to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

Ενοικιάζονται σύζυγοι με την ώρα

Οι δημοτικές αρχές της Μόσχας ανακοίνωσαν την προσφορά μιας νέας κοινωνικής υπηρεσίας: συζύγους με την ώρα.


Οι νοικιασμένοι «σύζυγοι» θα μπορούν να προσφέρουν υπηρεσίες που κατά παράδοση θεωρείται ότι αναλαμβάνουν οι άντρες στα νοικοκυριά, από το να τοποθετούν βαριά ράφια έως να επισκευάζουν μια χαλασμένη καρέκλα, όπως γράφει η εφημερίδα «Izvestia». Ο δήμος δέχτηκε σωρεία επικρίσεων, όχι γιατί η πρωτοβουλία δεν έχει κοινωνικό αντίκρισμα, αλλά επειδή επέλεξε να αποκαλέσει αυτούς τους πολυτεχνίτες «συζύγους για μία ώρα», διαφημίζοντάς τους μάλιστα με τη γεμάτη υπαινιγμούς περιγραφή «αποφασιστικοί στιβαροί άντρες, με τεράστιο εύρος τεχνικών επιδεξιοτήτων».

Οι επικρίσεις επικεντρώθηκαν στη λογική της χρήσης σεξουαλικών υπονοούμενων και της αναπαραγωγής των στερεοτύπων. Είναι ενδεικτικός ο τρόπος με τον οποίο ο σχετικός ιστότοπος του δήμου απευθύνεται στους δυνητικούς πελάτες του, που εκ προοιμίου θεωρούνται γένους θηλυκού: «Χρειάστηκες αρκετή ώρα για να διαλέξεις ένα φωτιστικό που ταιριάζει με τη νέα διακόσμηση του σπιτιού σου. Αλλά σαν όμορφη γυναίκα με αψεγάδιαστο μανικιούρ δεν είσαι πρόθυμη να εξοικειωθείς με τον θόρυβο και τη φρικτή δόνηση ενός τρυπανιού. Ποιος μπορεί να σε βοηθήσει; Αποφασιστικοί άντρες που για μια ώρα θα αποκαλούνται σύζυγοί σου βρίσκονται καθ’ οδόν...».

Ο δήμος διαθέτει ανάλογες κατ’ οίκον υπηρεσίες, ιδίως για τους συνταξιούχους ή για τα άτομα με αναπηρίες, που αφορούν κυρίως δουλειές του σπιτιού όπως μαγείρεμα, καθάρισμα, σιδέρωμα, κ.λπ. Σε αυτές απασχολούνται σχεδόν αποκλειστικά γυναίκες που δεν διαφημίζονται ως «σύζυγοι με την ώρα» αλλά απλώς ως βοηθητικό προσωπικό ή υπηρέτριες.

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)