to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:24 | 19.09.2016

πηγή: ert.gr

Αθλητισμός

Έπεσε η αυλαία των Παραολυμπιακών, στην 24η θέση η Ελλάδα (βίντεο)

Η Ελλάδα πήρε την 24η θέση στον πίνακα μεταλλίων, κατακτώνταςπέντε χρυσά, τέσσερα αργυρά καιτέσσερα χάλκινα μετάλλια. Πρώτη δύναμη ήταν και φέτος η Κίνα, ανεβάζοντας 239 αθλητές και αθλήτριές της στο βάθρο.


Εντυπωσιακός ήταν ο επίλογος των 15ων Παραολυμπιακών Αγώνων, με καταιγισμό πυροτεχνημάτων, πολλή μουσική και χορό, στο στάδιο «Μαρακανά». Το Ρίο ντε Τζανέϊρο παρέδωσε πανηγυρικά την ολυμπιακή σημαία στο Τόκιο, τα ξημερώματα, 1192 ημέρες έπειτα από την έναρξη των αγώνων.

Σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής ήταν ο Θανάσης Κωνσταντινίδης, θριαμβευτής στη σφαιροβολία και δεύτερος στο αγώνισμα της κορίνας.konstantinidis

Η Ελλάδα πήρε την 24η θέση στον πίνακα μεταλλίων, κατακτώνταςπέντε χρυσάτέσσερα αργυρά καιτέσσερα χάλκινα μετάλλια. Πρώτη δύναμη ήταν και φέτος η Κίνα, ανεβάζοντας 239 αθλητές και αθλήτριές της στο βάθρο.

«Αυτή είναι η στιγμή για να γιορτάσουμε την επιτυχία όχι μόνο των Παραολυμπιακών Αγώνων, αλλά και την επιτυχία του Rio 2016, δήλωσε ο επικεφαλής της Διοργανωτικής Επιτροπής των τελετών, Φλάβιο Μασάντο.

«Ο κιθαρίστας χωρίς χέρια» Τζόναθαν Μπαστός που παίζει με τα δάχτυλα των ποδιών του, οι τυμπανιστές που δεν μπορούν να ακούσουν και οιχορευτές με σύνδρομο Down ήταν μεταξύ των πρωταγωνιστών, «στη μεγάλη γιορτή της διαφορετικότητας» και του αποχαιρετισμού.

Οι πωλήσεις των εισιτηρίων ξεπέρασαν τα δύο εκατομμύρια και τα βίντεο που έδειχναν τα highlights των Αγώνων έγιναν ανάρπαστα.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC), Σερ Φιλίπ Κράβεν, ανακοίνωσε ότι στον λαό του Ρίο και της Βραζιλίας απονέμεται το βραβείο της το «Παραολυμπιακής Τάξης», την υψηλότερη τιμή σε πρόσωπο ή ομάδα ανθρώπων, που μπορεί να δώσει το Παραολυμπιακό κίνημα.

Παρά τους ξέφρενους ρυθμούς, από αθλητές και θεατές που βρέθηκαν μαζί στον αγωνιστικό χώρο, τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή για τον 48χρονο Ιρανό ποδηλάτη Μπαχμάν Γκολμπαρνεζάντ που σκοτώθηκε μετά από σύγκρουση, στη διάρκεια του αγώνα δρόμου της κατηγορίας C4-5.

Το Τόκιο πήρε τη σκυτάλη με εντυπωσιακό τελετουργικό παράδοσης-παραλαβής. Το μοντέλο Γκίμικο, χρησιμοποίησε το προσθετικό πόδι της για να «κλωτσήσει» μία ψηφιακή εικόνα, η ακρωτηριασμένη Κοίτσι ακολούθησε, με μοναδική απεικόνιση μπαλέτου, ενώ η Ακίρα Χιβάμα, με προβλήματα όρασης, έδειξε «με την φαντασία της το Τόκιο», που ετοιμάζεται για τους επόμενους Αγώνες.

Μετάλλιο, από «καθαρό χρυσάφι» βάρους 75 γραμμαρίων, κατά την Τελετή Λήξης του Ρίο το 2016 στους Παραολυμπιακούς Αγώνες, δόθηκε στον27χρονο Σύρο πρόσφυγα, Ιμπραχίμ Αλ Χουσεΐν, που ζει στην Αθήνακαθισμένος στην αναπηρική καρέκλα , εξαιτίας του τραυματισμού του στα πόδια από βόμβα. Πρόκειται για το μετάλλιο, Youn Whang Dai, σύμβολο των Παραολυμπιακών Αγώνων από το 1988. Μαζί του βραβεύτηκε και η Τατιάνα ΜακΦάντεν, με τέσσερα χρυσά και δύο ασημένια μετάλλια στο στίβο.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)