to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

14:46 | 09.03.2015

Πολιτική

Το πρώτο και σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου έγινε χθες στο Eurogroup

Το πρώτο και σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου έγινε χθες στις Βρυξέλλες, καθώς το Eurogroup αποδέχθηκε το πλαίσιο μεταρρυθμίσεων που πρότεινε ο Γ. Βαρουφάκης και έδωσε την έγκρισή του να αρχίσουν από αύριο οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας - εταίρων επ' αυτών. Η χθεσινή εξέλιξη καθιστά οριστικά παρελθόν την τρόικα και τις μνημονιακές πολιτικές και ανοίγει τον δρόμο σε μια νέα φάση σταθεροποίησης και ανάπτυξης της χώρας.


Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θετικό είναι το αποτέλεσμα του Eurogroup:

Θετικό χαρακτηρίζουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου το αποτέλεσμα του Eurogroup για την Ελλάδα, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα

Συνεχής ενημέρωση από τις Βρυξέλλες

21:50 Η συνέντευξη Τύπου του Γ. Βαρουφάκη από τις Βρυξέλλες: Πετύχαμε ένα σημαντικό βήμα για την επιτυχή εκτέλεση της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου

20:39 Ο Γάλλος επίτροπος αρμόδιος για τη νομισματική πολιτική, Πιερ Μοσκοβισί, τόνισε στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, ότι η Αθήνα πρέπει να προχωρήσει σε επιτάχυνση της επεξεργασίας των μεταρρυθμίσεων ώστε να τεθούν σε εφαρμογή. «Είναι απαραίτητο να δούμε αποφάσεις απτές και αποτελεσματικές», συμπλήρωσε ο Μοσκοβισί και εκτίμησε ότι ο δρόμος για την παράταση του προγράμματος έχει ανοίξει. «Θα υπάρξουν τεχνικές διαδικασίες σε συνεννόηση με τους θεσμούς και αυτή η διαδικασία δεν θα είναι εύκολη, είναι απαραίτητο να υπάρχει αγαστή συνεργασία και εμείς θα κάνουμε το καλύτερο» κατέληξε ο Γάλλος επίτροπος.

20:35 Γ. Ντάισελμπλουμ: Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο

Μήνυμα ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο έστειλε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ τονίζοντας τη δέσμευση της Ελλάδας να μην προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες.

20:09 Σακελλαρίδης: Θετική εξέλιξη στο Eurogroup- Πράσινο φως για τις 7 μεταρρυθμίσεις

20:02 Π. Καμμένος: Στο Eurogroup ελήφθη απόφαση για εξεύρεση λύσης στο χρηματοπιστωτικό

19:30 Αυστριακός ΥΠΟΙΚ: Να περιμένουμε πρώτα την επίσης αξιολόγηση των θεσμών

18:27 Τελείωσε η συνεδρίαση του Eurogroup.

Σύμφωνα με πληροφορίες, την Τετάρτη θα ξεκινήσουν οι τεχνικές συζητήσεις στις Βρυξέλλες μεταξύ των εκπροσώπων των ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανία Β. Σόιμπλε ανέφερε στη συνεδρίαση ότι θεωρεί την κατάθεση του νομοσχεδίου για την ανθρωπιστική κρίση ως μονομερή ενέργεια.

Ο Γ. Βαρουφάκης απάντησε στον Β. Σόιμπλε ότι το νομοσχέδιο αυτό θα αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα που δημιούργησε η τρόικα τα τελευταία πέντε χρόνια και πρόσθεσε επίσης ότι δεν έχει κανένα δημοσιονομικό κόστος. Τέλος, τόνισε ότι ήταν υποχρέωση της κυβέρνησης να το καταθέσει.

