to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

11:26 | 17.02.2014

πηγή: Thrakitoday.gr

Κοινωνία

ΕΟΠΥΥ, Ξάνθη: Κατάληψη στο ΙΚΑ - Δεν παραδίδουν τα κλειδιά γιατροί και εργαζόμενοι (βίντεο)

Σε συμβολική κατάληψη του υποκαταστήματος του ΕΟΠΥΥ στην Ξάνθη, πρώην ΙΚΑ, προχώρησαν από τις 7.00 το πρωί της Δευτέρας εργαζόμενοι και ιατρικό προσωπικό αντιδρώντας στον «ξαφνικό θάνατο» των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας.


Το βίντεο από την κινητοποίηση:

Αντιδρούν στον «ξαφνικό θάνατο» του πρωτοβάθμιου οργανισμού υγείας και στην Ξάνθη

Σε συμβολική κατάληψη του υποκαταστήματος του ΕΟΠΥΥ στην Ξάνθη, πρώην ΙΚΑ, προχώρησαν από τις 7.00 το πρωί της Δευτέρας εργαζόμενοι και ιατρικό προσωπικό αντιδρώντας στον «ξαφνικό θάνατο» των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών υγείας. 

Όπως είναι γνωστό μόλις το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης κατέφτασαν τα ραβασάκια στους εργαζόμενους του ΕΟΠΥΥ στην Ξάνθη, ιατρικό, παραϊατρικό και διοικητικό προσωπικό, σύμφωνα με τα οποία έπρεπε να παραδώσουν όλη την υλικοτεχνική υποστήριξη του ΕΟΠΥΥ και να τεθούν σε διαθεσιμότητα μέχρι… νεοτέρας. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου Υγείας, ο ΕΟΠΥΥ πανελλαδικά κατεβάζει ρολά και θα αντικατασταθεί σε  έναν μήνα από το ΠΕΔΥ, τον νέο πάροχο υγείας, ενώ για όλο αυτό το διάστημα οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να εξυπηρετούνται είτε από τα Δημόσια Νοσοκομεία είτε από ιδιώτες γιατρούς. 

Οι εργαζόμενοι του ΕΟΠΥΥ στην Ξάνθη συγκεντρώθηκαν έξω από το κτήριο του πρώην ΙΚΑ εκφράζοντας την έντονη δυσαρέσκεια τους στην εξέλιξη αυτή, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης, ο Σύλλογος Εργαζομένων του Νοσοκομείου, δυνάμεις από τον χώρο της Αριστεράς, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Ζεϊμπέκ Χουσεϊν, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Π.Ε. Ξάνθης, ο Σύλλογος Δημοτικών Υπαλλήλων Ξάνθης, οι Ανεξάρτητοι Έλληνες Ξάνθης αλλά και απλοί πολίτες. 

 
 

 


 

Οι διαδηλωτές τοποθέτησαν πανό στην είσοδο του ΙΚΑ, προχωρώντας στην κατάληψη του κτηρίου, ενώ κρατώντας σημαίες μοίρασαν ενημερωτικό υλικό στους πολίτες που προσέρχονταν για να εξυπηρετηθούν. Άξιο αναφοράς το γεγονός πως στο σύνολό τους οι ασφαλισμένοι έδειχναν να αγνοούν τη δραματική για τους ίδιους εξέλιξη αυτή, που πυροδότησε τις αντιδράσεις, καθώς προσέρχονταν κανονικά στο ΙΚΑ για να εξυπηρετηθούν. 

