to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

10:53 | 28.05.2013

Πολιτική

Επείγον ζητούμενο η δημοκρατία

Το κύριο άρθρο της Αυγής


Το χρεωκοπημένο πολιτικό σύστημα συμπαρασύρει στην κατάρρευσή του τα μίντια, που επί χρόνια αποτελούσαν προπαγανδιστικό πυλώνα του συστήματος της εικονικής "ισχυρής Ελλάδας". Είναι θέμα δημοκρατίας, αποτελεί προϋπόθεση για την έξοδο της χώρας από την κρίση, να τεθούν κανόνες στον χώρο των μίντια, να επιβληθεί η νομιμότητα στους καναλάρχες, που συμπεριφέρονται ως η τελευταία κλειστή κάστα στη χώρα. Η πολιτική κρίση βυθίζει και τα μίντια στην πολιτική ανυποληψία, ενώ η κατ' ουσίαν πτώχευση των τραπεζών και η διάλυση του συστήματος των δημοσίων έργων αποστερεί τα κανάλια από την κάνουλα της χρηματοδότησής τους. Όταν όλοι πληρώνουν, ήρθε η ώρα να πληρώσουν και οι καναλάρχες!

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναλαμβάνει πρωτοβουλία εκδημοκρατισμού του χώρου των ΜΜΕ. Οι επιχειρήσεις λειτουργούν παράνομα, καλυπτόμενες από τα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Είναι οι μοναδικές περιπτώσεις για τις οποίες δεν εφαρμόστηκαν οι πρόνοιες του Μνημονίου, σύμφωνα με τις οποίες έπρεπε να έχουν καταβληθεί τα οφειλόμενα στο Δημόσιο τέλη προσωρινής αδειοδότησης. Αντ' αυτού χαρίζονται κάθε χρόνο τα τέλη λειτουργίας. Τα κανάλια έχουν συγκροτήσει καρτέλ, με το οποίο διαχειρίζονται τις δημόσιες συχνότητες. Δεν επιτρέπουν να ιδρυθούν νέα κανάλια. Και επιβάλλουν την κατάρρευση της ΕΡΤ, ώστε να μοιραστούν την τηλεθέασή της και να νοθεύσουν τα δικαιώματα των εργαζομένων στη ραδιοτηλεόραση. Το κυβερνητικό σχέδιο για κλείσιμο της ΕΡΤ αποτελεί άλλο ένα δώρο στους βαρόνους της ενημέρωσης.

Χωρίς ισχυρή και αξιόπιστη δημόσια ραδιοτηλεόραση θα μεγαλώνει η ζούγκλα των μίντια. Ακόμη και στην Ιταλία του μπερλουσκονισμού, η RAI παραμένει ο ισχυρότερος τηλεοπτικός οργανισμός.

Η ριζική αναδιοργάνωση της ραδιοτηλεόρασης απαιτεί κυβέρνηση που θα διαθέτει πολιτική βούληση να συγκρουστεί με τα μεγάλα συμφέροντα. Προϋποθέτει αντίληψη δημοκρατικής διακυβέρνησης και όχι στρατηγική υποταγής της ενημέρωσης στις μνημονιακές επιδιώξεις. Το δικαίωμα των πολιτών στην ενημέρωση είναι μέρος των δικαιωμάτων για αξιοβίωτη ζωή σε μια δημοκρατική κοινωνία. Αυτό αμφισβητείται με βάναυσο τρόπο.

Πρόκειται για μάχη αξιών, όπως συμβαίνει και με το αντιρατσιστικό νομοσχέδιο, όπου ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜ.ΑΡ. υποτάσσονται στον Σαμαρά. Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη ενδοκυβερνητική αψιμαχία άρχισε με τη στελέχωση της ΕΡΤ. Οι ελάσσονες εταίροι το κατάπιαν! Το ίδιο συμβαίνει και με το νομοσχέδιο Ρουπακιώτη, που μπήκε στο ράφι. Από χθες ο Βενιζέλος περιφέρει στα κανάλια το "δικό του" νομοσχέδιο, προφανώς όχι για να ψηφιστεί, αλλά προς κοροϊδία των πολιτών.

Η δημοκρατία είναι αγαθό εν ανεπάρκεια στα χρόνια της κρίσης και του Μνημονίου.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)