18:13 Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του Eurogroup με θέμα την Ελλάδα. Σύμφωνα με το Reuters δεν θα υπάρξει κάποιο ανακοινωθέν

17:15 Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο σημερινό Eurogroup

"Η ελληνική πλευρά υλοποιεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις δεσμεύσεις της απέναντι στους εταίρους, σεβόμενη ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού και την ετυμηγορία της 25ης Ιανουαρίου. Μάλιστα οι μεταρρυθμίσεις που προτείνει αφορούν τον προϋπολογισμό του 2015. Είναι, δηλαδή, κινήσεις που θα αποφέρουν έσοδα μέσα στο χρόνο χωρίς καμία επιβάρυνση για την ελληνική κοινωνία", τονίζεται σε ανεπίσημη ενημέρωση που παραχώρησαν κυβερνητικές πηγές. (περισσοτερα εδώ)

17:00 Δηλώσεις Μοσκοβισί: 

Την ανάγκη να αρχίσουν οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο επί των προτεινόμενων μέτρων των ελληνικών Αρχών, υπογράμμισε ο επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup. Σύμφωνα με τον κοινοτικό επίτροπο, είναι σημαντικό σήμερα ο Γ. Βαρουφάκης «να διευκρινίσει προς ποια κατεύθυνση θα εργασθεί και πώς θα προχωρήσει με ακρίβεια στα επόμενα βήματα».

Ο Π. Μοσκοβισί τόνισε ότι «πρόσφατα, την περασμένη βδομάδα υπήρξε ένας κατάλογος αρκετά λεπτομερής που τρόπον τινά έχει επικυρωθεί από τους θεσμούς και έχει γίνει αποδεκτός από το Eurogroup σε τηλεφωνική επικοινωνία». Τώρα θα πρέπει να μπούμε σε περισσότερες λεπτομέρειες, επέμεινε.

Στη δε συνέχεια σημείωσε ότι είναι τα τεχνικά κλιμάκια που θα αξιολογήσουν και θα συγκεκριμενοποιήσουν τον τρόπο εφαρμογής των προτάσεων και υπογράμμισε ότι οι τεχνικές αξιολογήσεις θα πρέπει να γίνουν σε πλαίσιο αμοιβαίας εμπιστοσύνης, αλλά η εμπιστοσύνη χτίζεται με συγκεκριμένες δράσεις.

Αυτό που προέχει τώρα, είπε, είναι να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν εξαγγελθεί, με νομοθετικές προτάσεις που θα πρέπει να εγκριθούν από την κυβέρνηση και την ελληνική Βουλή. Στο σημερινό Eurogroup θα γίνει μια πολιτική συζήτηση και θα δοθούν οι πολιτικές κατευθύνσεις, σε μια διαδικασία κατά την οποία παράγουμε από κοινού τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, κατέληξε ο Π. Μοσκοβισί.

Δείτε το βίντεο της δήλωσης:

16:00 “Δεν υπάρχει κάτι ουσιαστικό και καινούργιο. Περιμένουμε τα συμπεράσματα της τρόικας”, είπε προσερχόμενος στο Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

“Η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις και δεν μπορεί να προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες παρά μόνο σε συμφωνία με την τρόικα”, πρόσθεσε. Σχετικά με τα σενάρια για εκλογές και δημοψηφίσματα, είπε πως “ο καθένας έχει την ελευθερία του λόγου δεν αποφασίζουμε εμείς”.

15:58 Γ. Ντάισελμπλουμ: "Έαν συνεχίσουμε τις προσπάθειες, δεν θα χρεοκοπήσει η Ελλάδα. Η αλήθεια είναι όμως ότι χάνουμε πολύ χρόνο".

15:00 Κατέφτασε στο Eurogroup ο Γ. Βαρουφάκης χωρίς να κάνει δηλώσεις.

14:45 Η επιτάχυνση του μεταρρυθμιστικού έργου της ελληνικής κυβέρνησης θα απασχολήσει τις συζητήσεις τόσο στο πλαίσιο όσο και στο περιθώριο του σημερινού Eurogroup στις Βρυξέλλες. Το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ζώνης του ευρώ θα ενημερωθεί από τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη για την λίστα των μεταρρυθμίσεων και τις παρεμβάσεις που πρότεινε η ελληνική κυβέρνηση την παρελθούσα Παρασκευή, ωστόσο δεν αναμένεται να τις εξετάσει σε βάθος, καθώς θα αναμένει την γνωμοδότηση των θεσμών για τα προτεινόμενα μέτρα. Ακόμη, θα ενημερωθεί για την ταμειακή κατάσταση της Ελλάδας και για τα υφιστάμενα μεγέθη του προϋπολογισμού.

