to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

16:28 | 21.09.2017

Κοινωνία

Επικριτικοί προς την ΠΟΕ-ΟΤΑ οι εργαζόμενοι στα ΚΕΠ

Την αντίδραση του συνδικαλιστικού οργάνου των εργαζομένων στα ΚΕΠ προκάλεσε το αίτημα της ΠΟΕ-ΟΤΑ για τροποποίηση διάταξης που αφορά την επιλογή προϊσταμένων στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών.


Σε ανακοίνωσή της, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων στα ΚΕΠ (ΠΟΣΕ ΚΕΠ) κάνει λόγο για «ανακρίβειες» και «έωλα επιχειρήματα», απαντώντας σε πρόσφατη επιστολή της ΠΟΕ-ΟΤΑ προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Όλγα Γεροβασίλη.

Σημειώνεται ότι στην επιστολή της η ΠΟΕ-ΟΤΑ ζητεί από τους αρμόδιους υπουργούς να ανακληθεί το άρθρο 84 του νόμου 4484/2017 που προβλέπει ότι προϊστάμενοι σε οργανικές μονάδες υπηρεσιών ΚΕΠ τοποθετούνται υπάλληλοι ΠΕ και ΤΕ του κλάδου ΔΥΠ (Διεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών). Υποστηρίζει ότι με αυτήν τη διάταξη «η πλειονότητα των Διοικητικών Υπαλλήλων (ΠΕ, ΤΕ και ΔΕ) που εργάζονται στα ΚΕΠ όλης της χώρας και αποτελούν το 80% των εργαζομένων σε αυτά, προτίθεται να μετακινηθούν σε άλλες υπηρεσίες, αφού δεν έχουν πιθανότητα υπηρεσιακής εξέλιξης».

Στην απάντησή τους, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ΚΕΠ αντιτείνουν ότι η διάταξη αποτελεί «ένα πολύ σημαντικό και ουσιαστικό βήμα που οδηγεί, για πρώτη φορά στα χρονικά του θεσμού των ΚΕΠ, στο να επιλέγονται προϊστάμενοι με πραγματικά αξιοκρατικά κριτήρια». Αναφέρουν ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν αποτελούν το 80%, αλλά το 10% των εργαζόμενων στα ΚΕΠ, ενώ το υπόλοιπο 90% είναι του κλάδου ΔΥΠ με πολύχρονη εμπειρία στις υπηρεσίες που εργάζονται. Παρόλα αυτά, την τελευταία 15ετία στις υπηρεσίες των ΚΕΠ, υπογραμμίζουν ότι προΐστανται σχεδόν στο σύνολό τους διοικητικοί υπάλληλοι που κατά ένα σημαντικό μέρος είναι απόφοιτοι λυκείου, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν ως υφιστάμενους υπαλλήλους ΔΥΠ με μεταπτυχιακά και διδακτορικά.

Ακόμη, τονίζουν ότι υπάρχουν περιπτώσεις προϊσταμένων «που δεν βρίσκονται ποτέ στα ΚΕΠ που υπηρετούν, που δεν έχουν γνώση Η/Υ, που δεν γνωρίζουν ούτε ένα αντικείμενο εργασίας των ΚΕΠ ή παρουσιάζουν μηδενική κίνηση στους κωδικούς τους».

 Όπως επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στα ΚΕΠ, η διάταξη έρχεται να διορθώσει ανάλογες στρεβλώσεις και διασφαλίζει ότι τις θέσεις ευθύνης στα ΚΕΠ «θα κατέχουν υπάλληλοι με υψηλά προσόντα, με πολύχρονη εμπειρία, με διαρκή παρουσία στον χώρο και αξιόμαχοι στην παραγωγική λειτουργία τους, ώστε να πάψουν να είναι τα ΚΕΠ ένας τόπος εξορίας για αρκετούς διοικητικούς ή ένας τόπος αναψυχής για κάποιους άλλους».

Και καταλήγουν: «Ως Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Εργαζομένων στα ΚΕΠ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης,  έχουμε στόχο να πάμε τα ΚΕΠ στο μέλλον που επιβάλλει η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση, με υπηρεσίες ακόμη καλύτερες προς τους πολίτες, που ήδη έχουν δείξει την αγάπη τους προς το Θεσμό με ποσοστό αποδοχής πάνω από 95%. Κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί ανακυκλώνοντας τα κακώς κείμενα του παρελθόντος και διατηρώντας συντεχνιακές ή παρωχημένες αντιλήψεις».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)