε περίπτωση που ψηφίσουν οι μετανάστες στις εκλογές. 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)