Σημειώνεται πως κυβέρνηση και ευρωζώνη έχουν συμφωνήσει ότι οι συζητήσεις με τα κλιμάκια των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ θα λαμβάνουν χώρα στις Βρυξέλλες, ωστόσο το Eurogroup και το ΔΝΤ επιθυμούν οι τεχνικές εργασίες που θα συνδράμουν αυτές τις συζητήσεις να γίνονται στην Αθήνα, κάτι για το οποίο η ελληνική πλευρά δεν έχει ακόμη δώσει το «πράσινο φως».

Πάντως, κλιμάκιο του υπουργείου Οικονομικών υπό τον Γενικό Γραμματέα Δημοσιονομικής Πολιτική καθηγητή  Νίκο Θεοχαράκη, ευρίσκεται ήδη από χθες στις Βρυξέλλες προκειμένου να έχει προπαρασκευαστικές εργασίες με στελέχη των θεσμών. Πριν το Eurogroup συνεδρίασε η ευρωομάδα εργασίας (Euro Working Group) στην οποία έγινε μια τεχνική ενημέρωση για τις ελληνικές προτάσεις, αλλά και για την συνολική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας (ταμειακά διαθέσιμα, κ.α..).

Στο Euro Working Group μετείχαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργος Χουλιαράκης, αλλά και ο κ. Θεοχαράκης. Στο επίκεντρο βρέθηκαν ακόμη οι ελληνικές προτάσεις για ενεργοποίηση του δημοσιονομικού συμβουλίου, για αλλαγές στον οργανικό νόμο του Προϋπολογισμού, η συγκρότηση ευέλικτου σώματος στοχευμένων φορολογικών ελέγχων, οι αλλαγές στην νομοθεσία για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ο στόχος για είσπραξη 500 εκατ. ευρώ από τις υπηρεσίες τυχερών παιγνίων μέσω διαδικτύου, το πρόγραμμα καταπολέμησης της γραφειοκρατίας του Δημοσίου, αλλά και οι διατάξεις για την υιοθέτηση άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσεως.  Όπως έγινε γνωστό ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένεται να προσέλθει στο χώρο διεξαγωγής του συμβουλίου στις 3.45 το απόγευμα (πληροφορίες: in.gr).

Το σκηνικό των πιέσεων

Σκηνικό πιέσεων και εκβιασμών δημιουργείται από τους Ευρωπαίους εταίρους λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, που θα εξετάσει την επιστολή του Γιάνη Βαρουφάκη με  τις προτεινόμενες επτά μεταρρυθμίσεις.

Μιλώντας την Κυριακή  σε εκδήλωση στο Άμστερνταμ, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημείωσε ότι τα μεταρρυθμιστικά σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης απέχουν πολύ από το να θεωρηθούν πλήρη και ολοκληρωμένα, προσθέτοντας πως η εφαρμογή τους θα απαιτήσει μεγάλο χρονικό διάστημα. Τόνισε δε, πως δεν προβλέπεται εκταμίευση δόσης μέσα στον Μάρτιο.

Σε συνέντευξη του σε Γερμανική εφημερίδα, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βαλντίς Ντομπρόβσκις, είπε ότι δεν αναμένει από το σημερινό Eurogroup να καταλήξει σε αποφάσεις για την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα πρέπει πρώτα να εγκριθούν από την ελληνική βουλή και μετά να εφαρμοστούν πριν εκταμιευθεί η επόμενη δόση.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Στέφεν Καμπέτερ, δήλωσε πως τόσο οι πρόωρες εκλογές όσο και το δημοψήφισμα απλά θα καθυστερούσαν την εφαρμογή των οικονομικών μέτρων που χρειάζεται η Ελλάδα. Δήλωσε ότι στο Eurogroup δεν αναμένονται συγκεκριμένες αποφάσεις για την Ελλάδα, καθώς οι υπουργοί Οικονομικών εξακολουθούν να περιμένουν περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τα μεταρρυθμιστικά σχέδια των Ελλήνων. «Δεν αναμένουμε κάποια σημαντική απόφαση από το Eurogroup το βράδυ» είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.

