to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Επικίνδυνα παιχνίδια με φόντο χρέος και ΑΟΖ

Η σύμπτωση είναι, τουλάχιστον, σατανική. Ωστόσο, οι πολιτικές εξελίξεις είναι τόσο πυκνές που όλα μπορούν να «εξηγηθούν».


Σήμερα, Δευτέρα, ο Κ. Παπούλιας θα δεχθεί διαδοχικά τους Αντ. Σαμαρά [17:30] και Αλ. Τσίπρα [14:45] με γνωστά, σε γενικές γραμμές, τα ζητήματα που θα συζητηθούν -η αρχική ώρα της συνάντησης με τον Αντ. Σαμαρά ήταν στις 13:00 για να αλλάξει προκειμένου να μιλήσει μετά τον Αλ. Τσίπρα!... Δεν αποκλείεται, μάλιστα, ο Αντ. Σαμαράς να ζητήσει τη σύγκλιση των πολιτικών αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα εθνικά θέματα –από τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο μέχρι το χρέος και την… τρόικα! Ο Αντ. Σαμαράς θα προσέλθει στο Προεδρικό με στόχο την δημιουργία κλίματος «εθνικής συναίνεσης». Και θα αναφερθεί στην πρωτοβουλία του για την [ευκαιριακή...] συμμαχία με Αίγυπτο και Ισραήλ. Σε κάθε περίπτωση όλα είναι ρευστά, ιδιαίτερα στα της τρόικας, με το Μαξίμου να παρακολουθεί αμήχανα τις εξελίξεις και να προσπαθεί επικοινωνιακά να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα -δεν διαφαίνεται πολιτικό ξέφωτο.



Παρακλήσεις…
 
Η συγκυβέρνηση δεν έχει, πλέον, και πολλά περιθώρια­ ελιγμών. Η τρόικα αρνείται κάθε «διευκόλυνση» συνδέοντας, μάλιστα, την επιστροφή της με την ταχύτητα που θα παρουσιάσει η Αθήνα το «πλήρες σύνολο των προτάσεων πολιτικής» [full set policy proposals] που της έχουν ζητηθεί –δηλώσεις του εκπροσώπου του ΔΝΤ Τζέρι Ράις. Επιλογή που επανέλαβε, την Παρασκευή, και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Σ. Ο’ Κόνορ -«Βρισκόμαστε σε επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές και αυτήν τη στιγμή δεν μπορώ να σχολιάσω. Την ερχόμενη εβδομάδα ενδέχεται να υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες», δήλωσε ο κ. Ο’ Κόνορ κληθείς να σχολιάσει σε ποιο σημείο βρίσκονται οι διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Με τον τρόπο του διαμήνυσε στην ελληνική κυβέρνηση ότι αν δεν πάρει τη σχετική πρωτοβουλία για την υλοποίηση όλων των μέτρων, η τρόικα δεν θα έρθει στην Αθήνα.
Μια μέρα νωρίτερα, το Βερολίνο «άδειαζε», μέσω του Bloomberg, την ελληνική κυβέρνηση –και τον Γκ. Χαρδούβελη, ειδικότερα- ότι έχει υπάρξει συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας -«Απορρίπτουμε τις αναφορές σε ελληνικά μέσα ενημέρωσης ότι η Γερμανία και η Ελλάδα κατέληξαν σε συμφωνία χθες, για περαιτέρω στήριξη προς την Ελλάδα μετά το τέλος του προγράμματος διάσωσης», ανέφερε ο Φρανκ Πολ Βέμπερ, εκπρόσωπος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε. «Άδειασμα» που προσπάθησε να δικαιολογήσει ο Γκ. Χαρδούβελης, αλλά και να στριμώξει τον ΣυΡιζΑ,  λέγοντας [συνέδριο Capital + Vision] ότι «η χώρα δεν θα βρεθεί από την «κόλαση» στον «παράδεισο», από τη μια μέρα στην άλλη, χωρίς προσπάθεια. Δεν μπορούμε», τόνισε, «να καλλιεργούμε ανεδαφικές προσδοκίες για την ικανοποίηση πάσης φύσεως αιτημάτων».



Και… αναδρομικό μισθολόγιο!

Οι Γερμανοί επιμένουν να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα, όπως το ενιαίο μισθολόγιο, οι απολύσεις 5.500 δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2014, η πλήρης απελευθέρωση των απολύσεων [ομαδικές], η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου καθώς και το ασφαλιστικό. Μ’ αυτή την ατζέντα η κυβέρνηση γνωρίζει ότι δεν μπορεί να παραμείνει στην εξουσία και ζητά «διευκολύνσεις». Όπως, για παράδειγμα, το νέο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων που ζητά να το ψηφίσει το Μάρτιο, μετά, δηλαδή, την όποια προσπάθεια για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, και να έχει αναδρομική ισχύ, από 1η Ιανουαρίου του 2015!
Ανάλογες «παρακλήσεις» γίνονται για μια σειρά θέματα με δικαιολογία την τραγική κατάσταση της κοινωνίας [φτωχό ένα στα δύο ελληνόπουλα, σύμφωνα με την Unicef - 14 δισ. ευρώ έχασαν από το εισόδημά τους μέσα στο 2013 τα ελληνικά νοικοκυριά, 48,4 δισ. από το 2009 μέχρι το τέλος του 2013], αλλά και την κατάσταση στο εσωτερικό του ΠαΣοΚ που η δεξαμενή ψηφοφόρων αποτελείται κυρίως από δημοσίους υπαλλήλους. Πληροφορίες, μάλιστα, φέρουν τον υπουργό Οικονομικών με επιστολή του προς το ΔΝΤ να αποδέχεται την υλοποίηση όλων των μέτρων που επιθυμεί η τρόικα, ζητώντας την εξαίρεση μόνο ως προς τις ομαδικές απολύσεις και την προώθηση του νέου ασφαλιστικού.


