to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

«Εντυπωσιακά βήματα για τη θεραπεία του καρκίνου, ωστόσο δεν μπορεί κάποιος να ισχυριστεί ότι νικήθηκε»

Ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Μαστού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο Αγιος Σάββας», πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας μιλάει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ


Εντυπωσιακά βήματα κάνει η επιστήμη για την θεραπεία του καρκίνου, ωστόσο, βρισκόμαστε ακόμη μακριά από το να ισχυριστούμε ότι ο καρκίνος νικήθηκε, αναφέρει στο www.praktoreio-ygeias.gr του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Ευάγγελος Φιλόπουλος, Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Μαστού Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Ο Αγιος Σάββας», πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας.

   Ο κ. Φιλόπουλος τονίζει ότι η εκπαίδευση των κυττάρων του ανοσοποιητικού δοκιμάζεται εδώ και χρόνια και φαίνεται να δίνει ενθαρρυντικά στοιχεία, όπως φάνηκε και από τις (σε σχετικό αρχικό στάδιο) μελέτες, που είδαν το φως της δημοσιότητας για νεοπλασίες του αίματος.

   Όπως αναφέρει, πρόσφατα έγινε κατορθωτό να αναδειχθεί η ύπαρξη κοινών αντιγόνων (ουσιών) στην επιφάνεια των καρκινικών κυττάρων, που εφόσον παραμένουν σταθερά στις διαφορετικές γενιές (κλώνους) των καρκινικών κυττάρων ενός όγκου, δίνουν τη δυνατότητα να δημιουργηθούν πιο αποτελεσματικές θεραπευτικές παρεμβάσεις, που θα στοχεύουν αυτά τα κοινά χαρακτηριστικά. «Βέβαια πρόκειται για αρχικές ενδείξεις και όχι για δοκιμές σε ασθενείς. Δίνουν όμως (έστω και πρώιμα) στοιχεία για τις κατευθύνσεις που μπορεί να ακολουθήσει η έρευνα για να δημιουργηθούν πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις του ανοσοποιητικού συστήματος σε όγκους που έχουν κύτταρα με τέτοια κοινά γνωρίσματα. Αν, όμως, τέτοια κοινά αντιγόνα δεν μπορούν να αναδειχθούν μέσα στην πολυμορφία των καρκινικών κλώνων κάποιων όγκων, οι θεραπευτικές δυνατότητες σ' αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να είναι μειωμένες."

   Ο κ. Φιλόπουλος, εξηγεί ότι η πιο χαρακτηριστική ιδιότητα των καρκινικών κυττάρων είναι αυτή του ανεξέλεγκτου πολλαπλασιασμού τους. Βλάβες στο επίπεδο των γονιδίων (που χαρακτηρίζονται με τον όρο μεταλλάξεις) είναι υπεύθυνες γι΄ αυτό το φαινόμενο. Καθώς, όμως, ο ανεξέλεγκτος πολλαπλασιασμός εξελίσσεται, τα γονίδια των νέων καρκινικών κυττάρων που γεννιούνται συνεχίζουν να παθαίνουν μεταλλάξεις (εκδηλώνουν γενετική αστάθεια), έτσι που ένας όγκος (ένα άθροισμα) καρκινικών κυττάρων να μην αποτελείται πλέον από ομοιόμορφα μεταξύ τους κύτταρα (απογόνους του αρχικού καρκινικού κυττάρου), αλλά από διαφορετικά, που ανήκουν σε διαφορετικές οικογένειες (κλώνους) κυττάρων, που προέκυψαν και θα προκύπτουν από έναν συνεχώς μεταλλασσόμενο κυτταρικό πληθυσμό νέων κυττάρων .

   Αυτή η κυτταρική πολυμορφία ενός καρκινικού όγκου αποτελεί μία βασική αιτία που κάποια στιγμή οι θεραπευτικές αγωγές που χορηγούνται στους ασθενείς, ενώ αρχικά είχαν επιτυχία, στη συνέχεια αποτυγχάνουν να ελέγξουν ή να σκοτώσουν τα καρκινικά κύτταρα . Με άλλα λόγια οι αλλαγμένες μορφές (κλώνοι) παύουν να ανταποκρίνονται στη θεραπεία.