«Το Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ συμπαραστέκεται στους συναδέλφους που βρίσκονται μπροστά στο κλείσιμο της υπηρεσίας που τόσα χρόνια προσπαθούν να δουλέψουν και να φέρουν σε πέρας τα καθήκοντά τους και από την άλλη αντιστεκόμαστε στο κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ του οργανισμού που αυτή τη στιγμή εξυπηρετεί χιλιάδες ασφαλισμένους στην Ελλάδα. Περιμέναμε φυσικά οι ίδιοι οι ασφαλισμένοι να είναι σήμερα εδώ για να υπερασπιστούν τα δικαιώματά τους με κάθε τρόπο» δήλωσε ο πρόεδρος του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου, εξηγώντας πως «το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ θα επιφέρει περισσότερη επιβάρυνση στην τσέπη των πολιτών οι οποίοι δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από γιατρούς οι οποίοι μπορούν να τους περιθάλπουν εντός του δημοσίου και θα πάνε σε ιδιώτες και το κόστος για κάτι τέτοιο είναι υψηλό». Σχολιάζοντας την απουσία των ασφαλισμένων από τις κινητοποίησες, ο ίδιος την απέδωσε «στην πλύση εγκεφάλου που γίνεται καθημερινά από τα αθηναϊκά ΜΜΕ» τονίζοντας πως  «ο κόσμος αυτή τη στιγμή έχει μπερδευτεί βρίσκεται σε μια σύγχυση, δεν μπορεί να προλάβει τις εξελίξεις που είναι καθημερινές και ακούγοντας τα διάφορα ΜΜΕ ότι τα πράγματα πάνε καλά βρίσκεται σε μια σύγχυση.Η υγεία είναι ένα κοινωνικό αγαθό που δεν πρέπει να χαθεί ποτέ από εμάς και αυτό πρέπει να το καταλάβουν όλοι». 

Όπως είναι φυσικό για όσο διάστημα ο ΕΟΠΥΥ κατεβάσει ρολά στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων οι τελευταίοι θα καταφεύγουν είτε σε ιδιώτες γιατρούς είτε στο Νοσοκομείο. 

«Η κατάρρευση της δημόσιας υγείας συνεχίζεται. Ο ΕΟΠΥΥ από πάροχος γίνεται πωλητής δημόσιας υγείας που σημαίνει ότι οι συμπολίτες μας θα βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να βρουν την υγεία τους» ανέφερε η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ξάνθης κ. Εριφύλη Παπαδοπούλου, τονίζοντας πως «θα πρέπει να πάνε ή στους ιδιώτες ή στο νοσοκομείο οι ασφαλισμένοι της Ξάνθης. Το Νοσοκομείο δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στο βάρος αυτών των εξετάσεων που θα πρέπει να γίνουν. Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε για να βοηθήσουμε και να μην μείνει κανένας συμπολίτης μας χωρίς γιατρό και χωρίς φάρμακα, όμως θα είναι πολύ δύσκολο και θα είναι πολύ επιβαρυντικό και το πιο σημαντικό είναι ότι ο κόσμος θα οδηγηθεί στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες που μας τις διαφημίζουν κάθε μέρα έτσι πολύ ωραία και όμορφα και θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους». 

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε η ίδια σχολιάζοντας την απουσία των ασφαλισμένων, «δεν έχουν καταλάβει ακόμη τη σημαίνει το ότι σταματάει ο ΕΟΠΥΥ θα παρέχει τις υπηρεσίες που παρείχε μέχρι και σήμερα. Είδαμε και σήμερα συμπολίτες μας να έρχονται και να νομίζουν ότι όλα λειτουργούν κανονικά και όταν τους είπαμε ότι δεν λειτουργεί πια αυτό μας κοιτούσαν με ανοιχτό το στόμα». 

Η είδηση της διαθεσιμότητας αλλά και το λουκέτο στον ΕΟΠΥΥ έπεσε σαν κεραυνός στα αυτιά των εργαζομένων, με την κα Μαρία Καλπακίδου παρασκευάστρια τα τελευταία 27 χρόνια στο ΙΚΑ Ξάνθης, να δηλώνει πως «τελείως ξαφνικά μας πήραν το μεσημέρι ότι την επόμενη θα πρέπει να παραδώσουμε ότι υλικό έχουμε. Μας ήρθε κεραυνός, δεν το περιμέναμε και έτσι είπαμε ότι σήμερα θα γινόταν η παράδοση. Αλλά ήταν και παράνομο γιατί δεν έχει εκδοθεί ακόμη στο ΦΕΚ το νομοσχέδιο, τώρα από εδώ και πέρα δεν ξέρω τι θα γίνει. Βγαίνουμε σε διαθεσιμότητα για ένα μήνα απ’ ότι λέει ο κ. Γεωργιάδης και μετά επανερχόμαστε στις καινούργιες θέσεις, όπου ήμασταν θα είμαστε πάλι το ίδιο. Δεν είμαστε σίγουροι καθόλου, πως θα δουλέψουμε, με ποιους γιατρούς και με τι αντιδραστήρια. Για τίποτα δεν είμαστε σίγουροι». 

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)