to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

12:12 | 07.08.2013

Πολιτική

Ενεργειακό μνημόνιο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ χωρίς ενημέρωση της Βουλής

Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στον υπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη για το Μνημόνιο μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ που «έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ» .


Ενεργειακό  Μνημόνιο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ: Η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ στον αρμόδιο υπουργό 

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού και κυπριακού τύπου ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ι. Μανιάτης φέρεται να υπογράφει στη Λευκωσία την Τετάρτη (7/8) με τους ομολόγους του της Κύπρου κ. Γ. Λακκοτρύπη και του Ισραήλ κ. Σιλβάν Σαλόμ, Μνημόνιο που θα αφορά, μεταξύ άλλων, εκμετάλλευση υδρογονανθράκων και τον υποβρύχιο ηλεκτρικό αγωγό Ισραήλ-Κύπρου και Ελλάδας.

Τα ίδια δημοσιεύματα αναφέρουν πως η υπογραφή του εν λόγω μνημονίου έπαιξε καταλυτικό ρόλο για την επίσκεψη του Α. Σαμαρά, στις ΗΠΑ.

Με βάση τα παραπάνω ερωτάται ο υπουργός:

1. Αληθεύουν τα δημοσιεύματα του τύπου σχετικά με το ενεργειακό Μνημόνιο Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ;

2. Αν ναι, πότε, με ποιες διαδικασίες και πως πρόεκυψε, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση της Βουλής, η ανάγκη ενός μνημονίου ανάμεσα στην Ελλάδα την Κύπρο και το Ισραήλ και ποιο είναι το ακριβές περιεχόμενό του; Τι εξυπηρετεί ένα ενδεχόμενο τέτοιο μνημόνιο και γιατί είναι επωφελές για Ελλάδα και Κύπρο;

3. Συνδέεται η επίσκεψη Σαμαρά στις ΗΠΑ με τα αναγραφόμενα περί μνημονίου Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ;

Οι ερωτώντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είναι οι Π. Λαφαζάνης, Θ. Πετράκος και Ε. Ουζουνίδου.

Στο επίκεντρο τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ,  «σκοπός της συνάντησης του έλληνα υπουργού με τους ομόλογούς του Κύπρου και Ισραήλ, είναι η ενίσχυση της συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας (ενεργειακές υποδομές, έρευνα και ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, φυσικοί πόροι), της προστασίας του περιβάλλοντος και της διαχείρισης των υδάτινων πόρων.

Οι υπουργοί των τριών χωρών αναμένεται να εκδώσουν κοινή διακήρυξη με την οποία θα δηλώνουν την υποστήριξή τους στο σχέδιο ενεργειακής διασύνδεσης «EuroAsia Interconnector», το οποίο διασυνδέει τα συστήματα ηλεκτρικής ενέργειας της Ελλάδας, της Κύπρου και του Ισραήλ, μεταφορικής ισχύος 2000 MW, μέσω της πόντισης σχετικού ηλεκτρικού καλωδίου μεταξύ των τριών χωρών.

Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο έργο πριν από λίγες μέρες εντάχθηκε στα «Εργα Κοινού Ενδιαφέροντος» (Projects of Common Interest) της Ευρωπαϊκής Ενωσης έπειτα από συντονισμένες ενέργειες Ελλάδος και Κύπρου. Κατά την παραμονή του στη Λευκωσία, ο κ. Μανιάτης θα έχει διμερείς συνομιλίες με τους κύπριους ομολόγους του, Γιώργο Λακκοτρύπη και Νίκο Κουγιάλη, με τους οποίους θα ανταλλάξει απόψεις για την πορεία των εργασιών εξόρυξης φυσικού αερίου στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου και για την πορεία των ερευνών στον ελληνικό χερσαίο και θαλάσσιο χώρο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας γύρω από τα θέματα της ενέργειας, των υποδομών, των ΑΠΕ, των υδάτινων πόρων και της προστασίας του περιβάλλοντος. Το πρώτο μνημόνιο κατανόησης είχε καταρτιστεί το Μάρτιο του 2012, αλλά η υπογραφή του δεν είχε προχωρήσει, καθώς κρίθηκε ότι ακόμη οι συνθήκες δεν είχαν ωριμάσει.

Όπως επισημαίνεται, η υπογραφή του μνημονίου συνδέεται πρωτίστως με τις εν εξελίξει διεργασίες για τα κοιτάσματα της Ανατολικής Μεσογείου, με το Ισραήλ να έχει ήδη βεβαιώσει τα τεράστια κοιτάσματα που διαθέτει και την Κύπρο να αναμένει τον Οκτώβριο τα αποτελέσματα της νέας επιβεβαιωτικής γεώτρησης της Noble Energy.

Τα νεότερα στοιχεία που έχουν προκύψει έχουν να κάνουν με την εξέλιξη που έχει σημειωθεί και στις ελληνικές έρευνες, καθώς ήδη έχει ολοκληρωθεί το επιτόπιο ερευνητικό έργο και αναμένονται τα αποτελέσματα από την επεξεργασία των σεισμικών δεδομένων που συνέλεξε η εταιρεία PGS.

Ήδη εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον για συνέργειες και συνεργασίες που ξεκινούν από το κομμάτι της μεταφοράς και εισαγωγής του φυσικού αερίου στην Ε.Ε. και εκτείνονται μέχρι τις έρευνες.

Πηγή: Ναυτεμπορική

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)