to top
  • βρείτε μας στο Twitter
  • βρείτε μας στο Facebook
  • βρείτε μας στο YouTube
  • στείλτε μας email
  • εγγραφείτε στο RSS feed
  • international version

9:31 | 10.09.2014

πηγή: Ναυτεμπορική

Διεθνή

Εν μέσω αντιδράσεων: Η Ιαπωνία ετοιμάζεται να ξαναθέσει σε λειτουργία έναν πυρηνικό σταθμό

Η Ιαπωνία πλησιάζει στο τέλος του πρώτου από το 1966 πλήρους έτους χωρίς πυρηνική ενέργεια και η δυσπιστία της κοινής γνώμης για τον τομέα παραμένει υψηλή μετά την καταστροφή του 2011 στη Φουκουσίμα, τη χειρότερη έπειτα από εκείνη του Τσερνόμπιλ το 1986.


Aπό τις προσπάθειες κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Φουκουσίμα μετά το ατύχημα του 2011

Το «πράσινο φως» για την επαναλειτουργία ενός πυρηνικού σταθμού έδωσε σήμερα η ιαπωνική ρυθμιστική αρχή για την πυρηνική ενέργεια, προλειαίνοντας το έδαφος για την επαναλειτουργία μιας βιομηχανίας που βρέθηκε σε δυσμένεια μετά την καταστροφή της Φουκουσίμα.

Η Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή ανακοίνωσε πως ο σταθμός Σεντάι στη νοτιοδυτική Ιαπωνία, ο οποίος διαθέτει δύο αντιδραστήρες μπορεί να επαναλειτουργήσει, αν και εξακολουθεί να χρειάζεται γι' αυτό η έγκριση των τοπικών αρχών.

Η Ιαπωνία πλησιάζει στο τέλος του πρώτου από το 1966 πλήρους έτους χωρίς πυρηνική ενέργεια και η δυσπιστία της κοινής γνώμης για τον τομέα παραμένει υψηλή μετά την καταστροφή του 2011 στη Φουκουσίμα, τη χειρότερη έπειτα από εκείνη του Τσερνόμπιλ το 1986.

Η κυβέρνηση ασκεί πίεση στη ρυθμιστική αρχή να αποφασίσει αν θα θέσει εκτός λειτουργίας τους παλαιότερους από τους 48 αντιδραστήρες της χώρας, οι οποίοι αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα ζητήματα ασφαλείας από τους υπόλοιπους. Ο τερματισμός λειτουργίας αντιδραστήρων ηλικίας 40 ετών και πάνω μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κοινής γνώμης στην υπόλοιπη πυρηνική βιομηχανία.

Η κυβέρνηση πιέζει επίσης για να επαναλειτουργήσουν οι αντιδραστήρες που η ασφάλειά τους εγκρίνεται από την Πυρηνική Ρυθμιστική Αρχή ώστε να μειωθεί η εξάρτηση της Ιαπωνίας από ακριβά εισαγόμενα καύσιμα.

Οι μονάδες Σεντάι 1 και 2 που εκμεταλλεύεται η Kyushu Electric Power εξετάσθηκαν κατά προτεραιότητα επειδή οι περιπτώσεις τους θεωρήθηκαν απλούστερες από εκείνες άλλων αντιδραστήρων.

Η αρχή υποστηρίζει ότι οι εγκαταστάσεις είναι τεχνικά ασφαλείς και έγκειται πλέον στους τοπικούς και εθνικούς πολιτικούς ηγέτες να εγκρίνουν την επαναλειτουργία.

Οι παρατηρητές εκτιμούν πως οι αντιδραστήρες Σεντάι 1 και 2 μπορεί να περιληφθούν και πάλι στο δίκτυο προς το Δεκέμβριο.

Ωστόσο οι πολέμιοι της πυρηνικής ενέργειας είναι αποφασισμένοι να αντιδράσουν.

«Η κυβέρνηση αγνοεί τα μαθήματα της Φουκουσίμα και προσπαθεί να φέρει το έθνος πίσω στην εξάρτησή του από την επικίνδυνη και λίγο αξιόπιστη πυρηνική ενέργεια. Είναι η χειρότερη ενεργειακή πολιτική για το μέλλον της Ιαπωνίας», τονίζει η Καζούε Σουζούκι της οικολογικής οργάνωσης Γκρινπίς Ιαπωνίας.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Γαλλικό πρακτορείο, Reuters

2024 © left.gr | στείλτε μας νεα, σχόλια ή παρατηρήσεις στο [email protected]
§ Όροι χρήσης για αναδημοσιεύσεις Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση 3.0 Μη εισαγόμενο (CC BY-NC 3.0)