Διαβάστε σχετικά:

Μεταρρυθμίσεις και διεθνείς επαφές στη φαρέτρα της ελληνικής κυβέρνησης

Αποφασιστικό βήμα για την ολοκλήρωση της ενδιάμεσης συμφωνίας μέσα στον Απρίλιο αποτελούν οι επτά μεταρρυθμίσεις, οι οποίες περιλαμβάνονται στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη προς το Eurogroup, που συνεδριάζει σήμερα.

Σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου, "στο Eurogroup της Δευτέρας η Ελλάδα θα θέσει το πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου, πλαίσιο που βασίζεται στις δεσμεύσεις που ανέλαβε όχι μόνο η χώρα αλλά και οι εταίροι. Η ελληνική, λοιπόν, πλευρά υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, όπως παρουσιάζονται και στην επιστολή του Υπουργού Οικονομικών". 

Παράλληλα με τις διαβουλεύσεις για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, η κυβέρνηση προτείνει να ξεκινήσει η πολιτική διαπραγμάτευση με τους εταίρους με στόχο ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, που θα καταστήσει βιώσιμο το χρέος και θα βάλει τέλος στη σκληρή λιτότητα.

Η κυβέρνηση ξεκινά την εφαρμογή των μέτρων για την ανθρωπιστική κρίση, προχωρά τη ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και ετοιμάζεται να δώσει αποφασιστικά τη μάχη με τις δύο μεγάλες πληγές, τη φοροδιαφυγή και τη γραφειοκρατία, που άφησε πίσω το παλιό καθεστώς της διαπλοκής και της διαφθοράς.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών ξεκινούν νέο γύρο διεθνών επαφών για να προχωρήσει η διπλή διαπραγμάτευση και να αρθούν τα εμπόδια χρηματοδότησης της χώρας.

.

Τηλεφωνικές συνομιλίες με ευρωπαίους ηγέτες είχε το Σάββατο το απόγευμα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας

Ο πρωθυπουργός, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, είχε εποικοδομητική και σε καλό κλίμα συνομιλία με τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, στον οποίο και τόνισε ότι σέβεται την αυτονομία  της ΕΚΤ που δεν πρέπει να υπόκειται σε πολιτικές πιέσεις.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε στον κ. Ντράγκι ότι η ΕΚΤ, ως αυτόνομος οργανισμός, πρέπει να αντιμετωπίζει το ίδιο τη χώρα, ανεξάρτητα αν ο υπουργός Οικονομικών ονομάζεται Γ. Σουρνάρας, Γκ. Χαρδούβελης ή Γ. Βαρουφάκης.

Ο πρωθυπουργός συνομίλησε τηλεφωνικά και με τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με τον οποίο συμφώνησαν να υπάρξει στενή συνεργασία σε όλους τους τομείς. Ακόμα συμφωνήθηκε να υπάρξει άμεση συνάντηση στο Παρίσι μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών, ενώ θα υπάρξει συνάντηση των δύο υπουργών και στην Αθήνα.

Σχετικά με το πρόγραμμα και τις πρωτοβουλίες του Αλ. Τσίπρα το επόμενο διάστημα, από το Μαξίμου επισημαίνεται ότι "ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί την Πέμπτη το Παρίσι, όπου θα μιλήσει στον ΟΟΣΑ για τις μεταρρυθμίσεις που θα γίνουν στην Ελλάδα προκειμένου να αναδιοργανωθεί η δημόσια διοίκηση για να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή και να αποκατασταθεί η κοινωνική δικαιοσύνη. Παράλληλα, θα συναντηθεί και με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ, Άνχελ Γκουρία. Ακόμα, ο πρωθυπουργός έχει συμφωνήσει με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να συναντηθούν πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, προκειμένου να συζητήσουν το πώς θα αξιοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την ανεργία".

Διαβάστε επίσης:

Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: «Ποτέ δεν πρόκειται να υπάρξει Grexit»

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)