to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:34 | 29.12.2014

Πολιτική

Έπεσαν! Η Ελλάδα σε νέα πορεία - Εκλογές στις 25 Ιανουαρίου

Η τρομοκρατία και οι εκβιασμοί δεν πέρασαν. Ο στόχος των 180 «πρόθυμων» να παρατείνουν τον βίο της μνημονιακής συγκυβέρνησης δεν επετεύχθη. Η κυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου έπεσε έπειτα από την αποτυχία να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη σημερινή τρίτη ψηφοφορία στη Βουλή.


Με τον φακό του left.gr: Φωτορεπορτάζ από την 3η ψηφοφορία

Ούτε μία ψήφος παραπάνω υπέρ του Στ. Δήμα σε σχέση με τη δεύτερη ψηφοφορία. 168 «Στάυρος Δήμας», 132 «παρών». Διαλύεται η Βουλή, λόγω της μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας και πάμε σε πρόωρες εθνικές εκλογές στις 25/1, σύμφωνα με δήλωση του Ευ. Μεϊμαράκη.

Η πρώτη δουλειά που θα κάνει η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου θα είναι η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. 

Δείτε περισσότερα: Τι προβλέπει το Σύνταγμα για την επόμενη Βουλή μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου

Σήμερα αναμένεται να εκδοθεί το Προεδρικό Διάταγμα διάλυσης του κοινοβουλίου, το οποίο θα περιλαμβάνει και την ημερομηνία σύγκλησης της νέας Βουλής. Αύριο Τρίτη συνεδριάζει και η εκλογική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ.

Στις 12:00 σήμερα το μεσημέρι, θα δεχτεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όπως ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο πρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Μεϊμαράκης, οι ψηφοφορίες για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας -και εφόσον δεν προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση- είναι δυνατό να γίνονται παράλληλα με τις διερευνητικές εντολές για τον σχηματισμό κυβέρνησης.

Η πρώτη αντίδραση από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ:

«Δεν πήραν ούτε μία ψήφο παραπάνω, γεγονός που είναι ενδεικτικό της αδυναμίας τους».

Ο Σταύρος Δήμας δήλωσε: «Υψηλότερο από οτιδήποτε άλλο είναι η Ελλάδα, το περίμενα το αποτέλεσμα  και δεν απογοητεύομαι» Δείτε ολόκληρη τη δήλωση

Ο Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στο γραφείο του στη Βουλή, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Τώρα σηκώνουμε τα μανίκια". Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εξέφρασε αρχικά την οδύνη του για τους νεκρούς του Norman Atlantic και συνεχάρη τους άνδρες και τις γυναίκες της ομάδας διάσωσης.

Για την ψηφοφορία δήλωσε πως:

"Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για τη Δημοκρατία. Οι Έλληνες βουλευτές απέδειξαν ότι η Δημοκρατία δεν εκβιάζεται

Η κυβέρνηση Σαμαρά που επί 2,5 χρόνια λεηλάτησε την κοινωνία και που είχε δεσμευτεί για νέα μέτρα, αποτελεί παρελθόν. Το μέλλον ξεκίνησε. Να είστε αισιόδοξοι και χαρούμενοι"

Αντώνης Σαμαράς: Αφού χαρακτήρισε μειοψηφία τους 132 βουλευτές που καταψήφισαν, είπε πως φέρουν την ευθύνη για τις εκλογές που έρχονται και που δε θέλει η ελληνική κοινωνία. Κάλεσε τον λαό να διώξει την αβεβαιότητα. Αύριο θα πάει στον Κ. Παπούλια και θα ζητήσει εκλογές την Κυριακή 25 Γενάρη. "Ο λαός θα μάθει όλη την αλήθεια"

********************************

Όλες οι δηλώσεις


Χαρδούβελης: Δεν υπάρχει πρόβλημα με τα ταμειακά διαθέσιμα

Ευ.Βενιζέλος: "Οι Έλληνες καλούνταν να πάρουν μια απόφαση για το μέλλον της χώρας τα επόμενα χρόνια. Το ΠΑΣΟΚ έγινε το εξιλαστήριο θύμα για τα λάθη της Μεταπολίτευσης. Τώρα έχουμε να προστατέψουμε ένα τεράστιο κεκτημένο. Τις θυσίες του ελληνικού λαού". Ολόκληρη η δήλωση ήττας του


Π. Σκουρλέτης: «Ιστορική στιγμή το αποτέλεσμα, άνοιξε ο δρόμος για τις εκλογές»

Ευ. Μεϊμαράκης: "Ως στέλεχος της ΝΔ, θέλω να σας πω ότι οι εκλογές είναι πάντα καλοδεχούμενες. Αυτές όμως οι εκλογές δεν είναι γιορτή όταν παραβιάζεται το Σύνταγμα"

Μήνυμα Μοσκοβισί στην Ελλάδα για τις απαραίτητες «μεταρρυθμίσεις»

Λαφαζάνης: Η χώρα δεν χρειάζεται κηδεμόνες. Καμία κινδυνολογία δεν θα τρομοκρατήσει τον ελληνικό λαό

Ο Φώτης Κουβέλης δήλωσε πως η χώρα αλλάζει πορεία, η Ντόρα Μπακογιάννη: "Η αντιπολίτευση εξεβίασε εκλογές στη χειρότερη στιγμή. Η Νέα Δημοκρατία θα απευθυνθεί σε όλες τις δυνάμεις της ελεύθερης δημοκρατικής παράταξης και θα τις κερδίσει αυτές τις εκλογές"

Πάνος Καμμένος: "Να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, που δεν θα ακολουθεί εντολές ξένων. Οι ΑΝΕΛ ήμασταν ρυθμιστές"

Σταύρος Θεοδωράκης: "Το Ποτάμι είναι εδώ, έτοιμο για τις μεγάλες προκλήσεις"



Δ. Κουτσούμπας: «Σ’ αυτές τις εκλογές χρειάζεται να ξημερώσει μια καλύτερη μέρα αγωνιστικής παρουσίας»

************************


Ένταση με τους χρυσαυγίτες στη Βουλή

Οι πρώτες αντιδράσεις στο διεθνή Τύπο μετά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)