Επιτάχυνση εξελίξεων

Η αδιαλλαξία, όμως, των Γερμανών -των δανειστών μας γενικότερα- αποκαλύπτει την πολιτική τους αδιαφορία για το αν θα παραμείνει στην κυβέρνηση η ΝΔ και το ΠαΣοΚ –καμιά παροχή σε μια κυβέρνηση που τελειώνει, η «γραμμή» της τρόικας που θεωρεί ότι αδειάζει η άμμος στην κλεψύδρα της κυβέρνησης. Το Μαξίμου το γνωρίζει και προετοιμάζεται για εκλογές. Πληθαίνουν, μάλιστα, οι φωνές –και από πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ- ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να φτάσει μέχρι τη διαδικασία εκλογής Προέδρου. Και επιμένουν ότι ακόμα και αν τα καταφέρει οι 180 δεν βρίσκονται και άρα οι εκλογές είναι αναπόφευκτες. Και εισηγούνται εκλογές πριν από την διαδικασία για την εκλογή του Πρόεδρου, προκειμένου «να προλάβουμε, να μην καταρρεύσουμε και συντριβούμε», όπως χαρακτηριστικά λένε στελέχη της ΝΔ.
Το Μαξίμου αδυνατεί να αντιδράσει. Και προσπαθεί με επικοινωνιακούς όρους να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα -εκεί εντάσσεται και η αυριανή συνάντηση με τον Κ. Παπούλια. Από την Παρασκευή το βράδυ, μάλιστα, με αφορμή τον εμβολισμό ελληνικού ψαράδικου από τουρκική ακταιωρό, άρχισαν οι διαρροές ότι οι Τούρκοι προετοιμάζουν «θερμό επεισόδιο» στο Αιγαίο. Η απόφαση, μάλιστα, του Τουρκικού Συμβουλίου Ασφαλείας [μετέχουν Ταγίπ Ερντογάν και Αχμέτ Νταβούτογλου] ότι «η Άγκυρα θα προστατέψει με αποφασιστικότητα τα συμφέροντά της εντός της υφαλοκρηπίδας της» αλλά και τις περιοχές που την εξουσιοδότησαν οι Τουρκοκύπριοι «για να διεξάγει έρευνες φυσικού αερίου στην Κυπριακή ΑΟΖ» ενέτειναν την αμηχανία του Μαξίμου. Ας μην εκπλαγούμε, ωστόσο, αν την Δευτέρα παρακολουθήσουμε τον Αντ. Σαμαρά, αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον Κ. Παπούλια, να επιδίδεται σε γεωπολιτικές αναλύσεις ενόψει και του ταξιδιού του σε Κύπρο [Παρασκευή] και Αίγυπτο [Σάββατο] για την Κυπριακή ΑΟΖ. Παιχνίδια επικίνδυνα και τυχοδιωκτικά που δεν λύνουν τα υπάρχοντα πολιτικά προβλήματα…





Ο σώζων εαυτόν σωθείτω

Η επιτάχυνση των πολιτικών εξελίξεων, κάτω από τα αδιέξοδα της πολιτικής λιτότητας, οδηγεί και σε κινήσεις προσωπικής διάσωσης. Έτσι βλέπουμε τον Ν. Δένδια να μετακινείται στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας προκειμένου να διασωθεί από τις δύσκολες και με σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις αποφάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης που έχουν και εκλογικό κόστος –σημαντικό ρόλο, βέβαια, έπαιξε και το γεγονός ότι υπήρχε και πρόβλημα συνεργασίας με τον Γκ. Χαρδούβελη. Ακόμα ο Ν. Μηταράκης εγκαταλείπει την «αφιλόξενη» Α΄ Αθήνας για την περιφέρεια της Χίου, ενώ ο Κυρ. Μητσοτάκης, σε ρόλο Αδ. Γεωργιάδη, ανακαλύπτει 5.260 δημοσίους υπαλλήλους που έχουν αποστείλει 1,5 δισ. ευρώ στο εξωτερικό χωρίς, βέβαια, να μπορεί και να διαβεβαίωση ότι αυτά τα χρήματα έχουν βγει παράνομα από τη χώρα… Νέα «σατανική» σύμπτωση: οι προς απόλυση δημόσιοι υπάλληλοι είναι 5.500, όσοι και οι «επίορκοι» 5.260! Στη θέση του Ν. Δένδια, πάντως, τοποθετήθηκε ο βουλευτής Τρικάλων Κώστας Σκρέκας, που δεν αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα σε Μαξίμου και Γκ. Χαρδούβελη. Οι παλιοί, βέβαια, της ΝΔ, διαμαρτύρονται ότι χάλασε η επετηρίδα!

tags: άρθρα

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)