   H αποφυγή ελέγχου τους από τα φάρμακα, ισχύει και για τα κύτταρα του ανοσοποιητικού. Αν και συχνά τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να αναγνωριστούν ως ξένα (ως εισβολείς, σήμερα η επιστήμη έκανε ορατές διάφορες ιδιαιτερότητες στην εμφάνιση τους ( στις χημικές ιδιαιτερότητες τους), που εφόσον τις αναγνωρίσουν τα ανοσοποιητικά κύτταρα μπορεί να ξεκινήσουν την επίθεση τους με σκοπό την καταστροφή τους.

   Ο πρόεδρος της ΕΑΕ, σημειώνει ότι βρισκόμαστε ακόμη σε πρώιμο στάδιο, «γι' αυτό και δεν μπορεί να κάποιος να ισχυριστεί ότι νικήθηκε ο καρκίνος». Αυτό που μπορούμε να ισχυριστούμε, προσθέτει, είναι ότι συνεχίζονται τα εντυπωσιακά βήματα της επιστήμης που αναμένεται να αποτελέσουν στο μέλλον το υπόβαθρο για ακόμα πιο αποτελεσματική αντιμετώπιση της νόσου, με όσο το δυνατόν λιγότερες παρενέργειες. «Γιατί ένα σημαντικό ζητούμενο σε κάθε νέα θεραπεία είναι να μην προκαλεί σημαντικές παρενέργειες στους ασθενείς».

   Η παρενέργεια του υψηλού κόστους

   Παράλληλα με τις εξελίξεις έρχεται στο προσκήνιο «μια διαφορετική παρενέργεια, με κοινωνικές βασικά διαστάσεις , αυτή του υψηλού κόστους των σύγχρονων μεθόδων», δηλώνει στο www.praktoreio-ygeias.gr του ΑΜΠΕ, ο Ευάγγελος Φιλόπουλος. Εκτιμά ωστόσο, ότι με τις κατάλληλες παρεμβάσεις η οικονομική δυνατότητα των ασθενών δεν θα αποτελεί κριτήριο για την λήψη της σύγχρονης θεραπείας.

   «Από τη μία ο ανταγωνισμός και από την άλλη η πρόοδος της τεχνολογίας και η αναγκαία πολιτική παρέμβαση εκτιμώ ότι θα καταστήσουν απαγορευτική οποιαδήποτε πρακτική που θα θέτει τις οικονομικές δυνατότητες των ασθενών ως κριτήριο για το αν λάβουν αυτοί σύγχρονη ή μη θεραπεία». Υπογραμμίζει ότι όλοι μαζί- επιστημονική κοινότητα, εταιρίες και Πολιτεία- πρέπει να αποτρέψουν να συμβεί κάτι τέτοιο. «Και το μπορούμε», τονίζει ο κ. Φιλόπουλος.

   Αποτελεσματικό όπλο στον έλεγχο του καρκίνου η πρόληψη

   Εκτός όμως από τις καινοτόμες θεραπείες και τις ακριβές νέες διαγνωστικές τεχνολογίες, ιδιαίτερα σημαντικό και αποδεδειγμένα αποτελεσματικό όπλο στον έλεγχο του καρκίνου αποτελεί η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση, υπογραμμίζει ο πρόεδρος της ΕΑΕ. «Δυστυχώς συχνά δεν αποτελεί προτεραιότητα κυβερνήσεων και γιατρών, παρόλο που μπορεί να μειώσει περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση τα κρούσματα και τους θανάτους από τον καρκίνο παγκοσμίως».

   Οσον αφορά τη χώρα μας ο κ. Φιλόπουλος αναφέρει ότι «ίσως η δύσκολη οικονομική συγκυρία κάνει πιο αισθητή την ανάγκη μίας εθνικής στρατηγικής πρόληψης, καθώς και πιο οικονομικά συμφέρουσα επένδυση είναι και χωρίς πολλές παρενέργειες ή δυσκολίες μπορεί να υιοθετηθεί από τον πληθυσμό και το σύστημα υγείας».

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)